Tänä keväänä Kasmir nähdään Vain elämää -ohjelman tähtikaartissa. Kuva: Terhi Ylimäinen
Tänä keväänä Kasmir nähdään Vain elämää -ohjelman tähtikaartissa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Uuden levyn julkaiseva laulaja Kasmir oli vuosi sitten julkisuudessa myrskyn silmässä. Nyt hän kertoo, miten siitä selviytyi.

Olipa kerran kaksi kaverusta, laulaja ja muusikko Thomas Kirjonen eli Kasmir ja juontaja Axl Smith. He tekivät yhdessä musiikkia ja YouTube-videoita sekä jakoivat työhuoneen.

Kasmir oli vähän ujo, Axl ei. Kun kesällä 2014 Kasmirin biisi Vadelmavene nousi jättihitiksi, Kasmir pyysi Axlin mukaan bändinsä keikkakokoonpanoon. Juonnot kymmenientuhansien katsojien edessä isoilla festareilla olivat hänelle tiukkoja paikkoja, Axl oli ammattilainen.

Pian alkoi kuitenkin tapahtua asioita, joita Kasmir ei mielellään muistele. Miesten välit katkesivat.

Vuonna 2016 paljastui, että Axl Smith oli kuvannut kymmeniä seksikumppaneitaan salaa. Siitä seurasi oikeudenkäynti ja tuomio.

Kohua seuranneessa uutisoinnissa ja ihmisten mielikuvissa Kasmir joutui tahtomattaan vedetyksi mukaan kuvioon. Oikeuden asiakirjat tulkittiin julkisuudessa niin, että hän oli ollut mukana näkemässä ja katsomassa Axlin kuvaamia videoita.

Uhri itsekin

Virhetulkinnan vaikutus Kasmirin uraan oli dramaattinen. Radioasemat lakkasivat soittamasta miehen biisejä ja hän joutui jättämään kesken Tanssii tähtien kanssa -ohjelman.

Onneksi myös asioiden oikea laita selvisi pian. Kasmir itse oli ollut yksi Axlin salakuvauksen uhreista. Smith oli kuvannut salaa hänen intiimin hetkensä keikkamatkalla eikä suostunut tuhoamaan tallennetta, vaikka Kasmir sitä toistuvasti pyysi. Kaveruus katkesi tähän.

Oikeudessa Kasmir oli ollut vain todistajana, ei missään vaiheessa syytettynä.

Kun totuus tuli ilmi, Kasmirin hitit palasivat radiosoittoon ja hän sai kutsun TTK:n finaaliin. Kasmirin ura jatkui, ja ihmisten mielikuva hänestä korjaantui.

”Kunnioitan erityisesti avopuolisoani siitä, että hän pysyi rinnallani tämän kaiken läpi.”

Miten Kasmir piti itsensä kasassa ison myllytyksen läpi?

– Tiesin koko ajan, mikä oli asioiden oikea laita. Siitä oli valtavasti apua, kun päälleni satoi saaveittain pahaa energiaa, Kasmir, 32, kertoo.

– Läheiseni olivat ankkureitani tuossa myrskyssä. He eivät kääntäneet selkäänsä missään vaiheessa. Kunnioitan erityisesti avopuolisoani siitä, että hän pysyi rinnallani tämän kaiken läpi. Tavallaan tämä kaikki jopa lähensi meitä, Kasmir kuvaa.

Vastaavissa tilanteissa Kasmir toivoisi medioilta tarkempaa faktantarkistusta ja huolellisuutta uutisoinnissa.

– Asiat pitäisi tutkia läpikotaisin ennen kuin ketään hutkitaan.

Usko ihmisiin tallella

Moni meistä tietää, miltä tuntuu, kun ystävä pettää. Kasmirin elämässä tämä tuli ilmi konkreettisella tavalla – kaveri osoittautui rikolliseksi, jonka teot heijastuivat myös hänen elämäänsä.

”Vihaamalla asiat eivät etene tai parane.”

– Aloin miettiä entistä tarkemmin, millaisia ihmisiä päästän lähelleni. Silti en tahdo katkeroitua. Haluan edelleen uskoa ihmisiin, siihen, että kaikissa meissä on hyvää, Kasmir sanoo.

– Vihaamalla asiat eivät etene tai parane.

Axl Smithin Kasmir näki viimeksi loppukesällä 2015. Vuosiin miehet eivät ole olleet minkäänlaisissa tekemisissä.

– En enää juuri ajattele Axlia. Olen vuosien varrella ollut hänestä miljoonaa mieltä. Enää en jaksa olla hänestä yhtään mitään mieltä.