Aina lapsettomuushoitoja ei seuraa raskaus: ainoastaan uusia hoitoja, väsymystä ja pettymystä. Anna-Kaisa Hakkarainen, 35, tajusi, että joskus on lopetettava.

Anna-Kaisa ja Petri Hakkarainen yrittivät lasta pari vuotta. Ensimmäinen raskaus päättyi keskenmenoon. Kahden vuoden yrittämisen jälkeen hakeutuivat hedelmöityshoitoihin.

Hakkaraiset vaikuttivat helpoilta hoidettavilta: paljon munasoluja, siittiöt kunnossa, yksi raskaus oli jo alkanut. Mutta kevyimmät hoidot eivät tehonneet, ja pian Anna-­Kaisa huomasi etenevänsä kuin kone koeputkihedelmöityksestä toiseen.

– Halusin vain nopeasti eteenpäin. Seuraava hoitohan saattoi jo olla se, joka muuttaisi kaiken, aiheesta kirjan kirjoittanut Anna-Kaisa muistelee.

Hoidot alkoivat pyörittää elämää. Välillä alkuperäinen toive lapsista ja perheestä uhkasi hämärtyä ja hoidoista tulla itsetarkoitus.

Anna-Kaisa kärsi hormonien takia pahoinvoinnista ja painajaisista. Hän rukkasi ruokavaliotaan raskausystävälliseksi – paljon fooli­happoja ja greippimehua, vain vähän kahvia, ei alkoholia.

– Varmaan useimmat tarttuvat poppakonsteihin, ja ainakin kaikki niistä tietävät. Ihmisten hyvää tarkoittaviin ”ootko kokeillu fooli­happoja” -neuvoihin teki mieli sanoa, että no arvaapa.

Lapsettomuuden syyn selvittäminen tuntui pitkään tärkeältä. Anna-Kaisa ajatteli aluksi, ettei asiaa tutkittu riittävästi. Mutta kun kaikki tutkimukset oli tehty ja kaiken todettiin olevan kunnossa, selitykseksi jäi selittämätön lapsettomuus.

– Ja se oli sietämätöntä. Vasta vuosien päästä se on muuttunut vähän vähemmän sietämättömäksi.

Anna-Kaisasta kehittyi taitava huomaamaan muiden raskauksia. Ulkopuolisuuden tunne kasvoi sitä mukaa kuin lähipiiriin tuli
lisää lapsiperheitä. Anna-Kaisasta tuntui, että hän jää paitsi jostain ratkaisevasta.

Parin vuoden jälkeen hedelmöityshoidot johtivat raskauteen, mutta uusi pettymys odotti muutaman viikon päässä. Raskaus osoittautui kohdunulkoiseksi, ja sikiö piti leikata pois munajohtimesta.

Epäonnisen raskauden jälkeen Anna-Kaisa tippui kuiluun. Ulkopuolisuuden tunne paheni, uusi käynti lapsettomuushoito­klinikalla aiheutti itkukohtauksen ja lopulta Anna-Kaisa hakeutui terapiaan. Kesän aikana hän onnistui rauhoittamaan elämänsä ja pääsemään pahimman yli.

Vielä yhden tuloksettoman alkionsiirron jälkeen Anna-Kaisa alkoi kypsyä ajatukselle hoitojen lopettamisesta. Iän ja fysiikan puolesta hoitoja voisi vielä jatkaa, mutta mielenterveys ei kestäisi loputtomiin. Johonkin oli pakko panna piste.

Petri alkoi selvittää adoptio­mahdollisuuksia, ja Anna-Kaisa lämpeni ajatukselle vähitellen. Odotuksesta saattaa tulla pitkä, mutta toivon mukaan Hakkaraisten perhe kasvaa jonain päivänä sisaruksilla Kolumbiasta.

Mitä tapahtui ysärilegendoille vuosituhanteen vaihteen jälkeen? Otimme selvää. 

Ressu Redford sai juuri levytyssopimuksen

Tanssi- ja iskelmämusiikkilaulaja Ressu Redford tuli tunnetuksi Bogart-yhtyeensä kanssa 1980-luvulla. 1990-luvulla mies teki läpimurron soolouralla. Nykyään hän kiertelee ympäri Suomea ja vetää Bogartin aikaisia hittejä. Hän tuottaa uutta musiikkia jatkuvasti ja teki levytyssopimuksenkin hiljattain. 

– Ei tässä kohtaa ruveta hidastelemaan. Vasta sitten, kun ihmisiä ei käy enää keikoilla, hän toteaa. 

”Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla.”

– Onhan se hienoa, kun kaikkien näiden vuosien jälkeen saa tehdä musiikkia. Olen kehittynyt biisintekijänä ja muutenkin kehittynyt monella muulla tavalla. En ole samalla tavalla itsepäinen kuin ennen, vaikkei sekään ominaisuus ole hävinnyt, hän naurahtaa. 

Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee paljon biisejä muille artisteille sekä tuottaa ääniä mainoksiin. Myös harrastuksille jää aikaa. 

– Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla, toteaa juuri kuntosalilta saapunut Ressu. 

Ressu Redford nyt ja vuonna 1996. Kuvat: Kati Laukkanen ja Jorma Puusa

Waldo suunnittelee promovaatteita ja keikkailee

– 1990-luvulla musiikin teko oli paljon totisempaa touhua. Paineet oli suuret. Ensimmäisen hitin jälkeen oli paineita tuleeko toisestakin hitti ja miten levyt myy, Waldo's People:n Waldo eli Marko Reijonen muistelee. 

