Arman Alizad vastustaa näkyvästi ympärileikkausta. Uudessa elämäkertakirjassa hän kertoi tulleensa itse ympärileikatuksi vauvana. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad vastustaa näkyvästi ympärileikkausta. Uudessa elämäkertakirjassa hän kertoi tulleensa itse ympärileikatuksi vauvana. Kuva: Liisa Valonen

Somepersoona ja televisiokasvo Arman Alizad kertoo uudessa elämäkertakirjassa, että hänet on ympärileikattu lapsena. – Se on rankka tapa kastaa uskoon, Arman kirjoittaa.

Tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 43, kertoo tänään ilmestyneessä Armanin maailma -elämäkertakirjassa ympärileikkauksestaan. Arman on ympärileikattu vastasyntyneenä. Nykyisin hän vastustaa tätä perinnettä vahvasti.

– Mut on ympärileikattu. Onneksi se tehtiin silloin, kun olin vastasyntynyt eikä 11-vuotiaana. Tyttöjen ympärileikkaus on myös kamala asia. Sitä tehdään pienille tytöille ja jopa teineille. Aivan saatanan järkyttävä perinne. Tytöiltä viedään siinä paljon enemmän kuin pojilta, ja monilta menee mahdollisuus saada seksuaalista tyydytystä enää koskaan, Arman kirjoittaa.

Arman kuvailee ympärileikkausta henkiseksi väkivallaksi ja toteaa niin poikien kuin tyttöjenkin ympärileikkauksen olevan väärin.

– Se on rankka tapa kastaa uskoon. Minusta jokaiselle pitäisi antaa valinnanvapaus sen suhteen, bahai-uskontoon isänsä perintönä kuuluva Arman sanoo.

Arman kertoo Me Naisille, että hänen mielestään uskontoihin liittyvät rituaalit, kuten ympärileikkaus, ovat tarpeettomia.

– Rituaalisista vanhoista tavoista ei ole oikeastaan mitään hyötyä, pelkkää haittaa. Minusta uskontojen olisi aika päivittää käyttöjärjestelmiään. Vapauden ja omien oikeuksien riistäminen on väärin, Arman sanoo.

Uskonto voi olla henkistä väkivaltaa

1-, 4- ja 11-vuotiaiden tyttöjen isä kertoo, että on kastanut nuorimmat tyttärensä luterilaiseen uskoon. Kirjassa Arman kuvailee uskontoon pakottamista henkiseksi väkivallaksi.

– Mun vanhinta tytärtä ei ole kastettu, mutta kaksi nuorimmaista on. Mun mielestä lasta ei tarvitse kastaa. Lapsi voi itse myöhemmin päättää, mihin uskontoon haluaa kuulua ja ottaa sitten kasteen. Kadotuksen opettaminen lapselle pitäisi olla lailla rangaistava asia. Se on henkistä väkivaltaa, Arman kirjoittaa.

Arman keroo, että haluaisi itsekin erota bahai-uskontokunnastaan, muttei ole saanut sitä aikaiseksi.

– Bahaitkin kieltävät saman sukupuolen edustajien välisen
avioliiton. Mun mielestä se on väärin. En ymmärrä, miksi sellainen on keneltäkään pois. Siinä vastustetaan rakkautta. Se on älytöntä ja syrjintää, Arman tykittää.

Uskontovastustuksestaan huolimatta hän myöntää kirjassaan uskonnoissa ja uskossa olevan myös paljon hyvää. Arman kirjoittaa olevansa hengellinen ja uskovansa persoonallisen jumalan sijaan energiaan.

Näkyvä sosiaalisen median persoona ottaa Twitterissä usein räiskyvästi kantaa ympärileikkausta ja uskontoa koskeviin asioihin. Kesäkuussa Arman osallistui 17 muun julkkismiehen kanssa FemAct-työryhmän F-sana-kampanjaan, jolla feminismi-sanan huonoa mainetta yritettiin parantaa.

Arman Alizadin ja rockmuusikko-kirjailija Kauko Röyhkän toimittama Armanin maailma -kirja (Docendo) julkaistiin torstaina 16.10. Ennen tätä Kauko Röyhkä on kirjoittanut kaksi elämäkertakirjaa näyttelijä Ville Haapasalosta.

Lue myös:

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Arman Alizad

■ Vuonna 1971 Teheranissa syntynyt tv-tuottaja on koulutukseltaan alun perin vaatturi­mestari. Tekee keikkoja motivaatiopuhujana.

■ Aloitti tv-uransa MoonTv:n Dresscode-ohjelmasta. Sen jälkeen esiintynyt ohjelmissa Unisex, Kill Arman sekä Arman ja viimeinen ristiretki. Arman ja viimeinen ristiretki jatkuu televisiossa vuonna 2015.

■ Asuu Espoossa vaimonsa Emilian kanssa. Armanilla on kolme tytärtä.

■ Harrastaa hokutoryu jujutsua.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti