Jari Kuosman Birdman-yritys kehitti ensimmäisen liitopuvun vuonna 1999. ”Idea tuli halusta lentää ja päästä pidemmälle. Liitopuku mahdollistaa yli nelinkertaisen liitosuhteen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että liitopukua käyttävä hyppääjä voi liitää yli kymmenen kilometriä siinä missä muut tulevat suoraan alas.” Kuva: bird-man.com
Jari Kuosman Birdman-yritys kehitti ensimmäisen liitopuvun vuonna 1999. ”Idea tuli halusta lentää ja päästä pidemmälle. Liitopuku mahdollistaa yli nelinkertaisen liitosuhteen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että liitopukua käyttävä hyppääjä voi liitää yli kymmenen kilometriä siinä missä muut tulevat suoraan alas.” Kuva: bird-man.com

Suomalainen ammattilaislaskuvarjohyppääjä Jari Kuosma, 44, on hypännyt kaikkialta kuumailmapalloista siltoihin ja antenneihin. Vaikka mies on menettänyt extreme-lajissaan kymmeniä kavereitaan, se ei ole saanut häntä lopettamaan.

Laskuvarjohyppääminen on riskialtis harrastus ja se on vienyt monen ihmisen hengen. Mikä saa sinut asettamaan itsesi hengenvaaraan?

Vaikka yksikään luuni ei ole katkennut, ymmärrän, että jokainen hyppy on potentiaalinen vaaratilanne, joka voi johtaa vakavaan vammautumiseen tai kuolemaan. Paras keino välttää ne on kotiin jäämisen lisäksi tietää, mitä aikoo tehdä ja käyttää tervettä itsekritiikkiä ennen suoritusta.
Olen menettänyt kymmeniä kavereita tässä ammatissa, muutaman joka vuosi. Kuoleminen on kuitenkin aivan yhtä normaalia kuin syntyminen, suhtautuminen siihen riippuu paljon kulttuurista ja henkilökohtaisista uskomuksista. Me hyppääjät tiedämme kaikki, että tässä on elämä pelissä. Rakastamme elämää, joten juhlimme sitä. 

Mikä lajissa oikein kiehtoo?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakastan hyppäämisessä sitä täydellisen vapauden tunnetta, kun jalkani irtoavat kiinteältä alustalta ja alla on pelkkää ilmaa. Silloin en mieti mitään, olen vain yhtä maailman kanssa. Myös tekniikat ja varusteet sekä niiden hallinta ovat haastavia ja kiehtovia. Asiat voi aina tehdä paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten innostuit aikanaan laskuvarjohyppäämisestä ja B.A.S.E. -hyppäämisestä?

Aloitin hyppäämisen Helsingin Malmilla vuonna 1991. Menin kurssille tarkoituksenani hypätä vain yhden kerran, mutta koukutuin adrenaliiniin ja pelkoni voittamiseen.
B.A.S.E. -hyppääminen tuli kuvioihin sitten vasta paljon myöhemmin, vuonna 1997. Lajista ei saanut silloin edes puhua Suomessa, joten matkustin ystäväni kanssa hyppäämään Norjaan tietämättä lajista oikeastaan yhtään mitään. Muutama suomalaishyppääjä oli kuollut siellä 80-luvulla, siksi lajin harrastaminen oli jäänyt Suomessa siihen.

Kuinka usein käyt hyppäämässä?

Hyppääminen on elämäntapa, mutta vuosien varrella aktiivisuus ja mahdollisuudet ovat vaihdelleet suuresti. Joskus minulle on tehnyt hyvää ottaa kuukausienkin tauko ja jatkaa taas. Kesät kuitenkin vietän yleensä ilmassa, ja talvisin viikkojen, joskus jopa kuukausienkin, hyppyreissut ovat tavallisia. Silloin hyppyjä kertyy satoja.

Tukholmassa ja Tokiossa asuva laskuvarjohyppääjä Jari Kuosma on tehnyt hyppyjään myös mainoksissa, televisio-ohjelmissa ja elokuvissa. Kuva: Nina Strömberg.

Millaiselle ihmiselle laskuvarjohyppääminen soveltuu?

Halu hypätä pitää tulla itseltä. Keskittyminen, yksityiskohtiin paneutuminen, ruumiin- ja mielenhallinta, koordinaatio sekä kolmiulotteisen avaruuden "näkeminen" ovat asioita, jotka ovat auttaneet ainakin minua. Ilmailussa myös pitkäjänteisyys palkitaan. Suurin osa ajasta on odottamista, että pääsee muutamaksi sekunniksi ilmaan.

Mikä on ollut vaarallisin hyppysi?

Olen hypännyt 23 vuoden aikana miltei neljässäkymmenessä eri maassa. Olen hypännyt pienistä ja suurista lentokoneista, kuumailmapalloista, helikoptereista, vuorilta, savupiipuista, silloilta, talojen katoilta ja antenneista. Matalimman hyppyni olen tehnyt 57 metristä, korkeimman noin 7 000 metrin korkeudelta happinaamarin kanssa.
Jokainen hyppy on aina uniikki ja kaunis, mutta parhaiten muistan ensimmäiset liitopukuhyppyni vuorelta ja lentokoneesta. Niihin oli ladattu todella paljon tunnetta, sillä olin antanut itselleni vain viidenkymmenen prosentin mahdollisuuden selviytyä. Ennen hyppyjäni miltei jokainen niitä kokeillut oli kuollut. Tunsin itseni uudelleen syntyneeksi.

Torstaina Me Naisissa: Syvyyksiin vaikka henkensä uhalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla