Kasmir haaveilee paitsi perheenlisäyksestä, myös maallemuutosta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir haaveilee paitsi perheenlisäyksestä, myös maallemuutosta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir haaveilee isyydestä. – Vanhemmuus on se viimeinen suuri tuntematon, jonka haluaisin kokea.

Jopa harmaassa talviaamussa laulaja Kasmirin, 33, olemuksessa on letkeyttä, joka tuo mieleen hänen rennot kesähittinsä.

Hyvä fiilis johtuu ehkä siitä, että mies on viettänyt juuri kymmenen päivää Suomea aurinkoisemmilla leveysasteilla Espanjassa, Castillo di Mondan linnassa. Siellä hän kuvasi Vain elämää -ohjelman uutta kautta yhdessä Dannyn, Arttu Wiskarin, Sanin, Aki Tykin, Mira Luodin ja kuvauksista kohun saattelemana kesken kaiken lähteneen Terhi Kokkosen kanssa.

”Feikkaaminen tai roolien vetäminen ei toimi.”

Kasmir varmaan tietää, mitä kuvauksissa todella tapahtui, muttei kerro. Hän ohittaa aiheen sulavasti ja puhuu mieluummin porukan hyvästä fiiliksestä, lämpimästä ilmapiiristä ja kokemuksen hienoudesta.

– Ajattelin, että menen tuonne omana, aitona itsenäni. Feikkaaminen tai roolien vetäminen ei toimi. Henkisesti valmistauduin syömällä pitsaa ja pelaamalla pleikkaa. Lihoin sopivasti kameroita varten varmaan viisitoista kiloa, Kasmir sanoo ja nauraa.

– Oli jäätävä hetki, kun ensimmäisen kerran piti esiintyä noin taitavan porukan edessä. Päivä päivältä jännitys kuitenkin helpotti, kun muihin tutustui paremmin.

– Liikutuksen tunteita ei voinut välttää. Kolme kertaa repesin pöydässä täyteen itkuun, Kasmir tunnustaa.

Vain elämää -pöhinän lisäksi Kasmirin kevät on täynnä muutakin positiivista työkiirettä. Hänen toinen albuminsa Valmis on juuri ilmestynyt.

Vuosi sitten tällainen menestys olisi tuntunut kaukaiselta haaveelta. Oli vaihe, jolloin radioasemat kieltäytyivät soittamasta Kasmirin hittejä ja tärkeä tv-työ Tanssii tähtien kanssa tyssäsi kuin seinään. Muusikko joutui tahtomattaan ison, kielteisen mediakohun keskelle. Sellaista ei ole ihan helppo jättää taakse.

Liian ruma poppariksi?

”Olen vuosia potenut sitä, miltä näytän. Aloin kaljuuntua jo nuorena, ja kuulin siitä kavereilta armotonta kuittailua. En osannut ohittaa asiaa olankohautuksella. Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.

”Ajattelin, että olen liian ruma jätkä.”

Traumaani pahensi se, ettei minun ja kavereideni ensimmäinen bändi, Collarbone, saanut kunnon nostetta missään vaiheessa. Ei, vaikka meillä oli kaikki mahdollisuudet breikata isosti. Oli hyvä levy-yhtiö taustalla ja kiertueita Euroopassa asti. Aloin miettiä, onko vika minussa. Päättelin, että minussa ei ole sitä jotakin, mitä bändin keulakuvalta vaaditaan. Ajattelin, että olen liian ruma jätkä siihen rooliin.

Lopulta bändi kuopattiin, mutta jatkoin biisien tekoa pöytälaatikkoon, koska rakastin sitä. Päätin, että hyvä on, teen sitten musaa muille.

Esiintymiskärpänen kuitenkin puraisi jälleen, kun kiersin livelaulajana erään dj-porukan rundilla. Päätin yrittää vielä uudelleen, tällä kertaa kevyemmällä, popahtavammalla musiikkityylillä.

Jälleen kompastuin kuitenkin ulkonäkööni. Eräästä levy-yhtiöstä sanottiin suoraan, että eihän tuollainen terroristin näköinen jätkä mitenkään voi vetää poppia. Mietin paljon sitä, millaisiin pop-artisteihin maailma on tottunut. Jos pistän omat kasvoni Robinin, Antti Tuiskun tai Isac Elliotin naamojen viereen, niin myönnettävä se on. En yksinkertaisesti ole samasta pakasta.

Nykyisessä levy-yhtiössäni Universalilla kuitenkin tärppäsi. Keväällä 2014, kun kävelimme sisään levy-yhtiöön, siellä etsittiin biisejä Hangossa kuvatun Kesäkaverit-leffan soundtrackille. Vadelmavene sopi siihen saumaan täydellisesti, ja siitä tulikin jättihitti. Se kokemus lähes pakotti uskomaan kohtaloon ja korkeampiin voimiin.

Nykyään olen helvetin ylpeä siitä, että olen tällä naamalla onnistunut raivaamaan oman paikkani kotimaisen popmusiikin kentälle.”

