Kuvat tilanteesta, jossa Donald Trump näyttää kurkistavan, mitä hänen puolisonsa Melania Trump kirjoittaa äänestyslipukkeeseen, saivat nettikansan vitsailemaan. Hetki näyttää kokeessa lunttaamiselta. Kuva: Reuters
Kuvat tilanteesta, jossa Donald Trump näyttää kurkistavan, mitä hänen puolisonsa Melania Trump kirjoittaa äänestyslipukkeeseen, saivat nettikansan vitsailemaan. Hetki näyttää kokeessa lunttaamiselta. Kuva: Reuters

Ujo ja yksinkertainen ex-malli vai itsenäinen, älykäs nainen? Melania Trumpin mielestä jälkimmäinen kuvaus edustaa häntä paremmin.

Vielä eilen pohdittiin, millä tittelillä tullaan kutsumaan Hillary Clintonin puolisoa, entistä presidenttiä Bill Clintonia, jos Hillary valitaan Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi ja ”ensimmäisen naisen” tilalla onkin mies. Sen arvailun voi siirtää ainakin neljän vuoden päähän tulevaisuuteen, sillä Michelle Obaman paikan Valkoisessa talossa ottaa slovenialaissyntyinen malli ja seurapiirirouva Melania Trump, 46.

Tässä kahdeksan asiaa, jotka naisesta kannattaa tietää:

1. Rääväsuun vastakohta

Jos presidentti Donald Trump tuli viimeistään vaalikampanjansa aikana tunnetuksi törkeyksiä laukovana rääväsuuna, Melania pysytteli niin kaukana taka-alalla kuin se hänen asemassaan vain on mahdollista. Vaimoa äänekkäämmin Trumpia tuki tytär ensimmäisestä avioliitosta, 35-vuotias liikenainen ja ex-malli Ivanka Trump.

”Mutta olen myös ensin äiti, olen poikamme kanssa, tulen olemaan kotona.”

Donald ja Melania ovatkin puhuneet julkisuudessa, että Melania on ennen kaikkea äiti parin 10-vuotiaalle pojalle Barronille. Melania on pitänyt presidenttikampanjan aikana vain kaksi puhetta ja antanut niukasti haastatteluja.

– Tiedän mitä se vaatii, matkustaminen ja kaikki. Sanoin hänelle, että jos hän todella haluaa tehdä sen, tuen häntä sataprosenttisesti. Mutta olen myös ensin äiti, olen poikamme kanssa, tulen olemaan kotona, Melania kommentoi miehensä presidenttiehdokkuutta DuJour-lehden haastattelussa toukokuussa.

Niille, jotka ihmettelivät Melanian poissaoloa kampanjan salamavaloista, nainen vastasi Twitterissä nauttivansa elämästään, perheestään ja nykyisestä kotimaastaan.

2. Seuraava Jackie Kennedy?

Donald Trump pyöritteli presidenttiehdokkuutta puheissaan jo vuonna 1999. Samassa yhteydessä Trumpin naisystävältä Melanialta kysyttiin, millainen ensimmäinen nainen hänestä tulisi.

– Olisin hyvin perinteinen, kuten Betty Ford tai Jackie Kennedy, Melania vastasi The New York Timesille.

Toisaalta Melaniassa on aineksia kaikkeen muuhun kuin perinteiseen presidentin puolison rooliin. Hän on korostanut useaan otteeseen itsenäisyyttään ja voimakastahtoisuuttaan, vaikka onkin seisonut miehensä rinnalla myös kiusallisissa kohuissa.

Donald Trump ja naisystävä Melania Knauss alkoivat tapailla 1990-luvun lopulla. Pariskunta kuvattuna vuonna 1999. Kuva: Reuters
Donald Trump ja naisystävä Melania Knauss alkoivat tapailla 1990-luvun lopulla. Pariskunta kuvattuna vuonna 1999. Kuva: Reuters

Melania korjasikin toukokuussa DuJourille, että moni asia on muuttunut vuoden lausunnon 1999 jälkeen.

– Avioliitto yhtä menestyneen ihmisen kanssa kuin mieheni on vaatii sitä, että joku kertoo hänelle totuuden. Joku fiksu, tiedäthän. Kyse ei ole vain siitä, että olen läsnä ja teen asioita hänen eteensä. Ihmiset sanovat, etten ole mukana kampanjassa, mutta olen erittäin merkittävässä roolissa kotoa käsin.

”Hän päättää, mitä tekee.”

Mutta kuunteleeko Donald vaimonsa ehkä viisaitakin neuvoja? Melanian mukaan Donaldin lapset, esimerkiksi Ivanka, soittavat usein Melanialle ja pyytävät tätä vaikuttamaan Donaldiin – koska luottavat siihen, että mies kuuntelee vaimoaan.

– He tietävät, että puhun hänelle ja annan hänelle oikean suunnan. Joskus hän noudattaa sitä, joskus ei. Hän päättää, mitä tekee, Melania totesi haastattelussa.

