Olenko valmis sitoutumaan tähän? Moni järjestö vaatii vapaaehtoisiltaan sitoutumista. Mieti tätä ennen hommiin ryntäämistä. Kuva: Shutterstock
Olenko valmis sitoutumaan tähän? Moni järjestö vaatii vapaaehtoisiltaan sitoutumista. Mieti tätä ennen hommiin ryntäämistä. Kuva: Shutterstock

Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Matti Itkonen neuvoo valitsemaan vapaaehtoisjärjestön, jonka arvot jakaa.

Tamperelainen ex-alkoholisti Matti Itkonen, 57, valittiin juuri vuoden vapaaehtoiseksi. Matti auttaa talous- ja velkaongelmiin joutuneita ja päihdekuntoutujia muun muassa Takuu-Säätiön Omille jaloille -tukihenkilönä. Jos haluaisi olla kuin Matti, siis auttaa muita, mistä kannattaisi aloittaa? Kysymällä itseltään muutaman kysymyksen!

Sotivatko vapaaehtoisjärjestön arvot sinun arvojesi kanssa?

Jos olet löytänyt vapaaehtoisjärjestön, jonka toimintaan haluaisit mukaan, kysy itseltäsi, sopivatko sen arvot yhteen omiesi kanssa.

– Se olisi kaikken ikävintä, jos välillänne olisi arvoristiriitoja. Valitse järjestö, joka sopii omiin arvoihisi. Siitä koko vapaaehtoisuus lähtee, Matti miettii.

Epäkiinnostavaan vapaaehtoistyöhön ei kannata ryhtyä, koska kaikki vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista. Jos tunnet aitoa kiinnostusta, olet oikeilla jäljillä!

Voitko sitoutua hommaan?

Yleensä sitoutumisen asteen saa määritellä itse, mutta jotkin järjestöt vaativat enemmän.

– Kyse on kuitenkin vapaaehtoisuudesta, joten työtä voi aina vaihtaa toisenlaiseen, jos ei ensimmäisellä valinnalla osu oikeaan, Matti lisää pehmitellen.

Onko oma elämäsi kriisissä?

Hoida ensin omat asiasi kuntoon. Tosin sekin on hyvä muistaa, että usein vapaaehtoistoiminta on vastavuoroista.

– Se ottaa ja antaa. Vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan liittyy usein vertaistukitoiminta. Sitä kautta pääsee vertaistukiryhmiin.

– Minä uskon, että esimerkiksi syrjäytynyt ihminen mahdollisesti saa apua myös omiin ongelmiinsa vapaaehtoistyössä. Sillä konstilla hän palaa muiden pariin. Vapaaehtoistyö on aina yhdessä tekemistä.

Pystytkö tekemään vaadittua työtä?

Tehdäänkö sitä esimerkiksi yöaikaan, kun yrität itse kerätä voimia työpäivää varten? Vai kenties toisella paikkakunnalla? Voitko osallistua vapaaehtoistyölle tärkeään koulutukseen?

– Vapaaehtoistyössä ei ole tarkoitus palaa loppuun, eikä sellaisesta tukihenkilöstä olisi apua tuettavalle. Meillä on oikeus jäädä tauolle sekä saada toiminnanohjausta. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä myös tukihenkilölle, ne auttavat jaksamaan.

Lisää vapaaehtoiseksi ryhtymisestä voit lukea eri järjestöjen sivuilta. Esimerkiksi Punaisen Ristin vapaaehtoistyöstä löydät lisää täältä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton täältä, Suomen Pakolaisavun täältä, HelsinkiMission täältä ja Greenpeace Suomen täältä.

Lue Me Naiset 50/2014 -lehdestä, miksi Matti on itse tarvinnut apua.

Lue myös:

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan

Kiltteys kannattaa – hyväsydämiset ovat muita terveempiä

Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.