Näyttelijä Sinikka Sokka sai Emilia-tyttärensä nuorena ja paahtoi samalla eteenpäin urallaan. Onko äidin paikka kotona vai tien päällä?

Kuva: Jouni Harala

Emilia Packalén, 33:

”Äiti oli aina töissä. Silloinkin, kun oltiin yhdessä, oltiin äidin töissä. Se mielikuva on jäänyt päällimmäiseksi lapsuuteni äidistä.

Äiti tekee töitä edelleen, joskus liikaakin. Hän on tarkka ja jämpti, ja työ on hänen intohimonsa. En ole miettinyt, tunsiko äiti syyllisyyttä siitä, että hän teki uraa ja oli paljon poissa, kun olin pieni. Luulen, että hän on joutunut kamppailemaan sen asian kanssa, mutta hyvin hän näyttää selviytyneen. 

Lapsuuteni oli onnellinen, vaikka äidin teatterikiertueet välillä kirpaisivatkin."

Sinikka Sokka, 62:

"Kiertueiden aikana lapsesta huolehtivat hänen isänsä ja minun äitini. Kotiin tulemiset ja sieltä lähtemiset olivat järkyttävän vaikeita, ja niihin tottuminen kesti pitkään. Aluksi Emilia ei hyväksynyt minua, vaan suhtautui torjuvasti monta päivää. Koska pieni lapsi ei osaa puhua pahasta olostaan, hän reagoi muuten: ei nukkunut eikä syönyt. Äitinä tietysti huolestuin ja yritin paikata poissaoloani olemalla Emilian kanssa tiiviisti koko ajan.

Kun olin ollut muutaman päivän kotona, lähdin taas. Se ei ollut helppoa aikaa Emilialle, eikä tuollaiseen tilanteeseen pitäisi pientä lasta laittaa.

Vasta jälkeenpäin olen tajunnut, kuinka iso ristiriita kodin ja työn yhteensovittamisesta aiheutui. Olen kuitenkin oppinut antamaan itselleni anteeksi."

Osallistu keskusteluun: Miten tasapainottelet työn ja perheen välillä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.