Waldo lopetti keikkailun 2000-luvun vaihteessa. Kun ohjelmatoimisto sai hänet pitkän suostuttelun jälkeen tekemään comebackin vuonna, hän on keikkaillut vain suurimmissa 90´s tapahtumissa. 

– Meillä on faneja kahdessa polvessa, kyseessä on niin sanottu äidit ja tyttäret -ilmiö. Vanhemmat muistavat rantarokin aikaisia hittejä kuten Feel So Good ja U Drive Me Crazy, ja nuoremmat muistavat tasan 10 vuotta sitten listaykkösenä soineen Back again -hitin ja Lose Controllin vuoden 2009 euroviisuista. 

– Aion nauttia matkasta niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Musiikinteon lisäksi hän juontaa tuuraajana Radio Novan Retroperjantaita. Kesällä ohjelman pääjuontajan Oku Luukkaisen lomaillessa ohjelmassa mennään teemalla Waldo & Kesäkaverit. Päätyönään Waldo myy ja suunnittelee promovaatteita.

Waldo nyt ja vuonna 1995. Kuvat: Mikko Räsänen ja Pekka Tynell

Janne Porkka juontaa yhä

Onnenpyörä-ohjelmaa juontanut Janne Porkka on ollut nyt viihdealalla yli 30 vuotta. Hän tekee edelleen niin juontokeikkoja kuin imitaattorin, stand up -koomikon ja seremoniamestarin hommia. 

– Esiintymään oppii vain esiintymällä ja laittamalla itsensä epämukaviin tilanteisiin. Olen onnellinen, koska olen saanut olla tällä alalla jo niin pitkään, hän kertoo. 

Jannen mukaan media- ja televisioala on muuttunut 1990-luvulta. 

–  Ennen tehtiin televisiota katsoja edellä. Silloin ei ollut niin paljon kilpailua, kun ei ollut YouTubea tai Netflixiä. 

– Nyt on alkamassa ysärijuontajien comeback, ja esimerkiksi Marco Bjurström palaa ruutuun. On ymmärretty, ettei kaikkien juontajien tarvitse olla nuoria. 

Vapaa-ajallaan Janne pelaa jääkiekkoa, käy kuntosalilla ja kalastaa. 

Janne nyt ja vuonna 1998. Vanha kuva: Pia Inberg

Movertonilta uusi juhannusbiisi

Vuonna 1994 perustettu Movetron avasi uransa liki 100 000 kappaletta myyneellä Romeo ja Julia -esikoisalbumillaan.  Movetron valmistautuu kesään ja juhannukseen julkaisemalla uuden Missä on diileri -biisin. Tarttuva ralli on tuttuun tapaan Movetronin Jukka Tanttarin  sävellys ja sanoitus ja Timo Löyvän sovitus.

Movertonin Päivi Lepistö kertoi Me Naisille hiljattain äitinsä muistisairaudesta.


Curre Lindström nauttii eläkepäivistään naisystävänsä kanssa

Curt ”Curre” Lindström luotsasi Leijonat vuoden 1995 legendaariseen MM-voittoon. Nykyään hän viettää leppoisia eläkepäiviä. Lindström asuu osan vuodesta Thaimaan Hua Hinissä ja osan Tukhomassa. 

Rinnalleen Curre on löytänyt 38-vuotiaan Wan-rakkaan.  Pari tapasi Wanin kotimaassa Thaimaassa, jossa nainen työskenteli hotellissa. Curre kertoi Ilta-Sanomille kiinnostuneensa Wanista hyvin nopeasti. 

Curren jäähyväiset viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

 

Me Naisten juhannusheilavisassa selvitetään, millaista lempeä sinä kaipaat juhannusöihin.

Se on täällä taas – rakkauden kesä ja keskikesän juhla nimittäin! Satoi tai paistoi, jokainen meistä kaipaa lämpöä juhannukseen. Ja tästä lämmöstä huolen pitää tietenkin juhannusheila! 

Kenet sinä valitset völjyyn jussina – tulisen vai varman?

Tee Me Naisten kumman kaa -testi, ja selvitä mitä makusi kertoo sinusta rakastajana. Valitsimme heilakandidaateiksi Suomen viihdemaailman kutkuttavimmat hahmot ja elostelijat.Olet luonteeltasi seksihurjastelija

 

Mitä rakkauteen ja seksiin tulee, nautit hypystä tuntemattomaan. Olet tulinen rakastaja, ja kaipaat samaa juhannusheilaltasi. Vanhaa seksikeisaria Mikko Alataloa siteeraten, roppasi kaipaa romantiikkaa ja sielusi seksiä. Janoat jännitystä ja vaaraa, mutta varo ettet satuta itseäsi tulisia rakastajia etsiessä.


Ymmärrät hyvän päälle

 

Tahdot varman ja tyydyttävän juhannussutinan. Luotat hyväksi todettuun, etkä helposti vaihda – mitäpä sitä suotta pettymään, kun voi saada priimaa. Arttu Wiskarimaiset nallekarhut ja Paula Koivuniemen kaltaiset varmat romantikot pitävät sinut lämpimänä viileät juhannusyöt. Makusi on aikuinen.


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?