Olenko valmis sitoutumaan tähän? Moni järjestö vaatii vapaaehtoisiltaan sitoutumista. Mieti tätä ennen hommiin ryntäämistä. Kuva: Shutterstock
Olenko valmis sitoutumaan tähän? Moni järjestö vaatii vapaaehtoisiltaan sitoutumista. Mieti tätä ennen hommiin ryntäämistä. Kuva: Shutterstock

Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Matti Itkonen neuvoo valitsemaan vapaaehtoisjärjestön, jonka arvot jakaa.

Tamperelainen ex-alkoholisti Matti Itkonen, 57, valittiin juuri vuoden vapaaehtoiseksi. Matti auttaa talous- ja velkaongelmiin joutuneita ja päihdekuntoutujia muun muassa Takuu-Säätiön Omille jaloille -tukihenkilönä. Jos haluaisi olla kuin Matti, siis auttaa muita, mistä kannattaisi aloittaa? Kysymällä itseltään muutaman kysymyksen!

Sotivatko vapaaehtoisjärjestön arvot sinun arvojesi kanssa?

Jos olet löytänyt vapaaehtoisjärjestön, jonka toimintaan haluaisit mukaan, kysy itseltäsi, sopivatko sen arvot yhteen omiesi kanssa.

– Se olisi kaikken ikävintä, jos välillänne olisi arvoristiriitoja. Valitse järjestö, joka sopii omiin arvoihisi. Siitä koko vapaaehtoisuus lähtee, Matti miettii.

Epäkiinnostavaan vapaaehtoistyöhön ei kannata ryhtyä, koska kaikki vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista. Jos tunnet aitoa kiinnostusta, olet oikeilla jäljillä!

Voitko sitoutua hommaan?

Yleensä sitoutumisen asteen saa määritellä itse, mutta jotkin järjestöt vaativat enemmän.

– Kyse on kuitenkin vapaaehtoisuudesta, joten työtä voi aina vaihtaa toisenlaiseen, jos ei ensimmäisellä valinnalla osu oikeaan, Matti lisää pehmitellen.

Onko oma elämäsi kriisissä?

Hoida ensin omat asiasi kuntoon. Tosin sekin on hyvä muistaa, että usein vapaaehtoistoiminta on vastavuoroista.

– Se ottaa ja antaa. Vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan liittyy usein vertaistukitoiminta. Sitä kautta pääsee vertaistukiryhmiin.

– Minä uskon, että esimerkiksi syrjäytynyt ihminen mahdollisesti saa apua myös omiin ongelmiinsa vapaaehtoistyössä. Sillä konstilla hän palaa muiden pariin. Vapaaehtoistyö on aina yhdessä tekemistä.

Pystytkö tekemään vaadittua työtä?

Tehdäänkö sitä esimerkiksi yöaikaan, kun yrität itse kerätä voimia työpäivää varten? Vai kenties toisella paikkakunnalla? Voitko osallistua vapaaehtoistyölle tärkeään koulutukseen?

– Vapaaehtoistyössä ei ole tarkoitus palaa loppuun, eikä sellaisesta tukihenkilöstä olisi apua tuettavalle. Meillä on oikeus jäädä tauolle sekä saada toiminnanohjausta. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä myös tukihenkilölle, ne auttavat jaksamaan.

Lisää vapaaehtoiseksi ryhtymisestä voit lukea eri järjestöjen sivuilta. Esimerkiksi Punaisen Ristin vapaaehtoistyöstä löydät lisää täältä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton täältä, Suomen Pakolaisavun täältä, HelsinkiMission täältä ja Greenpeace Suomen täältä.

Lue Me Naiset 50/2014 -lehdestä, miksi Matti on itse tarvinnut apua.

Lue myös:

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan

Kiltteys kannattaa – hyväsydämiset ovat muita terveempiä

Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.