Kiira Korpi osallistui Linnan juhliin edellisen kerran vuonna 2007. Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen
Kiira Korpi osallistui Linnan juhliin edellisen kerran vuonna 2007. Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen

Viritä kisastudio valmiiksi. Me kerromme, mitä ainakin kannattaa odottaa. Tässä 10 tärppiä!

Joka vuosi Linnan juhlissa joku yllättää, mutta tänä vuonna luvassa on ainakin muutama ehdottomasti bongaamisen arvoinen tapaus.

Pane merkille ainakin nämä:

1. Kuuden euron iltapuku

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 47, saapuu Linnaan kullanhohteisessa kirpparimekossa. Maarit kertoo Ilta-Sanomissa, että kultabrokadikankainen iltapuku löytyi pari kuukautta sitten työreissun yhteydessä ahvenanmaalaiselta kirpputorilta. Hän arvioi, että puku on ommeltu käsin joskus 60-luvulla.

Mutta se on todennäköisesti varmaa, että Maaritilla on yllään Linnan juhlien halvin puku. Mekon hinta nimittäin oli kuusi euroa.

2. Ökykoru

Maarit Feldt-Rannan kuuden euron iltapuvulle vastapainoa tuo kansanedustaja Susanna Kosken kaulassa nähtävä timanttikoru, jonka arvo on 80 000 euroa. Alexander Tillanderin kultaseppämestari Jouni Salon suunnittelemassa ja toteuttamassa korussa on peräti 605 timanttia ja sinisafiiri. Timantit on istutettu oikean solisluun päälle laskeutuvaksi, pitsimäiseksi timanttikukaksi.

– Koru on tehty kuin mittatilauspuku eli Susannan solisluiden ja kaulan mittojen mukaan, Salo sanoo.

3. Kahden tonnin vasikannahkakengät

Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto astelee Linnan parketeille käsintehdyissä vasikannahkakengissä.

Ilta-Sanomien mukaan jyväskyläläinen päätti sijoittaa kenkiin, koska hän haluaa tukea pienyrittäjyyttä ja käsityöläisperinnettä.

4. Rakel Liekin köysipuku

Linnan juhlista sosiaaliseen mediaan raportoiva Rakel Liekki pukeutuu vedestä inspiraationsa saaneeseen iltapukuun, jonka yläosa muodostuu suomalaisen köysitaiteilija Tinttu Henttosen valmistamista köysistä. Henttonen tunnetaan bondage-ammattilaisena, joka käyttää ikivanoja japanilaisia sidontatekniikoita.

5. Katri Niskasen jättiurakan lopputulokset

Vaatesuunnittelija Katri Niskanen on tehnyt tämän vuoden juhliin peräti 13 mittatilauspukua. Niiden lisäksi Linnassa nähdään myös muita Katrin luomuksia hänen mallistostaan.

Katrin taitoihin luottavat muun muassa kansanedustaja Nasima Razmyar, MM-pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja ja journalisti Laura Haimila. Razmyarin sinisen puvun juju on hihanomaisessa, laahukseksi putoavassa muotoilussa, Kotajan roosan sävyisessä iltapuvussa, jonka materiaalina ovat silkki ja helmikirjailtu pitsi. Haimilan villakreppipuvussa sen sijaan nähdään soturivaikutteita.

Myös Jukka Rintala on pitänyt kiirettä. Hänen suunnittelemiaan pukuja nähdään linnassa tänä vuonna kuusi. Rintalan puvuissa nähdään erivärisiä silkkejä, paljetteja, geisha-hihoja ja veistosmaisia kauluksia. Jukka Rintalan iltapukuja kantavat muun muassa oopperalaulajat Nina Ahola ja Anu Komsi ja Sveitsin suurlähettilään puoliso Valérie Darier.

6. Poronnahkaan pukeutunut Jari Sillanpää

Laulaja Jari Sillanpään juhlatyyli on stylisti Teri Niitin käsialaa. Niitti lupaa Ilta-Lehdessä, että Jarin päällä nähdään seksikäs asu, jossa on poronnahkaa. Jännityksellä odotetaan myös sitä, saapuuko Jari juhliin yhdessä virolaisen Siim-rakkaansa kanssa.

7. Kirkkokohun aiheuttanut Panu Rajala

Finlandia-ehdokkaana ollut kirjailija Panu Rajala yritti vaimoineen päästä ex-vaimonsa Katri-Helenan kirkkokonserttiin, mutta päätyikin laulajan managerina toimivan miesystävän, Tommi Liimataisen, ulosheittämäksi. Pääseeköhän Rajala tällä kertaa ovista sisään ilman kohua?

8. Matti Nykänen ja Pia-vaimo

Presidenttipari on kutsunut tänä vuonna juhliin paljon mäkihyppääjiä. Kutsun saaneiden joukossa on myös mäkilegenda Matti Nykänen, joka on ehtinyt uransa aikana ja etenkin sen jälkeen kohauttaa muuallakin kuin hyppyrimäissä.

Lähihoitajana työskentelevä Pia-vaimo sanoo Ilta-Sanomissa, että hänen sukulaisensa ja ystävänsä ovat huolissaan siitä, osaako hän käyttäytyä juhlissa etikettien mukaisesti.

Pian mukaan hänen helsinkiläisestä juhlapukuliikkeestä hankitussa puvussaan on lumiteema. Matti puolestaan on varma siitä, että hänellä on käsipuolessaan Linnan juhlien kaunein vaimo.

9. Kiira Korpi ja hänen mallimiesystävänsä

Nykyään Milanossa asuva Kiira Korpi saapuu juhliin yhdessä mallina työskentelevän avomiehensä Arthur Borgesin kanssa. Taitoluistelijana kilpauransa päättänyt Korpi sai kutsun viimetingassa vasta marraskuun lopulla. Aamulehden mukaan kutsu oli ensin mennyt väärään osoitteeseen. Viivästys ei Kiiran mukaan aiheuttanut edes pukuongelmia.

10. Haloo Helsingin Ellin pukuvalinta

Pitkälle keikkatauolle jääneen Haloo Helsingin Elli saapuu linnaan ilman bändikavereitaan, sillä ainoastaan hän sai kutsun, kertoo Ilta-Sanomat. Räväkästä tyylistään tunnetun Ellin pukuvalinnalta on lupa odottaa omaperäisyyttä ja nuorekasta otetta.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.