Pitkät, kuumat kesät

”Läpimurtohitissäni Hanko oli tärkeässä osassa. Niin myös omassa elämässäni. Isäni vanhemmat, famu ja fafa, vuokrasivat 90-luvun alussa Hangosta pysyvän kesä-asunnon. Vietin siellä lapsuuteni huolettomimmat hetket. Famu ja fafa olivat olleet alle 18-vuotiaita, kun isäni syntyi, joten famu oli isoäidiksi nuori. Häntä luultiin usein äidikseni. Hangossa pyöräilimme yhdessä kaikkialle. Aurinkoisina päivinä ostimme evääksi mustikkapullia ja ranskanleipää Brödham-leipomosta ja makoilimme tuntikausia Tullirannalla. Tai famu makoili, minä snorklailin pitkin rantaviivaa tai kiipeilin kallioilla.

”Vietin Hangossa lapsuuteni huolettomimmat hetket.”

Famu ja fafa olivat minulle läheisiä myös siksi, että lapsuudenkotini Espoossa sijaitsi vain kahden sadan metrin päässä heidän kodistaan. Menin usein suoraan koulusta mummolaan ja muistan vieläkin, miten famu kuulusteli minulta läksyjä. Ja sen, miltä välipalaksi syöty rukiinen näkkileipä Voilevin kera maistui. Famu huolehti myös kulttuurikasvatuksestani, vei minua museoihin, taidenäyttelyihin ja teatteriin.

Vilkasta mielikuvitustani ruokki sekin, että vanhempani olivat kantava voima ruotsinkielisessä Fallåker Teater -harrastajateatterissa. Lapselle se oli mieletön paikka puvustamoineen ja rekvisiittavarastoineen. Näytösiltoina olin pohjattoman ylpeä, kun saatoin väliajalla livahtaa katsomosta esiripun taakse vanhempiani moikkaamaan. Muistan sen iloisen hässäkän, kun näyttelijät vaihtoivat vaatteita takahuoneessa ja juoksentelivat eestaas maskeissaan ja peruukeissaan. Viihdyttäminen ja lavalla oleminen alkoivat jo tuolloin kiinnostaa.

Famu kuoli seitsemän vuotta sitten syöpään. Sairauteen, joka on ikävä kyllä suvussani aika yleinen. Omistin hänen muistolleen kappaleeni Valkoinen kohina. En unohda famua milloinkaan.”

Duunarijuuret

”Olen puoliksi duunari ja puoliksi taivaanrannanmaalari, tällainen taiteilijahöpö. Sen täytyy johtua taustastani, geenicocktailista, jossa on niin karjalaisuutta, suomenruotsalaisuutta kuin ehtaa stadilaisuuttakin. Lapsuuttani leimasi lämpö ja turvallisuus. Kiinteä perheyhteys oli tärkeä, materia ei niinkään. Meillä ei ollut lukaalia Helsingin keskustassa eikä pitsihuvilaa Hangossa.

Hyviä käytöstapoja korostettiin. Olin suunnilleen seitsemän, kun söin ruotsinlaivalla mahtavan pippuripihvin. Se oli niin hyvää, että marssin siitä paikasta keittiöön kiittämään kokkia. Päätin myös, että kokin ammatti olisi makea. Peruskoulu meni vähän haaveillessa, mutta sen jälkeen kokkikoulussa Espoossa olin todella motivoitunut. Valmistuttuani työskentelin kokkina useammassakin paikassa ympäri pääkaupunkiseutua, viimeksi Siltasessa Hämeentiellä. Pala sydäntäni kuuluu aina ravintola-alalle. Noissa duuneissa kohtaa paljon hurjan näköisiä, tatskattuja yrmyäijiä, jotka loihtivat lautasille silkkaa taidetta.

"Pala sydäntäni kuuluu aina ravintola-alalle."

Nykyään toteutan kokkailuviettiäni kestitsemällä lähipiiriä. Se menee joskus vähän överiksi. Kerran tarjosin keittoa, ja sitä varten hankin Ikeasta pikkukattilat tarjoiluastioiksi. Jonakin päivänä olisi nasta perustaa oma ravintola, mutta sellaisen projektin aika ei todellakaan ole vielä.

Perhejuhlat ovat suvussamme tosi tärkeitä. Hyvä ruoka kuuluu niihin erottamattomasti. Pääsiäisen olemme yleensä Hangossa koko porukalla. En ole elämässäni viettänyt jouluaattoa kenenkään muun kuin vanhempieni kanssa. Itsepäisyydestäni tässä asiassa on joskus tullut sanomista seurustelukumppaneilta.

Ruuan ja perheeni ohella suuri rakkauteni on Helsinki. Tässä kaupungissa on taikaa. Ehkä se rakkaus tulee verenperintönä äidinisältäni, Paavo-ukilta, joka oli paljasjalkainen stadin kundi, Harjutorin kasvatti. Kun nuorena poikana pääsin muuttamaan Espoosta Helsinkiin, olin niin innoissani, että nukuin ensimmäisen yön patjalla lattialla muuten tyhjässä kämpässä.

