Aina lapsettomuushoitoja ei seuraa raskaus: ainoastaan uusia hoitoja, väsymystä ja pettymystä. Anna-Kaisa Hakkarainen, 35, tajusi, että joskus on lopetettava.

Anna-Kaisa ja Petri Hakkarainen yrittivät lasta pari vuotta. Ensimmäinen raskaus päättyi keskenmenoon. Kahden vuoden yrittämisen jälkeen hakeutuivat hedelmöityshoitoihin.

Hakkaraiset vaikuttivat helpoilta hoidettavilta: paljon munasoluja, siittiöt kunnossa, yksi raskaus oli jo alkanut. Mutta kevyimmät hoidot eivät tehonneet, ja pian Anna-­Kaisa huomasi etenevänsä kuin kone koeputkihedelmöityksestä toiseen.

– Halusin vain nopeasti eteenpäin. Seuraava hoitohan saattoi jo olla se, joka muuttaisi kaiken, aiheesta kirjan kirjoittanut Anna-Kaisa muistelee.

Hoidot alkoivat pyörittää elämää. Välillä alkuperäinen toive lapsista ja perheestä uhkasi hämärtyä ja hoidoista tulla itsetarkoitus.

Anna-Kaisa kärsi hormonien takia pahoinvoinnista ja painajaisista. Hän rukkasi ruokavaliotaan raskausystävälliseksi – paljon fooli­happoja ja greippimehua, vain vähän kahvia, ei alkoholia.

– Varmaan useimmat tarttuvat poppakonsteihin, ja ainakin kaikki niistä tietävät. Ihmisten hyvää tarkoittaviin ”ootko kokeillu fooli­happoja” -neuvoihin teki mieli sanoa, että no arvaapa.

Lapsettomuuden syyn selvittäminen tuntui pitkään tärkeältä. Anna-Kaisa ajatteli aluksi, ettei asiaa tutkittu riittävästi. Mutta kun kaikki tutkimukset oli tehty ja kaiken todettiin olevan kunnossa, selitykseksi jäi selittämätön lapsettomuus.

– Ja se oli sietämätöntä. Vasta vuosien päästä se on muuttunut vähän vähemmän sietämättömäksi.

Anna-Kaisasta kehittyi taitava huomaamaan muiden raskauksia. Ulkopuolisuuden tunne kasvoi sitä mukaa kuin lähipiiriin tuli
lisää lapsiperheitä. Anna-Kaisasta tuntui, että hän jää paitsi jostain ratkaisevasta.

Parin vuoden jälkeen hedelmöityshoidot johtivat raskauteen, mutta uusi pettymys odotti muutaman viikon päässä. Raskaus osoittautui kohdunulkoiseksi, ja sikiö piti leikata pois munajohtimesta.

Epäonnisen raskauden jälkeen Anna-Kaisa tippui kuiluun. Ulkopuolisuuden tunne paheni, uusi käynti lapsettomuushoito­klinikalla aiheutti itkukohtauksen ja lopulta Anna-Kaisa hakeutui terapiaan. Kesän aikana hän onnistui rauhoittamaan elämänsä ja pääsemään pahimman yli.

Vielä yhden tuloksettoman alkionsiirron jälkeen Anna-Kaisa alkoi kypsyä ajatukselle hoitojen lopettamisesta. Iän ja fysiikan puolesta hoitoja voisi vielä jatkaa, mutta mielenterveys ei kestäisi loputtomiin. Johonkin oli pakko panna piste.

Petri alkoi selvittää adoptio­mahdollisuuksia, ja Anna-Kaisa lämpeni ajatukselle vähitellen. Odotuksesta saattaa tulla pitkä, mutta toivon mukaan Hakkaraisten perhe kasvaa jonain päivänä sisaruksilla Kolumbiasta.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.