Evankelistana Jippu keikkailee enemmän kuin koskaan aiemmalla urallaan. Kuva: Jouni Harala
Evankelistana Jippu keikkailee enemmän kuin koskaan aiemmalla urallaan. Kuva: Jouni Harala

Uskon löytäminen uudelleen ja aika psykiatrisessa sairaalassa muuttivat Jipun elämän suunnan. Hän alkoi parantaa suhdettaan äitiinsä, jonka kanssa välirikko kesti 11 vuotta.

Laulaja, evankelista Jippu, 31, on saatellut kaksivuotiaan esikoisensa Romeon viikoksi hoitoon äitinsä luo, matkustanut bussilla Turusta Helsinkiin ja ehtii vihdoin hengähtää.

– No nyt on tiukat setit, hän köhii napakkaa espressoaan.

– Tätä kun juo, siirtyy sielukin tuonpuoleiseen!

Jippua kaihertaa jo ikävä Romeon luo sekä syyllisyys pojan jättämisestä mummolaan. Mutta tätähän se keikkailevan äidin arki on. Evankelistana Jippu kiertää Suomen seurakuntia ristiin rastiin, laulaa ja rukoilee niissä parinsadan keikan vuosivauhdilla. Ensimmäiset vuotensa Romeo hoitajineen matkusti mukana, nyt poika jäi toista kertaa hoitoon.

– Romeo klaaraa eron hyvin: hän palvoo äitiäni, ja äitini lellii hänet piloille. Minä olen tässä ainoa, joka tuntee tuskaa erostamme, Jippu huokailee.

Hoitojärjestelyillä on syvempikin merkitys. Se on osa hyvitystyötä, jota Jippu ja äitinsä tekevät suhteensa vaalimiseksi 11 vuoden välirikon jälkeen.

– Nyt hyvitämme vuosia, joiden aikana satutimme toisiamme syvästi. Olemme päättäneet, että loppuvuodet vain nautimme toistemme seurasta.

Vuosien väsyttävä vihanpito

Jippu otti yhteyttä äitiinsä tultuaan kolmisen vuotta sitten raskaaksi. Odotusta oli edeltänyt suuri elämänmuutos – ei varsinainen uskoontulo, vaan pikemmin Jeesuksen sisäistäminen, kuten Jippu tapahtunutta kutsuu. Usko oli kulkenut mukana aina lapsuudenkodista ja kasvatuksesta lähtien, mutta muutoksessa Jippu alkoi vihdoin elää uskonsa mukaisesti.

– Se, että sain äitini takaisin elämääni, on suurin lahja, joka muutoksesta seurasi.

Jippu oli katkaissut välit äitiinsä jouduttuaan lastenkotiin 15-vuotiaana. Vaikka hän itse oli törttöillyt sinne tiensä, hän syytti äitiään hylkäämisestään.

– Vihasin äitiä ja olin katkera kaikesta. Kaadoin koko elämäni paskan yhden ihmisen niskaan. Olin siinä ankara ja armoton.

Vasta vuosia myöhemmin Jippu on ymmärtänyt, ettei äidillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää tyttärensä ammattilaisten kasvatettavaksi.

”Olin henkisesti aggressiivinen ja puoliksi alkoholisoitunut lapsi.”

– Minä olin henkisesti aggressiivinen ja puoliksi alkoholisoitunut lapsi, äitini taas kuuttakymppiä käyvä herkkä nainen. Mitä muutakaan hän olisi voinut tehdä? Jippu sanoo.

– Minun maailmani oli tuolloin ehdoton ja mustavalkoinen. Äitiä kohtaan olin julma ja kostonhaluinen, se oli sairasta. Pidän suurimpana syntinäni sitä, etten osannut antaa anteeksi kenellekään.

Jippu myöntää, että vuosien vihanpito oli väsyttävää ja raskasta. Lopulta puhelu äidille, anteeksi pyytäminen ja äidin kohtaaminen olivatkin helpotus.

– Tarvittiin hirveä määrä tuskaa, että muurini murtuivat ja kyyneleet pääsivät läpi. Kun se vihdoin tapahtui, loppu on sujunut helposti. Eihän välillämme ollutkaan muuta kuin suuri ikävä, Jippu sanoo.

– Nyt yhteinen aika tuntuu mielettömältä rikkaudelta. Keskitymme hyvään ja vältämme konflikteja, sillä kaikki maailman konfliktit välillämme on jo koettu, enkä jaksa niitä enää. Vaikka minuun sattuu jättää Romeo hoitoon, heidän yhdessäolonsa on arvokkain hyvitys, jonka voin äidilleni antaa.

Uhmahullu evankelista

Aamun bussimatkalla Jippu on kuunnellut puhelimensa Raamattu-appsia. Sovellus tarjoaa koko opuksen ääneen luettuna. Tällä kertaa Jippu kuunteli tarinaa Paavalista ja oivalsi tutustuvansa kollegaansa parin tuhannen vuoden takaa.

– Tajusin siinä, että minut on lähetetty samaan työhön kertomaan, miten jokainen voi löytää tien taivaaseen. Paavali oli käännytystyössään aika friikki kaveri, ja minä teen tätä nyt omalla tyylilläni.

Turun Mikaelin seurakunnan musiikkievankelistaksi Jippu kutsuttiin noin vuosi sitten. Pesti tuli ”kuin taivaasta”.

– Kakistelin, kunnes tajusin, että näin entinen elämäni sai sittenkin merkityksen. En ollut käynyt yliopistoja, mutta kirkko näkikin vaikeat vuoteni juuri sopivana cv:nä tähän työhön, Jippu kuvailee.

– Tuonelavuoteni olivat sittenkin siunattuja vuosia.

Jippu tuntee olevansa pioneeri evankelistan työssään. Hän ei aio tittelin takia pyhittäytyä tietynlaiseen rooliin.

– En halua laittaa itselleni henkisiä lipereitä vaan kohtaan yleisöni sellaisena kuin olen. Entisessä elämässäni olin raju ja uhmahullu enkä aio muuttua pieneksi takarivin tyypiksi. Olen varmaan Suomen ainoa kiroileva evankelista, mutta sekin piirre on osa minua, Jippu sanoo.

– Eihän Jeesuskaan mikään nössö ollut.

Jipun säröisyys on se piirre, joka on tuonut hänen juttusilleen eniten muutosta tarvitsevat. Hän käy laulamassa päihteidenkäyttäjille, entisille ja nykyisille rikollisille, naisvankiloissa ja seurakunnissa.

– Työni on ihmisten kohtaamista, ja eniten kohtaan heissä menneisyyttäni. En silti oikein tykkää tuhlaajatytön tai -pojan leimasta, joka lyödään uskoon tulleille entisille väärineläjille. Ei elämä ole mustavalkoisia valintoja, Jippu sanoo.

– Kyllä minussakin yhä välillä huutaa raadollinen ja kova puoli: ”Älä nyt lähde nössöilemään! Muista kaikki se paska!”

Viimeisillä voimilla hoitoon

Tuonelavuosiaan Jippu sanoo joka tapauksessa rakastaneensa. Hän kiintyi kipuun ja ahdistukseen sekä maineen ja kunnian tavoitteluun.

– Minähän suorastaan hekumoin väärillä teoillani. Olin hirveän ylpeä ja kuvittelin kestäväni elämän iskut kuin sotilas.

Niille, jotka huomauttivat päihteidenkäytöstä tai huonoista ihmissuhteista, Jippu nauroi päin naamaa. Lopulta rakkaudettomuus, yksinäisyys ja huonot elämäntavat olivat kuitenkin liikaa.

Jipun pohjakosketus tapahtui toukokuussa 2013. Silloin hän tajusi, langanlaihana ja täysin uupuneena, olevansa liian huonossa kunnossa kestämään enää kaaosta, joksi elämä oli muuttunut.

