Kuvat AOP, Getty Images ja Warner Bros.
Kuvat AOP, Getty Images ja Warner Bros.
Carey Mulligan näyttelee elokuvassa The Great Gatsby – Kultahattu Leonardo DiCaprion ja Tobey Maguiren rinnalla.
Carey Mulligan näyttelee elokuvassa The Great Gatsby – Kultahattu Leonardo DiCaprion ja Tobey Maguiren rinnalla.

The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvan tähti Carey Mulliganin keijukaismainen ulkonäkö hämää. Nainen on noussut huipulle sinnikkyytensä ansiosta.

Seuraava suuri nimi. Uusi brittiläinen It Girl. Parhaiten pukeutuva nainen. Kuin nuori Audrey Hepburn.

27-vuotiaan Carey Mulliganin näyttelijänura on vasta alussa, mutta siihen on mahtunut jo roppakaupalla suitsutusta, palkintoja ja huippurooleja.

Menestys ei kuitenkaan ole pudonnut Careyn syliin kuin kypsä omena puusta. Ennen läpimurtoaan hän tienasi elantonsa tarjoilijana Lontoon kuppiloissa, joista hän raivasi vähitellen tiensä tv-sarjojen sivurooleihin. Vuonna 2009 rooli elokuvassa An Education toi Careylle parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden. Samalla avautui tie näyttelijöiden A-listalle.

Nyt Carey nähdään tähänastisen uransa merkittävimmässä roolissa, ohjaaja Baz Luhrmannin uutukaisessa The Great Gatsby – KultahattuElokuva on yksi tämän vuoden isoimmista ensi-illoista, ja se sai kunnian avata Cannesin filmifestivaalit.

F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanin uusin filmatisointi on Moulin Rouge! -ohjaajan tyyliin melkoinen spektaakkeli. Traaginen kolmiodraama 1920-luvun seurapiireistä on sijoitettu loistokkaisiin puitteisiin, ja italialainen luksusmuotitalo Prada on tehnyt elokuvaan kymmeniä upeita pukuja. Timantit lainattiin Tiffanylta.

Carey näyttelee New Yorkin Long Islandille sijoittuvassa tarinassa viehättävää seurapiirivaimoa Daisy Buchanania. Daisylla on ollut nuorena suhde Leonardo DiCaprion esittämään pennittömään Jay Gatsbyyn, mutta hän on nainut myöhemmin varakkaamman Tom Buchananin. Kun Gatsby palaa Daisyn elämään upporikkaana, hän joutuu miettimään, kumpaa miehistä oikeasti rakastaa.

Tatuointi roolin takia

Yksityisyyttään vaaliva Carey on pysynyt suurelle yleisölle vielä melko tuntemattomana. Carey on todennut, ettei hänellä ole valmiiksi mietittyä strategiaa uralleen – hän tekee vain sellaisia töitä, joita todella haluaa tehdä.

– En halua näytellä isoissa, hölmöissä elokuvissa, Carey on sanonut.

Näytteleminen oli Careylle haave jo lapsena. Draamakoulut eivät hyväksyneet häntä oppilaakseen, mutta Carey on edennyt urallaan sinnikkyytensä ansiota. Sinnikkyydestä muistuttaa myös pieni lokkitatuointi hänen ranteessaan.

Kehutun draamaelokuva Shamen koekuvauksessa ohjaaja Steve McQueen oli poistumaisillaan huoneesta jo kymmenen minuutin juttelun jälkeen. Ohjaaja piti Careytä hyvänä muttei tarpeeksi hyvänä rankkaan rooliin seksi­addiktin itsetuhoisena pikkusiskona. Carey pysyi lujana ja vaati saada kunnon mahdollisuuden. Lopulta Steve malttoi kuunnella, ja Carey pääsi kertomaan, ettei hänelle ole tullut vastaan yhtä vaikuttavaa roolia sitten Tšehovin Lokki-näytelmän Ninan. Carey yltyi jopa siteeraamaan Broadwaylla esittämäänsä roolihahmoa:

"Nyt minä tiedän, ymmärrän että meidän työssämme, oli se sitten näyttämöllä esiintymistä tai kirjoittamista, tärkeintä ei ole maine, ei loisto, ei se mistä minä olen uneksinut, vaan sietokyky. Kykene kantamaan ristisi ja usko. Minä uskon, eikä minuun enää tee niin kipeätä, ja kun ajattelen kutsumustani, en pelkää elämää."

Lopulta hän kävi niin kierroksilla, että pamautti ohjaajalle:

– Itse asiassa haluan ottaa tatuoinnin muistuttamaan itseäni tästä asiasta.

– Jos otat tatuoinnin, saat roolin, ohjaaja ilmoitti.

Seuraavana päivänä Carey hankki ranteeseensä lokkitatuoinnin, ja rooli oli hänen vielä samana iltapäivänä.

Miten Kultahattu-romaanin tarina sopii Careyn mielestä tähän päivään? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 21/2013. Lähteet: Warner Bros. Studios, Vogue, The Guardian.

 

 

Lisää aiheesta: Baz Luhrmannin Kultahattu säihkyy feikisti – lue arvostelu

Carey Mulligan

Syntyi 28.5.1985 Westminsterissä Lontoossa. 

Tunnetaan elokuvista Ylpeys ja ennakko­luulo, Wall Street: Money Never Sleeps, Drive ja Shame. 

Naimisissa muusikko Marcus Mumfordin kanssa. 

Oli Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta elokuvassa An Education. 

The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvan ensi-ilta on perjantaina 17.5.Lisää aiheesta

Baz Luhrmannin Kultahattu säihkyy feikisti – lue arvostelu

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.