Arman Alizad vastustaa näkyvästi ympärileikkausta. Uudessa elämäkertakirjassa hän kertoi tulleensa itse ympärileikatuksi vauvana. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad vastustaa näkyvästi ympärileikkausta. Uudessa elämäkertakirjassa hän kertoi tulleensa itse ympärileikatuksi vauvana. Kuva: Liisa Valonen

Somepersoona ja televisiokasvo Arman Alizad kertoo uudessa elämäkertakirjassa, että hänet on ympärileikattu lapsena. – Se on rankka tapa kastaa uskoon, Arman kirjoittaa.

Tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 43, kertoo tänään ilmestyneessä Armanin maailma -elämäkertakirjassa ympärileikkauksestaan. Arman on ympärileikattu vastasyntyneenä. Nykyisin hän vastustaa tätä perinnettä vahvasti.

– Mut on ympärileikattu. Onneksi se tehtiin silloin, kun olin vastasyntynyt eikä 11-vuotiaana. Tyttöjen ympärileikkaus on myös kamala asia. Sitä tehdään pienille tytöille ja jopa teineille. Aivan saatanan järkyttävä perinne. Tytöiltä viedään siinä paljon enemmän kuin pojilta, ja monilta menee mahdollisuus saada seksuaalista tyydytystä enää koskaan, Arman kirjoittaa.

Arman kuvailee ympärileikkausta henkiseksi väkivallaksi ja toteaa niin poikien kuin tyttöjenkin ympärileikkauksen olevan väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Se on rankka tapa kastaa uskoon. Minusta jokaiselle pitäisi antaa valinnanvapaus sen suhteen, bahai-uskontoon isänsä perintönä kuuluva Arman sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arman kertoo Me Naisille, että hänen mielestään uskontoihin liittyvät rituaalit, kuten ympärileikkaus, ovat tarpeettomia.

– Rituaalisista vanhoista tavoista ei ole oikeastaan mitään hyötyä, pelkkää haittaa. Minusta uskontojen olisi aika päivittää käyttöjärjestelmiään. Vapauden ja omien oikeuksien riistäminen on väärin, Arman sanoo.

Uskonto voi olla henkistä väkivaltaa

1-, 4- ja 11-vuotiaiden tyttöjen isä kertoo, että on kastanut nuorimmat tyttärensä luterilaiseen uskoon. Kirjassa Arman kuvailee uskontoon pakottamista henkiseksi väkivallaksi.

– Mun vanhinta tytärtä ei ole kastettu, mutta kaksi nuorimmaista on. Mun mielestä lasta ei tarvitse kastaa. Lapsi voi itse myöhemmin päättää, mihin uskontoon haluaa kuulua ja ottaa sitten kasteen. Kadotuksen opettaminen lapselle pitäisi olla lailla rangaistava asia. Se on henkistä väkivaltaa, Arman kirjoittaa.

Arman keroo, että haluaisi itsekin erota bahai-uskontokunnastaan, muttei ole saanut sitä aikaiseksi.

– Bahaitkin kieltävät saman sukupuolen edustajien välisen
avioliiton. Mun mielestä se on väärin. En ymmärrä, miksi sellainen on keneltäkään pois. Siinä vastustetaan rakkautta. Se on älytöntä ja syrjintää, Arman tykittää.

Uskontovastustuksestaan huolimatta hän myöntää kirjassaan uskonnoissa ja uskossa olevan myös paljon hyvää. Arman kirjoittaa olevansa hengellinen ja uskovansa persoonallisen jumalan sijaan energiaan.

Näkyvä sosiaalisen median persoona ottaa Twitterissä usein räiskyvästi kantaa ympärileikkausta ja uskontoa koskeviin asioihin. Kesäkuussa Arman osallistui 17 muun julkkismiehen kanssa FemAct-työryhmän F-sana-kampanjaan, jolla feminismi-sanan huonoa mainetta yritettiin parantaa.

Arman Alizadin ja rockmuusikko-kirjailija Kauko Röyhkän toimittama Armanin maailma -kirja (Docendo) julkaistiin torstaina 16.10. Ennen tätä Kauko Röyhkä on kirjoittanut kaksi elämäkertakirjaa näyttelijä Ville Haapasalosta.

Lue myös:

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Arman Alizad

■ Vuonna 1971 Teheranissa syntynyt tv-tuottaja on koulutukseltaan alun perin vaatturi­mestari. Tekee keikkoja motivaatiopuhujana.

■ Aloitti tv-uransa MoonTv:n Dresscode-ohjelmasta. Sen jälkeen esiintynyt ohjelmissa Unisex, Kill Arman sekä Arman ja viimeinen ristiretki. Arman ja viimeinen ristiretki jatkuu televisiossa vuonna 2015.

■ Asuu Espoossa vaimonsa Emilian kanssa. Armanilla on kolme tytärtä.

■ Harrastaa hokutoryu jujutsua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla