Kurt Cobain ja Courtney Love pienen tyttärensä kanssa vuonna 1992. Kuva: Reuters
Kurt Cobain ja Courtney Love pienen tyttärensä kanssa vuonna 1992. Kuva: Reuters

Kurt Cobainin tytär Frances Bean Cobain ei halua romantisoida isänsä kuolemaa.

Frances Bean Cobain, 22, oli alle kaksivuotias, kun hänen isänsä, Nirvana-solisti Kurt Cobain teki itsemurhan. Nyt tytär puhuu isästään ensimmäistä kertaa julkisesti Rolling Stone -lehden haastattelussa. Francesin äiti on laulaja-näyttelijä Courtney Love, 50.

27-vuotiaana kuolleen Kurt Cobainin elämään päästään tutustumaan myöhemmin tänä vuonna miehen, kun Kurt Cobain: Montage of Heck -dokumenttielokuva tulee ensi-iltaan. Frances on ollut mukana tuottamassa isästään kertovaa elokuvaa.

– Kurt ajautui pisteeseen, jossa hänen piti uhrata jokainen pala itsestään taiteelle, koska maailma vaati sitä häneltä, Frances kertoo Rolling Stonelle.

– Mielestäni se oli yksi tärkeimmistä tekijöistä sille, miksi hän tunsi, ettei halunnut olla täällä ja että kaikki olisivat onnellisempia ilman häntä.

Francesin elämässä isälle olisi kuitenkin ollut paikka.

– Todellisuudessa, jos hän olisi elänyt, minulla olisi ollut isä. Ja se olisi ollut mieletön kokemus.

Kun Frances tapasi ensimmäisen kerran Montage of Heck -dokumentin ohjaajan Brett Morgenin, hänellä oli vahva näkemys siitä, millaisena hän halusi isänsä nähtävän valkokankaalla. Hän ei halunnut romantisoida isänsä kuolemaa.

Haastattelusta käy ilmi myös se, ettei Frances erityisesti välitä Nirvanan musiikista.

– En välitä grungesta. Mutta Territorial Pissings on ***tun hyvä biisi. Ja Dumb – itken joka kerta, kun kuulen sen. Se on riisuttu versio Kurtin näkemyksestä itsestään – hänestä huumeissa, ilman huumeita, tuntien itsensä riittämättömäksi olemaan sukupolvensa ääni.

Lue myös:

Kurt Cobainin tytär läksytti kuolemaa ihannoivaa Hollywood-tähteä

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.