Ukkini muistoksi ristin viime elokuussa hankkimani mustan labradorinnoutajan Paavoksi.”

Haave isyydestä

”Vanhempani ovat jo alkaneet vihjailla minulle ja neljä vuotta nuoremmalle siskolleni, että isovanhemmuus olisi kova juttu. Ajatus isyydestä ei ahdista minua pätkääkään. Mitään en enempää tahtoisi kuin olla jonkun faija. Vanhemmuus on se viimeinen suuri tuntematon, jonka haluaisin kokea.

Koiran omistaminen on saanut minut haaveilemaan myös omakotitalosta. Tällä naamalla sovin hyvin kotikaupunginosani Kallion kaduille, mutta ehkä olisi jo aika miettiä muutakin. Olisi huikeaa voida avata ovi ja päästää Paavo suoraan pihalle leikkimään.

”Koiran omistaminen on saanut minut haaveilemaan omakotitalosta.”

Käsistään kätevä isäni on vähän huvittunut haaveestani. Hänen on kuulemma vaikea nähdä minua fiksailemassa nurkkia ja tekemässä lumitöitä. ’Oletko ihan varma että se on sun juttu?’, hän kyselee. No, ei kai siitä voi tietää ennen kuin on talonomistajan saappaissa.

Yksi unelmani olisi saada jonkinlainen jalansija Jenkeistä, Kaliforniasta. Olen käynyt Losissa viitisen kertaa, ja aina vain se paikka inspiroi minua. Se on popmusiikin kirjoittamisen pääkaupunki, jossa tulee fiilis, että täällä mikä vain on mahdollista, jos vain tekee tarpeeksi duunia. Kaikki ne musiikintekijät, joita itse diggailen, elävät juuri siellä.

Olin herkässä teini-iässä, kun Yhdysvalloissa tapahtui WTC-isku. Kuvat tulipalloiksi leimahtavista lentokoneista piirtyivät niin vahvasti tajuntaani, että aloin potea sairaalloista lentopelkoa. Se rajoitti reissaamistani vuosiksi. Pääsin siitä eroon lentämällä pelosta huolimatta. Asiaa auttoi entisen tyttöystäväni insinööri-isä, joka tokaisi koruttomasti: ’Ne koneet kyllä kestää, mutta kestääkö sun pää?’. Noita sanoja toistelen mielessäni aina kun joudun lennolla turbulenssiin.”

Kasmirin elämässä moni haave on toteutunut, mutta monia on yhä jäljellä. Kuva: Heli Blåfield
Kasmirin elämässä moni haave on toteutunut, mutta monia on yhä jäljellä. Kuva: Heli Blåfield

Läpi julkisuusmyrskyn

”Julkisuus tuli Vadelmaveneen menestyksen myötä elämääni äkkiä ja aika yllättäen. Alussa se teki minusta vainoharhaisen. Aloin kuvitella, että kaikki tuijottavat minua, kaikki puhuvat minusta. Mietin, voinko hakea maitopurkin kaupasta tai kulkea käsi kädessä avovaimoni kanssa ilman että joku ottaa meistä kuvan.

Piinasin itseäni lukemalla somesta ihmisten kommentteja minusta. Kuka tämä kimittävä läski on? joku kyseli siellä. Lopulta menin terapiaan puhumaan siitä, kuinka olin muuttunut kokkipojasta julkisuuden henkilöksi. Ehkä se vähän auttoi, kartutti työkalupakkia asioiden kohtaamiseen.

”Eristäydyin joksikin aikaa kotiini.”

Mikään ei kuitenkaan valmistanut minua siihen julkisuusmyllyyn, johon vuosi sitten jouduin vanhan bändikaverini Axl Smithin seksivideokohun ja sitä seuranneen oikeudenkäynnin myötä. Minut tuomittiin mediassa ja somessa, vaikka olin koko kuviossa vain pienessä sivuroolissa. Uhrina ja todistajana, en osasyyllisenä. Jouduin jättämään kesken Tanssii tähtien kanssa -ohjelman ja radioasemat lopettivat hetkeksi biisieni soittamisen. Tuo kaikki tuntui niin hirveältä, että eristäydyin joksikin aikaa kotiini.

Onneksi totuus tuli lopulta julki. Ja onneksi rakas perheeni ja avovaimoni jaksoivat tukea minua tuon kaiken läpi. Kunnioitan heitä valtavasti sen takia. Tietyllä tavalla kokemus jopa lähensi minua ja avovaimoani. Tajusin entistä kirkkaammin, että läheiset ovat elämäni suurin voimavara. Ilman heitä en olisi tässä.

Mylläkästä selviytyminen asetti entiset epävarmuudet mittasuhteisiinsa. Nahka tämän rasvakerroksen ympärillä on paksuuntunut titaaniksi.

Olen lopultakin hyväksynyt itseni sellaisena kuin olen. Pyöreähkönä miehenä, jolla parta kasvaa mutta tukka ei. Kun kohtaan kaupungilla muita kaljuja partasuita, tervehdimme toisiamme arvokkaalla, hyväksyvällä nyökkäyksellä. Hyvin menee juuri näin.”

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...