Johanna (vas.) sai melanoomadiagnoosin viime heinäkuussa. ”Olen seurannut pitkiä syöpätaisteluja, mutta Johannan sairaudella tuntui olevan alku ja loppu”, ystäväänsä tukenut Susan sanoo.
Johanna (vas.) sai melanoomadiagnoosin viime heinäkuussa. ”Olen seurannut pitkiä syöpätaisteluja, mutta Johannan sairaudella tuntui olevan alku ja loppu”, ystäväänsä tukenut Susan sanoo.

Uupuminen, talousvaikeudet, astma ja syöpä. Kuunkuiskaajista tuttujen Johanna Hytin ja Susan Ahon ystävyys on testattu
pahoissa paikoissa. – Olemme kokeneet niin pelottavia ja vaikeita asioita, että niiden jälkeen on pakko olla toiselle auki koko ajan.

Mehän olemme kuin kaksi mummoa, kun tapaamme ja alamme käydä läpi vaivojamme. Sussulla on astma, minulla on allergia, Kuunkuiskaajat-duosta tuttu Johanna Hytti, 39, nauraa.

On varhainen arkiaamu, ja Munkkiniemen rantakahvilan vitriinit on vasta täytetty tuoreilla sämpylöillä ja leivonnaisilla, mutta Johanna ja duon toinen jäsen Susan Aho, 42, eivät meinaa löytää sopivaa syötävää. Terveellisiin elämäntapoihin hurahtaneet ystävykset noudattavat gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota sekä välttävät sokeria ja punaista lihaa.

– Meillä on varmaan liiankin tiivis symbioosi. Jos viettää liikaa aikaa yhdessä, kuukautiskiertokin synkronoituu, ja meillä on kaikki samat vaivat, Susan jatkaa.

Kaksikon iloisesta pulputuksesta tajuaa, että mummojutuista ei taida olla totta edes toinen puoli.

Toisaalta kukaan ei heti uskoisi, mitä kaikkea parhaat ystävät ovat muutaman viime vuoden aikana joutuneet käymään läpi.

Kuin paha etiäinen

Olen itkenyt onnesta/ Nauttinut rakkauden tuskasta/ Huutanut hiljaisuuden pois/ Kuin tämä viimeinen laulu ois/ Olen pelännyt kuolemaa/ Elänyt rakkauden tulella/ sielun paljaan polttanut/ ihoni alle sut haudannut.

Johanna kirjoitti ensi kuussa ilmestyvälle Kuunkuiskaajien levylle jo viisi vuotta sitten kappaleen, joka tuntui ennustavan tulevaa.

”Syöpä tarkoitti minulle samaa kuin kuolema.”

Lokakuussa 2014 Johannan mies huomasi ensimmäisen kerran, että pieni luomi Johannan korvan takana oli muuttunut tummaksi ja suurentunut. Myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että luomessa oli melanooma eli ihosyöpä.

Diagnoosi viime heinäkuussa oli järkytys. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt.

– Kun kuulin, että kyseessä on syöpä, se tarkoitti minulle samaa kuin kuolema. Mietin, ketkä laulavat hautajaisissani ja mitä minulla on arkussa päälläni. Meidät on opetettu siihen, että syöpä merkitsee varmaa kuolemaa, vaikka syöpiä on monenlaisia, Johanna kertoo.

Lääkärit kehottivat Johannaa varautumaan siihen, että koko korva joudutaan poistamaan. Pahimmassa tapauksessa syöpä olisi levinnyt aivoihin.

Parin seuraavan kuukauden aikana tapahtui paljon: melanooma leikattiin ja pian sen jälkeen Johannan kaulasta poistettiin imusolmukkeita. Niihin syöpä oli levinnyt, mutta ei onneksi muualle.

Susan yritti tukea ystäväänsä kuuntelemalla.

– Säikähdin varsinkin, kun kuulin, että Johannan syöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin. Onneksi kaikki tapahtui nopeasti. Lopulta jouduimme perumaan vain pari Euroopan-keikkaa, ja Johanna oli taas jaloillaan. Suvussani olen seurannut pitkiä syöpätaisteluja, mutta Johannan sairaudella tuntui olevan alku ja loppu, Susan kertoo.

– Totta kai voi tulla uusia syöpiä, mutta niin voi kenelle tahansa. Ja kuka tahansa voi jäädä auton alle seuraavan kulman takana, hän jatkaa.

