"Olen ääripäiden ihminen. Jos tehdään jotain, tehdään täysillä. Jos olen jossain huono, en tee sitä hommaa. Jos olen vihainen, niin olen oikeasti vihainen. Ja jos olen iloinen, olen ihan överi-iloinen. Kaikki on vaan ääripäitä", Anna Abreu sanoo. Kuvat Liisa Valonen
"Olen ääripäiden ihminen. Jos tehdään jotain, tehdään täysillä. Jos olen jossain huono, en tee sitä hommaa. Jos olen vihainen, niin olen oikeasti vihainen. Ja jos olen iloinen, olen ihan överi-iloinen. Kaikki on vaan ääripäitä", Anna Abreu sanoo. Kuvat Liisa Valonen

Viime kesänä avioitunut Anna Abreu on ääripäiden ihminen ja kova stressaamaan.

Nelosella pyörivä Vain elämää on kerännyt jälleen ennätysyleisön telkkareiden ääreen, ja laulaja Anna Abreun, 23, päivä nähdään ruuduissa ensi viikon sunnuntaina 25.10.

Jo kahden ensimäisen jakson jälkeen joukon kuopus on osoittanut olevansa kova ammattilainen, joka pärjää konkareiden joukossa.Anna sai vetää avausjakson aloitusnumeron, Ilkka Alangon Poplaulajan vapaapäivän ja toisessa jaksossa hän itketti katsojia tulkitsemalla Laura Närhen Mä anna sut pois.

–  Joka päivä piti pistää itsensä äärirajoille. Olen tosi iloinen, että lähdin mukaan. Vaikka ei mun kyllä tarvinnut miettiä sitä hetkeäkään sen jälkeen, kun kuulin keitä muita on tulossa. Kaikki olivat vähintään yhtä ihania, tai ihanampia, kuin etukäteen ajattelin, Anna viittaa Maaritiin, Ilkka Alankoon, Pauli Hanhiniemeen, Juha Tapioon, Laura Närheen ja Jukka Poikaan.

Eikä tällä kaudella pelkästään itkeä tirautella.

– Enemmän luvassa on naurua ja huumoria ja railakkuutta. Ainakin minun päivänä naurua on paljon ilmassa, Anna lupaa.

Rouva Heiskari

Myös yksityiselämässä menee hienosti. Viime kesänä Anna meni naimisiin lumilautailija Lauri Heiskarin kanssa, johon tutustui yhteisen ystävän kautta kaksi vuotta aikaisemmin. Aiemmin Kaliforniassa asunut Lauri on kertonut, että nainen nopeutti hänen kotimaahan paluutaan. Jollei Annaa olisi ollut, mies tuskin olisi ihan vielä vaihtanut lämpöisiä hiekkarantoja Suomen epävakaiseen suveen.

– Olen tosi onnellinen henkilökohtaisessa elämässäni, Anna sanoo. 

Ihan käytännön syistä Anna vaihtoi siviilisäädyn lisäksi myös sukunimensä.

– Nyt minulla on artistinimi ja oma henkilökohtainen nimi. Artistinimi pysyy edelleen samana. Anna Heiskari kuulostaisi vähän liikaa iskelmälaulajalta, eikä edes sopisi minulle, koska laulan englanniksi.

Stressiä pukkaa

Monet pitävät Annaa pirtsakkaana pikku ilopillerinä, mutta todellisuudessa peruspositiivisen nuoren naisen pinnan alla asuu kova stressaaja, joka ei ole juuri koskaan tyytyväinen tekemisiinsä.  

– Hyvinä päivinä olen ihan överipositiivinen, mutta sitten, kun mua alkaa stressata joku asia, kaadan kaikki seinät ympäriltäni. Ei riitä, että olen huolissani siitä yhdestä asiasta, vaan koko elämä tuntuu loppuvan. Olen perfektionisti ja ja taipuvainen ahdistumaan, jos kaikki ei mene täydellisesti. Se on niin iso ongelma, että minun pitäisi työstää asiaa itsessäni.

Anna myöntää, että on itselleen liian ankara monellakin tapaa. Huonosti menneen keikan jälkeen hän soimaa itseään niin, että saattaa menettää yöunet. Ennen tv-esiintymistä ramppikuume taas on pilata koko homman.

– Jännitän hirveästi telkkariesiintymisiä, koska tiedän, mikä stressi siitä seuraa, jos se menee huonosti. Työni on niin julkista, että kun mokaa, niin se on tietyllä tavalla isompi ja nöyryyttävämpi juttu, koska niin moni ihminen näkee sen. Eikä sellaista vielä ole tullut, että kotiin tullessani pystyisin vain pistämään sen kaiken sivuun ja pois mielestäni.   

– En voi ikinä antaa itselleni normaaliverran krediittiä, vaan mun pitää aina olla parempi ja parempi eikä mikään riitä.

Millaista oli astua julkisuuteen vain 16-vuotiaana? Lue lisää Annan ajatuksia Me Naisten numerosta 42/2013. Voit ostaa digilehden myös iPadillesi täältä. Tai jos olet Joka päivä -tilaaja, voit lukea jutun nettisivuiltamme.
 
Annan polttareita vietettiin heinäkuussa. Katso polttaritunnelmia I am Peppi -blogista,
 

Anna Abreu

Laulaja on syntynyt 7.2.1990 Vantaalla ja asunut varhaislapsuutensa Portugalissa.

Tuli tunnetuksi Idolsista vuonna 2007. Julkaissut viisi levyä. Seuraava pitkäsoitto ilmestyy ensi keväänä.

Asuu Helsingissä aviomiehensä Lauri Heiskarin ja Hannibal-koiran kanssa.

Vain elämää Nelosella sunnuntaisin klo 20.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla