Tänä keväänä Kasmir nähdään Vain elämää -ohjelman tähtikaartissa. Kuva: Terhi Ylimäinen
Tänä keväänä Kasmir nähdään Vain elämää -ohjelman tähtikaartissa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Uuden levyn julkaiseva laulaja Kasmir oli vuosi sitten julkisuudessa myrskyn silmässä. Nyt hän kertoo, miten siitä selviytyi.

Olipa kerran kaksi kaverusta, laulaja ja muusikko Thomas Kirjonen eli Kasmir ja juontaja Axl Smith. He tekivät yhdessä musiikkia ja YouTube-videoita sekä jakoivat työhuoneen.

Kasmir oli vähän ujo, Axl ei. Kun kesällä 2014 Kasmirin biisi Vadelmavene nousi jättihitiksi, Kasmir pyysi Axlin mukaan bändinsä keikkakokoonpanoon. Juonnot kymmenientuhansien katsojien edessä isoilla festareilla olivat hänelle tiukkoja paikkoja, Axl oli ammattilainen.

Pian alkoi kuitenkin tapahtua asioita, joita Kasmir ei mielellään muistele. Miesten välit katkesivat.

Vuonna 2016 paljastui, että Axl Smith oli kuvannut kymmeniä seksikumppaneitaan salaa. Siitä seurasi oikeudenkäynti ja tuomio.

Kohua seuranneessa uutisoinnissa ja ihmisten mielikuvissa Kasmir joutui tahtomattaan vedetyksi mukaan kuvioon. Oikeuden asiakirjat tulkittiin julkisuudessa niin, että hän oli ollut mukana näkemässä ja katsomassa Axlin kuvaamia videoita.

Uhri itsekin

Virhetulkinnan vaikutus Kasmirin uraan oli dramaattinen. Radioasemat lakkasivat soittamasta miehen biisejä ja hän joutui jättämään kesken Tanssii tähtien kanssa -ohjelman.

Onneksi myös asioiden oikea laita selvisi pian. Kasmir itse oli ollut yksi Axlin salakuvauksen uhreista. Smith oli kuvannut salaa hänen intiimin hetkensä keikkamatkalla eikä suostunut tuhoamaan tallennetta, vaikka Kasmir sitä toistuvasti pyysi. Kaveruus katkesi tähän.

Oikeudessa Kasmir oli ollut vain todistajana, ei missään vaiheessa syytettynä.

Kun totuus tuli ilmi, Kasmirin hitit palasivat radiosoittoon ja hän sai kutsun TTK:n finaaliin. Kasmirin ura jatkui, ja ihmisten mielikuva hänestä korjaantui.

”Kunnioitan erityisesti avopuolisoani siitä, että hän pysyi rinnallani tämän kaiken läpi.”

Miten Kasmir piti itsensä kasassa ison myllytyksen läpi?

– Tiesin koko ajan, mikä oli asioiden oikea laita. Siitä oli valtavasti apua, kun päälleni satoi saaveittain pahaa energiaa, Kasmir, 32, kertoo.

– Läheiseni olivat ankkureitani tuossa myrskyssä. He eivät kääntäneet selkäänsä missään vaiheessa. Kunnioitan erityisesti avopuolisoani siitä, että hän pysyi rinnallani tämän kaiken läpi. Tavallaan tämä kaikki jopa lähensi meitä, Kasmir kuvaa.

Vastaavissa tilanteissa Kasmir toivoisi medioilta tarkempaa faktantarkistusta ja huolellisuutta uutisoinnissa.

– Asiat pitäisi tutkia läpikotaisin ennen kuin ketään hutkitaan.

Usko ihmisiin tallella

Moni meistä tietää, miltä tuntuu, kun ystävä pettää. Kasmirin elämässä tämä tuli ilmi konkreettisella tavalla – kaveri osoittautui rikolliseksi, jonka teot heijastuivat myös hänen elämäänsä.

”Vihaamalla asiat eivät etene tai parane.”

– Aloin miettiä entistä tarkemmin, millaisia ihmisiä päästän lähelleni. Silti en tahdo katkeroitua. Haluan edelleen uskoa ihmisiin, siihen, että kaikissa meissä on hyvää, Kasmir sanoo.

– Vihaamalla asiat eivät etene tai parane.

Axl Smithin Kasmir näki viimeksi loppukesällä 2015. Vuosiin miehet eivät ole olleet minkäänlaisissa tekemisissä.

– En enää juuri ajattele Axlia. Olen vuosien varrella ollut hänestä miljoonaa mieltä. Enää en jaksa olla hänestä yhtään mitään mieltä.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto