Kuvat AOP, Getty Images ja Warner Bros.
Kuvat AOP, Getty Images ja Warner Bros.
Carey Mulligan näyttelee elokuvassa The Great Gatsby – Kultahattu Leonardo DiCaprion ja Tobey Maguiren rinnalla.
Carey Mulligan näyttelee elokuvassa The Great Gatsby – Kultahattu Leonardo DiCaprion ja Tobey Maguiren rinnalla.

The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvan tähti Carey Mulliganin keijukaismainen ulkonäkö hämää. Nainen on noussut huipulle sinnikkyytensä ansiosta.

Seuraava suuri nimi. Uusi brittiläinen It Girl. Parhaiten pukeutuva nainen. Kuin nuori Audrey Hepburn.

27-vuotiaan Carey Mulliganin näyttelijänura on vasta alussa, mutta siihen on mahtunut jo roppakaupalla suitsutusta, palkintoja ja huippurooleja.

Menestys ei kuitenkaan ole pudonnut Careyn syliin kuin kypsä omena puusta. Ennen läpimurtoaan hän tienasi elantonsa tarjoilijana Lontoon kuppiloissa, joista hän raivasi vähitellen tiensä tv-sarjojen sivurooleihin. Vuonna 2009 rooli elokuvassa An Education toi Careylle parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden. Samalla avautui tie näyttelijöiden A-listalle.

Nyt Carey nähdään tähänastisen uransa merkittävimmässä roolissa, ohjaaja Baz Luhrmannin uutukaisessa The Great Gatsby – KultahattuElokuva on yksi tämän vuoden isoimmista ensi-illoista, ja se sai kunnian avata Cannesin filmifestivaalit.

F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanin uusin filmatisointi on Moulin Rouge! -ohjaajan tyyliin melkoinen spektaakkeli. Traaginen kolmiodraama 1920-luvun seurapiireistä on sijoitettu loistokkaisiin puitteisiin, ja italialainen luksusmuotitalo Prada on tehnyt elokuvaan kymmeniä upeita pukuja. Timantit lainattiin Tiffanylta.

Carey näyttelee New Yorkin Long Islandille sijoittuvassa tarinassa viehättävää seurapiirivaimoa Daisy Buchanania. Daisylla on ollut nuorena suhde Leonardo DiCaprion esittämään pennittömään Jay Gatsbyyn, mutta hän on nainut myöhemmin varakkaamman Tom Buchananin. Kun Gatsby palaa Daisyn elämään upporikkaana, hän joutuu miettimään, kumpaa miehistä oikeasti rakastaa.

Tatuointi roolin takia

Yksityisyyttään vaaliva Carey on pysynyt suurelle yleisölle vielä melko tuntemattomana. Carey on todennut, ettei hänellä ole valmiiksi mietittyä strategiaa uralleen – hän tekee vain sellaisia töitä, joita todella haluaa tehdä.

– En halua näytellä isoissa, hölmöissä elokuvissa, Carey on sanonut.

Näytteleminen oli Careylle haave jo lapsena. Draamakoulut eivät hyväksyneet häntä oppilaakseen, mutta Carey on edennyt urallaan sinnikkyytensä ansiota. Sinnikkyydestä muistuttaa myös pieni lokkitatuointi hänen ranteessaan.

Kehutun draamaelokuva Shamen koekuvauksessa ohjaaja Steve McQueen oli poistumaisillaan huoneesta jo kymmenen minuutin juttelun jälkeen. Ohjaaja piti Careytä hyvänä muttei tarpeeksi hyvänä rankkaan rooliin seksi­addiktin itsetuhoisena pikkusiskona. Carey pysyi lujana ja vaati saada kunnon mahdollisuuden. Lopulta Steve malttoi kuunnella, ja Carey pääsi kertomaan, ettei hänelle ole tullut vastaan yhtä vaikuttavaa roolia sitten Tšehovin Lokki-näytelmän Ninan. Carey yltyi jopa siteeraamaan Broadwaylla esittämäänsä roolihahmoa:

"Nyt minä tiedän, ymmärrän että meidän työssämme, oli se sitten näyttämöllä esiintymistä tai kirjoittamista, tärkeintä ei ole maine, ei loisto, ei se mistä minä olen uneksinut, vaan sietokyky. Kykene kantamaan ristisi ja usko. Minä uskon, eikä minuun enää tee niin kipeätä, ja kun ajattelen kutsumustani, en pelkää elämää."

Lopulta hän kävi niin kierroksilla, että pamautti ohjaajalle:

– Itse asiassa haluan ottaa tatuoinnin muistuttamaan itseäni tästä asiasta.

– Jos otat tatuoinnin, saat roolin, ohjaaja ilmoitti.

Seuraavana päivänä Carey hankki ranteeseensä lokkitatuoinnin, ja rooli oli hänen vielä samana iltapäivänä.

Miten Kultahattu-romaanin tarina sopii Careyn mielestä tähän päivään? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 21/2013. Lähteet: Warner Bros. Studios, Vogue, The Guardian.

 

 

Lisää aiheesta: Baz Luhrmannin Kultahattu säihkyy feikisti – lue arvostelu

Carey Mulligan

Syntyi 28.5.1985 Westminsterissä Lontoossa. 

Tunnetaan elokuvista Ylpeys ja ennakko­luulo, Wall Street: Money Never Sleeps, Drive ja Shame. 

Naimisissa muusikko Marcus Mumfordin kanssa. 

Oli Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta elokuvassa An Education. 

The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvan ensi-ilta on perjantaina 17.5.Lisää aiheesta

Baz Luhrmannin Kultahattu säihkyy feikisti – lue arvostelu

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...