Johannaa auttoi hänen peruselämänasenteensa. Kun hän oli kohdannut pahimmat palkonsa ja tajunnut elämän rajallisuuden, hän ei halunnut paisutella sairastumistaan enää enempää.

– Ratkaisevaa oli tajuta, että tämä ei eroa mitenkään siitä, jos jään auton alle. Nyt vain olisin ehtinyt hyvästellä läheiset. Jos jään auton alle, lähden läheisteni elämästä hetkessä.

– Ajattelin, että fakta on nyt se, että tällä hetkellä voin hyvin.

 


 

Aikuiset ystävät

Kuunkuiskaajat tulivat tutuksi koko kansalle, kun he edustivat Suomea euroviisuissa vuonna 2010.

Toisiinsa Susan ja Johanna tutustuivat vuosituhannen alussa, kun Susan otti juuri Värttinään liittyneen Johannan siipiensä suojaan.

– Muistin, miten pelottavaa minusta oli aikoinaan tulla bändiin. Oli vaikea löytää paikkansa 12 hengen porukasta, jossa roolit olivat jo valmiina. Värttinän kanssa kierrettiin paljon, ja minulle, ujolle ja epävarmalle parikymppiselle, oli tosi kova juttu asua yksin hotellissa jossain päin Eurooppaa. Johannan kautta koin ne tunteet uudestaan, Susan kertoo.

”Huomasimme pitävämme erilaisista miehistä ja puhuvamme samaa kieltä.”

Ystävyyden naiset sinetöivät työmatkan viimeisenä yönä torontolaisen hotellin aulabaarissa kymmenen vuotta sitten.

– Istuimme koko yön ja kävimme läpi historiamme. Huomasimme pitävämme vanhasta iskelmämusiikista, erilaisista miehistä ja puhuvamme samaa kieltä. Hanat aukesivat silloin, Susan muistelee.

– Minä olisin jatkanut tarinaa vielä seuraavana päivänä lentokoneessa, mutta Susan halusi nukkua, Johanna sanoo.

Susan onkin kantapään kautta oppinut, että hotellihuoneessa ei koskaan pidä avata silmiä ennen kuin on todella hereillä. Johannan loputon puhetulva alkaa sillä sekunnilla, kun hän havaitsee huonetoverissa elonmerkkejä.

– Tämä on meidän konkreettinen eromme: olen laskenut, että Sussu tarvitsee unta vuorokaudessa kaksi tuntia enemmän kuin minä, ja minun taas on pakko saada ruokaa säännöllisesti, Johanna kertoo.

– Se on totta. Sinulla ei puhe kulje silloin, ja siksi yritän välillä pitää sinua nälässä, Susan jatkaa.

– Mutta olemme siksi älyttömän hyvä kombinaatio keikkareissuilla. Harvoin käy niin, ettemme ole saaneet ruokaa emmekä unta, joten toinen on toimintakykyinen ja jaksaa, kun toinen on halvaantunut, Johanna päättää.

Ystävä aikuisena

Molemmat tietävät, että on harvinaista saada aikuisena oikea ystävä. Sellainen, jonka kanssa ei tarvitse tapahtua mitään ihmeellistä ja jonka luo voi milloin tahansa mennä.

– Johannaa pystyn näkemään silloinkin, kun olen väsynyt, räjähtänyt tai rikki. Rojahdan raatona hänen sohvalleen, ja koirat tulevat siihen päälleni. Yhtäkkiä keskustelumme ovat taas syvällä elämän kiemuroissa, Susan kuvailee.

”En halua kuulostaa hörhöltä, mutta uskon, että tapaamisemme on kirjoitettu tähtiin.”

– Kun menen Susanin luo, sieltä tulee kupponen lämmintä ja vähän lakritsinjuurta. Ystävä tietää täysin, mistä toinen tykkää, Johanna sanoo.

– Ei ole tarkoitus kuulostaa hörhöltä, mutta uskon, että tapaamisemme on kirjoitettu tähtiin. Uskon myös, että meidän välinen energiamme tulee tuomaan jotain enemmän ja antamaan myös toisille ihmisille, Johanna jatkaa.

Susan sanoo, että heidän suhteensa on pysynyt tiiviinä, koska he ovat paitsi ystäviä myös työkavereita.

– Samalla se on myös haaste, hän huomauttaa.

– Joissain vaiheessa meillä oli ihannekuva siitä, miten ihanaa on tehdä töitä ystävän kanssa. Sitten jouduimme huomaamaan, että ei hitto, toisessa onkin puolia, joista en pidä, Johanna jatkaa.

Välillä Johanna menettää hermonsa Susanin hitaaseen tempoon: kun ystävä viimein tajuaa, mistä Johanna on vauhkonnut jo pitkään, on tämä siirtynyt jo seuraavaan asiaan eikä enää muista, mistä Susan puhuu.

– Kyse on kunnioittamista: pitää hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, Susan sanoo.

Elovenatytöistä naisiksi

Euroviisuissa kaksi vaaleisiin mekkoihin pukeutunutta naista veivasi paljain jaloin Työlki ellää -rallia. Kuunkuiskaajien viisuveto kuusi vuotta sitten jäi niin vahvasti monien mieleen, että roolista on ollut vaikea päästä eroon.

– Kaikki euroviisujen ympärillä oli niin valtavaa, että meni kaksi vuotta siitä toipumiseen, Johanna kertoo.

– Olimme ensimmäinen euroviisu­edustaja, jolla oli oikeat sponsorit. Kun lensimme Osloon, meillä kaikilla oli samanlaiset valkoiset takit päällämme. Puuttui vain sukset, niin olisimme menneet Suomen hiihtomaajoukkueesta, Susan muistelee.

”Oli hirveää lukea kommentteja, joissa meistä puhuttiin kauheina akkoina.”

Vaikka molemmat muusikot kuuluivat myös menestysyhtye Värttinään, euroviisujulkisuus yllätti heidät. Siihen liittyi ristiriitaisia tuntoja, sillä samaan aikaan menestys myös hiveli, ja molemmat halusivat takoa niin kauan kuin rauta oli kuumaa.

– Some oli silloin vielä lapsenkengissä, mutta oli hirveää lukea kommentteja, joissa meistä puhuttiin kauheina akkoina, Johanna kertoo.

Viisuhuuman jälkeen duo painoi hommia täysillä. Molemmat kuuluivat Kuunkuiskaajien lisäksi useampaan bändiin, Susan esiintyi myös Nukketeatteri Sammossa ja kaiken huipuksi kaksikko työskenteli Himos Folkin taiteellisina johtajina euroviisuvuonna.

– Ei ihme, että jossain vaiheessa tajusimme, että nyt emme ole enää pitkään aikaan olleet toisillemme ystäviä, Susan muistelee.

Raskainta oli huomata, että levytys­sopimusta ei syntynyt, vaikka Susan ja Johanna neuvottelivat siitä parin vuoden ajan viiden eri levy-yhtiön kanssa. Välillä duolle näytettiin vihreää valoa, mutta homma peruttiin, kun ei oikein tiedetty mihin lokeroon nämä naiset pitäisi laittaa.

– Meitä pidettiin kahtena keijuna, paljasjalkaisina elovenatyttöinä, ja me mietimme, että tällaisiako me sitten ollaan, Susan muistelee.

Alan julmuus tuli monessa kohtaa ilmi.

– Vanhemmat miehet tuntuivat ajattelevan, että kaksi blondia ei ymmärrä mistään mitään, Johanna jatkaa.

Kroppa pettää

Pari vuotta sitten ystävät olivat uuvuksissa. Yhteisen firman käynnistäminen takkuili, taloudelliset vaikeudet painoivat ja lisäksi Johannan parisuhde oli päättynyt.

Tahti hiljeni vasta, kun Susanin kroppa alkoi oireilla rajusti.

Kun Susan joutui sairaalaan ja hengityskoneeseen astman takia, hän tajusi, ettei voi jatkaa samalla tavalla.

– Istuin sairaalan penkillä, katsoin ikkunasta ulos ja mietin vaihtoehtojani: haluanko istua täällä useammin vai muutanko jotakin elämässäni? Susan muistelee.

– Olin lähdössä Berliiniin, mutta lääkäri sanoi, että jollen halua koneen tekevän pakkolaskua hengitysvaikeuksieni takia, minun pitää jäädä sairaalaan.

Muusikolle oli kova paikka miettiä, miten astma vaikuttaa hänen hengitykseensä ja sitä kautta laulamiseen.

– Se oli terveellinen itsetutkiskelun paikka: mikä olen, jos en ole enää laulaja? Oli pakko miettiä, onko työ sitten kuitenkaan kaikki kaikessa, kuten oli nuoresta saakka ajatellut. Silloin olin esimerkiksi varma, ettei kukaan mies ikinä menisi työn edelle.

Susan oli tiedostanut tekevänsä liikaa asioita. Rauhoittumaan hän pystyi vasta, kun oli pakko.

