"Kriisitilanteissa on pidettävä pää kylmänä", Mira Luoti sanoo. Kuva Seppo Solmela.
"Kriisitilanteissa on pidettävä pää kylmänä", Mira Luoti sanoo. Kuva Seppo Solmela.

Muusikko Mira Luodin perheessä on sopeuduttu elämään Urho-pojan sydänvian kanssa. Mira ei arkaile ottaa pikkuväkeä mukaan keikoilleenkaan. – Pelko vain nujertaisi minut suppuun ja kuluttaisi loppuun, soolouraa käynnistelevä Mira sanoo.

Laulaja Mira Luodilla, 37, on ristiriitainen fiilis. Musiikkialan konkari tuntee samanlaista jännitystä kuin aloittelijana. Ensimmäisen soololevyn kappaleet ovat valmiina ja sinkkubiisi ulkona, mutta koko albumin julkaisu ja keikat odottavat vielä viimeisiä silauksia.

– En malta odottaa päästä esittämään uutta musiikkia enkä haluaisi salata kappaleita enää päivääkään. Samalla tiedän, että käytännön järjestelyt ottavat oman aikansa: enää en voi vain heittää paljettimekkoa kassiin ja lähteä keikkamatkalle. Kiertämisen rutiinit pitää opetella uudelleen, miettiä mihin kaikki nämä lapsetkin laitetaan, Mira nauraa kotonaan Helsingissä.

Miran ja muusikko Mika Haapasalon uusperheeseen kuuluu viisi lasta.

Kriiseissä pää kylmänä

Miran ja Paula Vesalan yhtye PMMP lopetti uransa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Mira on tehnyt teatteritöitä, esiintynyt taustalaulajana, kisannut Tähdet tähdet -ohjelmassa ja saanut kuopuksensa, puolitoistavuotiaan Urhon. Poika oli vasta muutaman kuukauden, kun hänellä todettiin rakennevika sydämessä. Mira on aiemmin kertonut, miten Urhon sydän pysähtyi sairaalassa kolmesti.

– Nykyään Urholla menee hyvin, hän on hauska kaveri. Ihan samanlaista huolta sitä kantaa terveistäkin lapsista, Mira kertoo.

– Tietysti se pysäyttää eri tavalla, kun toisen menettää. Kaikki muuttuu yhdessä pienessä hetkessä. Nykyään olen vain äärettömän kiitollinen, että selvisimme.

”Olen vain äärettömän kiitollinen, että selvisimme.”

Tuoreeltaan Urhon sairaus sai perheen muuttamaan laitakaupungilta Helsingin keskustaan lähemmäs palveluita. Nyt Mira on sopeutunut elämään pojan ominaisuuden kanssa eikä esimerkiksi arastele ottaa pesuetta mukaansa keikkamatkoille.

– Pyrimme mahdollisimman normaaliin arkeen. Elämä ei pelkäämällä parane – päinvastoin. Pelko vain nujertaisi minut suppuun ja kuluttaisi loppuun, Mira sanoo.

Perhe tunnistaa nyt mahdollisten vaaranpaikkojen tuntomerkit. Niihin hetkiin on tiedossa selkeät toimintaohjeet.

– Jos kriisitilanteita tulee, niissä on pidettävä pää kylmänä. Niiden pelossa emme voi jäädä kotiin värjöttelemään.

Minähän pystynkin!

Mira on innoissaan paluusta työelämään.

– Levyn promoaminenkin on tuntunut taas kivalta: törmään vanhoihin tuttuihin, saan paljon kahvia ja hyvää ruokaa, Mira virnistää.

Soolouran kynnyksellä laulaja mietti muita vaihtoehtoja jatkaa työtä musiikkimaailmassa: jatkaisiko kuorossa, kirjoittaisiko kappaleita muille, pysyttelisikö taustalaulajana.

”Kaipaan haasteita enkä päästä itseäni helpolla.”

– Tiesin, että musiikki olisi aina jollain tapaa osa elämääni. Olen kuitenkin luonteeltani sellainen, että kaipaan haasteita enkä päästä itseäni helpolla. Pohdiskelut päätyivät aina oman levyn tekemiseen, vaikka mietinkin, miten pystyisin siihen, olisiko minusta, Mira kuvailee.

– Kun sitten huomasin, että pystynkin, se oli hieno fiilis.

Mira toivoo jatkossakin voivansa tehdä monipuolista uraa ilman lajirajoja.

– Vaikka nyt olenkin sooloartisti en todellakaan estele itseäni palaamasta vaikkapa teatteriin tai taustalaulajaksi. Odotan jännityksellä, millaisia ovia minulle vielä aukeaa.

Kotiäiti puuhastelee

Uusi levy syntyi yhdessä Pariisin keväästä tutun Arto Tuunelan kanssa. Tyyli löytyi tutustumisleikin kautta, kun kumpikin soitti lempiyhtyeitään, lempisoittimiaan ja listasi inhokkejaan.

– Minulta taidettiin odottaa punkkia, ja kuvittelin kai itsekin tekeväni jotain sellaista. Ehkä lopputuloksemme on kuitenkin lähempänä nykyistä minää, Mira miettii.

”Olen tällainen kotiäiti, joka vähän puuhastelee.”

Se Mira ei enää kolua yökerhoja ja klubeja entiseen tahtiin.

– Minähän olen tällainen kotiäiti, joka vähän puuhastelee, Mira heittää.

Miran soololevyn kuvissa on dramaattinen tunnelma.
Miran soololevyn kuvissa on dramaattinen tunnelma.

Mira Luoti

  • 37-vuotias muusikko syntyi Porissa. Asuu Helsingissä puolisonsa, Happoradio-muusikko Mika Haapasalon kanssa. Uusperheeseen kuuluu viisi lasta.
  • Julkaisi tammikuussa ensimmäisen soolosinkkunsa Pinnan alla. Tulevan albumin musiikki on luotu yhdessä Pariisin keväästä tutun Arto Tuunelan kanssa.
  • Aloittaa keikat 8.4. Turun Gong-klubilla.
  • Miran ja Paula Vesalan yhtye PMMP esiintyi viimeisen kerran 27.10.2013.