Jippu hakeutui hoitoon psykiatriseen sairaalaan.

– Oivalsin, ettei elämästäni enää tullut mitään omin voimin. Olin pelokas ja heiveröinen raunio. Olen kiitollinen, että pääsin hoitoon, se pelasti minut. Olin niin huonossa kunnossa, etten muista sairaalajaksosta paljon, mutta siellä ollessa kaaoksen tilalle alkoi löytyä selkeys.

Sairaalassa Jippu päätti jättää elämänsä suunnan jumalansa käsiin. Oikea rakkaus alkoi vihdoin kiinnostaa.

– Siellä kaltereiden takana tajusin, että väärät valintani olivat johtaneet minut sinne. Ajattelin, että ehkä Jumalan tahto sittenkin olisi minulle parempi kuin omani. Rukoilin ja sanoin, ettei minulla ole voimia ponnistaa. Kristus oli ollut siinä vierellä valmiudessa jo pitkään, Jippu sanoo.

– Ilman hänen konkreettista puuttumistaan en olisi enää hengissä.

Jippu tietää, että puhuminen uskosta tekee hänestä joidenkin silmissä hihhulin.

– Tiedän, että ajatellaan, ”vau, nyt se on kaiken lisäksi hurahtanut”.

”Nytkö vasta kelpaan, kun olen parantanut tapani?”

Jippu puhuu itsekin uskovaisista railakkaalla sanastolla. Luterilaisista hän käyttää lempinimeä lutskut, sitten ovat hellarit ja vapikset. Joidenkin uskovaisten tuomitsevaa asennetta toisin eläviä kohtaan on vaikea käsittää.

– Minut otettiin hyvin vastaan, mutta se herätti minussa myös vastareaktion: Nytkö vasta kelpaan, kun olen parantanut tapani. Itse ajattelen, että armo kuuluu kaikille eikä vain niille, jotka ovat jotenkin parempia. Minä elänkin Jeesukselle enkä muille uskovaisille, Jippu pohtii.

– Jos minulle olisi mielisairaalassa sanottu, että parane ensin ja tule sitten Jeesuksen luo, olisin kuollut.

Hengellinen punttis

Jipun puoliso, muusikko ja taksikuski Sami Elorinne, tuli uskoon Jipun perässä. Alkuun näkemykset erosivat rajusti: Sami nojasi ajattelussaan vahvasti tieteellisiin kulmiin ja tutkimukseen eikä mukisematta niellyt vaimonsa hurahdusta.

– Nykyään Sami sanoo, että hänen sydämessään on kaksio: toinen tiedeajattelulle ja toinen uskolle.

Elorinteillä uskonto näkyy. Kotona lauletaan virsiä, rukoillaan ja pieni Romeo tokaisee jokaisen ateriansa päätteeksi ”Amen!”. Jippu lukee päivittäin aamuhartauden sekä analyysejä Raamatun teksteistä ja käy läpi kahdeksanviikkoista harjoitusohjelmaa.

– Rikkinäisenä ihmisenä tarvitsen hengellistä treenaamista, vähän kuin punttisalilla kävisin. Teen synnintunnon harjoituksia: mietin, mitä olen tehnyt väärin, loukkasinko jotakin tai mistä minulla on kiitettävää.

”Onneksi en tullut äidiksi aiemmin.”

Poikansa kasvatukseen Jippu on halunnut tuoda samat kristilliset arvot, jotka hän omassa lapsuudessaan oppi. Poika käy pyhäkoulua ja saa tietää, että joulussa ja pääsiäisessä on kyse muustakin kuin lahjoista ja suklaamunista.

– Onneksi en tullut äidiksi aiemmin. Sillä päällä olisin ollut mahdollisimman huono äiti. Olen aina sanonut, että lapsella ei saa ratkaista ongelmia, mutta en koe tehneeni niin, Jippu sanoo.

