Lady Gagan syytti kymmenen vuoden takaisesta raiskauksesta ensin itseään, hän kertoo nyt.

Muusikko Lady Gagan, 29, fanit ylistävät häntä sosiaalisessa mediassa rohkeudesta. Tähti puhui viime viikolla tuoreessa TimesTalks-keskustelutilaisuudessa avoimesti kymmenen vuoden takaisesta raiskauksestaan.

Hän kertoi, ettei kertonut asiasta kenellekään seitsemään vuoteen, koska ei osannut käsitellä koko asiaa. Aluksi hän syytti itseään tapahtumista ja mietti, oliko käytöksellään ansainnut tulleensa raiskatuksi.

– En tiennyt, mitä ajatella asiasta. Syytin itseäni. Se muutti koko elämäni, vartaloni ja ajatukseni.

Lady Gaga puhui ensimmäistä kertaa raiskauksesta vuosi sitten. Hän kertoi radiotoimittaja Howard Sternin haastattelussa vuonna 2013 ilmestyneen Swine-kappaleensa kertovan raiskaajasta. Raiskaaja oli Lady Gagaa kymmeniä vuosia vanhempi.

Alkusyksystä muusikko julkaisi uuden kappaleen, joka käsittelee hänen kokemuksiaan. Sillä kerätään varoja seksuaalirikosten uhreja auttaville järjestöille. Kappale liittyy tuoreeseen The Hunting Ground -dokumenttiin yliopistojen kampuksilla tapahtuvista seksuaalirikoksista ja seksuaalisesta häirinnästä.

Kappaleella Lady Gaga ja sen toinen tekijä Diane Warren haluavat kertoa, että mitkä tahansa tunteet ovat sallittuja seksuaalirikosten uhreille, ja että tapahtumista voi päästä yli.

Diane Warren kertoi TimesTalksissa, että häntä hyväksikäytettiin 12-vuotiaana. Hyväksikäyttäjä oli hänen ystävänsä isä. Warren ei tuolloin kertonut asiasta kellekään, koska kuvitteli sen olevan omaa syytään.

Lady Gaga on kertonut aiemmin tehneensä vuosia töitä päästäkseeni yli traumaattisesta tapahtumasta ja tavanneensa raiskaajansa vain kerran tapahtuman jälkeen.

Kuuntele kappale alla. The Hunting Ground (suomeksi Uhka kampuksella) esitetään tammikuussa Ylellä.

 

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...