– Olin huomannut, etten ollut enää pitkään aikaan ollut oma itseni. Olin koko ajan äkäinen. Jos kuka tahansa pyysi minulta jotakin, koin sen vaatimuksena – jopa kutsun kahville ystävän kanssa, Susan kuvailee.

”Oli vaatinut uskoa ja luottamista, että jumalauta, me selviämme.”

Johannan syöpädiagnoosi kaiken tämän jälkeen tuntuikin olevan liikaa.

– Se oli meille kova pala, koska kannattelemista oli ollut niin paljon jo entuudestaan. Koko ajanjakso oli vaatinut hirveästi uskoa ja luottamista, että jumalauta, me selviydytään sekä henkilökohtaisessa elämässä että Kuunkuiskaajina, Johanna kertoo.

– Mutta onneksi kriisimme ovat menneet limittäin. Vaikka raskasta sekin on ollut, koska juuri, kun toinen on päässyt ylös, on ollut toisen vuoro pudota.

Syövän ja uupumisen jälkeen myös Johanna on oppinut kuuntelemaan paremmin itseään. Molemmat tietävät, että jos hän lähettää viestejä jatkuvalla syötöllä hektisen päivän jälkeen, ollaan pettävällä jäällä.

– Nykyään huomaan, milloin käyn ylikierroksilla. Silloin pysähdyn tekemään hengitysharjoituksia tai lähden kävelylle. Aiemmin luulin, että se on luonteenpiirteeni enkä ole tajunnut, että se on kehoni hälytysmerkki. Olenkin ollut vuosia stressaantunut, Johanna sanoo.

Villasukkapäiviä

Tänä keväänä elämä tuntuukin hymyilevän.

Käsissä on tuleva levy Revitty rakkaus, joka saatiin lopulta tehtyä joukkorahoituksen avulla. Kaikki levyn biisit Johanna ja Susan ovat tehneet itse.

– Myimme levyä etukäteen joukkorahoituskampanjan avulla 18 000 eurolla. Oli hienoa huomata, että olimme olleet mielessä. Vaikka euroviisuhässäkästä oli jo muutama vuosi, fanit halusivat tukea meitä. Suuri kiitos heille kaikille, sillä ilman heitä levyä ei olisi.

Johannan sairaudesta muistuttaa enää arpi, ”taistelun jälki”, kaulassa sekä korvanlehti, jossa kasvaa hentoa karvaa.

– Johanna on meidän hobittikorva. Kallon ihoa venytettiin, jotta siitä saatiin rakennettua uusi korva, ja siksi siinä kasvaa hiuksia.

Arvomaailma on muuttunut paljon: terveyttään ystävät eivät enää halua uhrata yrittäjyyden tai kunnianhimon takia.

– Olen aina ollut ylisosiaalinen, mutta nykyään osaan myös olla yksin. Herään ennen muuta perhettä, jotta saan joka päivä omaa aikaa: juon rauhassa teen, hengittelen ja teen omanlaisiani venytys- ja joogaliikkeitä, Johanna kertoo.

”Olemme kokeneet niin pelottavia ja vaikeita asioita, että toiselle on pakko olla auki koko ajan.”

Susan puolestaan vannoo villasukkapäivien nimiin. Silloin ollaan aamusta iltaan asti pyjamassa kotona, makoillaan, tehdään ehkä kotihommia ja saatetaan käydä koiran kanssa metsässä. Joka vuosi Susan myös matkustaa Thaimaahan, jossa hän viettää kuukauden ilman velvoitteita tai aikatauluja.

Varmaa on, että tämä ystävyys säilyy.

– Olemme kokeneet yhdessä niin paljon jänniä, ihania, pelottavia, vaikeita ja surullisia asioita, että niiden jälkeen toiselle on pakko olla auki koko ajan. Se tekee suhteestamme erityisen.

 

Susan Aho

Syntyi 5.3.1974 Espoossa.

Opiskellut kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa.

Värttinä-yhtyeen jäsen vuodesta 1997. Jäsenenä suomalais-balttialaisessa Vaeltajat-musiikkiryhmässä vuodesta 1998.

Työskennellyt myös nukketeatteri Sammossa Helsingissä.

 

Johanna Hytti

Syntyi 16.6.1976 Kuusamossa.

Opiskellut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa.

Laulunopettaja, opiskellut myös synnytyslauluvalmentajaksi.

Värttinä-yhtyeen jäsen vuosina 2001–2012.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.