– Äitiys on opettanut älyttömästi rakkaudesta ja vastuusta. Kuvittelin aina, etten osaa rakastaa ja tuntea, mutta lapsi on opettanut, että todellakin osaan.

Pysyvästi särkynyt

Elämänmuutos näkyy myös laulajan urakuvioissa. Jipusta tuntuu, ettei hänestä ole enää keikkailemaan kapakoissa. Silti uutta musiikkia syntyy koko ajan: uudet laulut ovat hengellisiä, ja ne julkaistaan tutussa Warner Music -yhtiössä – vastoin laulajan odotuksia.

Alun perin Jipun piti julkaista poplevy, mutta puoli vuotta sitten tuli raja vastaan.

– Oivalsin, että sydämeni ei enää ollut mukana siinä musiikissa.

Jippu sopi levy-yhtiön kanssa palaverista, jossa suunnitteli irtisanoutuvansa. Häntä pelotti jättää tuttu yhtiö, ja mitä urallekin tapahtuisi. Kokouksessa hän sai kakisteltua, ettei pysty tekemään levyä, jota oli valmistellut puolitoista vuotta.

– Odotin, että levy-yhtiö pettyisi minuun, mutta tuottaja Lasse Kurki innostuikin tarinastani ja pöytälaatikkoon kirjoittamistani gospelbiiseistä. Hämmennyin ja kysyin, että saanko mä todellakin sanoa Jeesus?

Nyt Made in Heaven -albumilla Jeesus vilahtaa teksteissä useaankin kertaan. Jippu on lopputuloksesta ylpeä ja onnellinen.

– En nähnyt enää syytä olla estradeja kiertävä glitterpoptähti. Tuskin edes olin niin suuri stara kuin olin itsestäni kuvitellut. Jos minulla jokin kruunu oli, halusin antaa sen päästäni Jeesukselle.

”Usko kannattelee, mutta ei se tee minusta täysin korjattua versiota.”

Jippua huvittaa, että vaihdettuaan popbiisit pelastumisesta laulamiseen, keikkaa pukkaa enemmän kuin koskaan.

– Mutta minullehan tämä sopii. Olen sitä lajia, joka ei osaa pysyä aloillaan.

Seuraavaksi Jippu suuntaa lähetysmatkalle Romaniaan, jossa hän vie slummien lapsille joululahjoja hyväntekeväisyysjärjestö Patmosin kanssa. Jippu on aiemmin käynyt avustusmatkoillaan Afrikassa, mutta vielä silloin hän ei ollut äiti.

Häntä jännittää, miten selviää karuissa oloissa elävien lasten kohtaamisesta.

– Aiempi elämäni teki minusta aran ja haavoitetun, jotain minussa on pysyvästi särkynyt. En evankelistanakaan ole vahva voittajatyyppi vaan herkästi mukana toisten itkuissa. Usko kannattelee, mutta ei se tee minusta täysin korjattua versiota.

Jippu

 • Meri-Tuuli Elorinne syntyi 10.9.1985 Helsingissä.
 • Asuu Turussa aviopuolisonsa Sami Elorinteen ja 2-vuotiaan Romeo-poikansa kanssa.
 • Laulaja, lauluntekijä ja Mikaelin seurakunnan evankelista.
 • Gospellevy Made in Heaven julkaistiin 11.11.
 • Isä on oopperalaulaja Jorma Elorinne. Vanhemmat erosivat, kun Jippu oli kuusivuotias.
sirius

Laulaja Jipun elämänmuutos: ”Kaltereiden takana tajusin, että väärät valintani olivat johtaneet minut sinne”

Ei uskoontulo ole sekoamista vaan päinvastoin. Uskominen rakastavaan Jumalaan, maailmankaikkeuden luojaan on tervehdyttävää, kannattaa kokeilla. Jos Jipulla nyt on hyvä ja turvallinen olo se tarkoittaa sitä, että hän on parantunut ja toipunut vaikeista asioista. Upea asia!
Lue kommentti

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.