3. Fiksu mutta väärinymmärretty

Melanian ensimmäinen vaalikampanjapuhe meni mönkään, sillä puheen kirjoittaja oli kopioinut siihen osia Michelle Obaman vuonna 2008 demokraattien puoluekokouksessa pitämästä puheesta.

Vastuun mokasta otti entinen ballerina Meredith McIver, jonka mukaan Melania oli lukenut hänelle puhelimessa osia Obaman puheesta. McIver kertoi jättäneensä tarkistamatta, miten paljon ne muistuttivat Obaman puhetta, kun liitti katkelmat puheeseen.

Jos Michelle Obama on cool, Melania pyrkii korostamaan älykkyyttään. Hän ei myöskään ole ujo, vaikka media onkin antanut hänestä sellaisen kuvan. Mallitaustansa ja vaikenemisensa vuoksi Melania onkin joutunut vahvojen ennakkoluulojen kohteeksi.

Toukokuussa MSNBC:n uutisankkuri Chris Matthewsin mikrofoni sattui olemaan päällä, kun mies kehui kuvissa nähdyn Melanian kävelyä catwalk-kävelyksi ja sanoi, että katselisi sellaista muotinäytöstä mielellään.

– Melania Trump on menestynyt bisnesnainen ja yrittäjä omilla ansioillaan, saavuttanut huikeaa suosiota useilla aloilla, myös maineikkaalla mallinurallaan, sekä omistautunut vaimo ja äiti, Melanian edustaja kommentoi Varietylle.

Jos Michelle Obama on cool, Melania pyrkii korostamaan älykkyyttään.

4. Nettikiusaamista vastaan

Itsekin rajun arvostelun kohteeksi joutunut Melania kertoi viime viikolla aikovansa keskittyä nettikiusaamisen kitkemiseen, jos hänestä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Time kirjoitti auki koko 15 minuutin mittaisen puheen.

Melanian toinenkin vaalipuhe aiheutti kohun, sillä nopeasti huomautettiin, että juuri hänen aviomiehensä on syyllistynyt kiusaamiseen sosiaalisessa mediassa. Mies on muun muassa arvostellut useiden naisten ulkonäköä sekä nimitellyt lukuisia ihmisiä typeriksi.

Muuten Melanian poliittiset mielipiteet ovatkin pysyneet lähinnä pimennossa.

5. Liian pieni Slovenia

Slovenialainen Melanija Knavs aloitti mallinuransa 16-vuotiaana. Kun kansainvälinen mallinura urkeni, Melanija vaihtoi nimensä helpommin lausuttavaksi Melania Knaussiksi. 

Melaniasta on tulossa ensimmäinen Yhdysvaltain presidentin puoliso, joka on varttunut kommunistivallan alla, entisessä Jugoslaviassa. Hän on kuvaillut lapsuutensa olleen kuitenkin melko tavallinen ja saaneensa vanhemmiltaan hyvän alun elämäänsä.

Melania sanoo, että Slovenia on tuntunut aina liian pieneltä hänelle. Arkkitehtiopinnot kotimaassa jäivät kesken mallintöiden takia, sillä veri veti maailmalle.

”Pysyin aina rehellisenä itselleni.”

Mallimaailmassakin Melania onnistui omien sanojensa mukaan pitämään päänsä kylmänä.

– Tiesin tasan tarkkaan, kuinka ala toimi. En koskaan lähtenyt siihen mukaan. Tiesin, että juhlissa on huumeita ja alkoholia. Se ei johda mihinkään. Pysyin aina rehellisenä itselleni, Melania sanoi DuJourille.

Donald Trump ja Melania Knauss osallistuivat Vanity Fairin Oscar-juhliin vuonna 2004. Kuva: Reuters
Donald Trump ja Melania Knauss osallistuivat Vanity Fairin Oscar-juhliin vuonna 2004. Kuva: Reuters

6. Alastonkuvia ja epäselvyyksiä

Noh, ihan ilman kohuja Melaniakaan ei ole selvinnyt. Hänestä on tulossa myös ensimmäinen alastonkuvissa esiintynyt ensimmäinen nainen.

GQ-miestenlehdessä julkaistiin vuoden 2000 tammikuussa varsin näyttävä kuvasarja ilkosillaan lentokoneessa pötköttelevästä ja poseeraavasta Melania Knaussista.

Toinen kohu liittyi Melanian työlupaa koskeviin epäselvyyksiin, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin vuonna 1996. Uutistoimisto AP kertoi Melanian työskennelleen ensimmäiset viikot laittomasti ja saaneen työluvan vasta myöhemmin.

Yhdysvaltain kansalainen Melaniasta tuli vuonna 2006.

Puoliso Donald on nimenomaan kampanjoinut vahvasti laitonta maahanmuuttoa vastaan.

7. Miljardöörin vaimoksi

Melania ja Donald tapasivat New Yorkin muotiviikkojen yhteydessä Kit Kat Clubilla järjestetyissä juhlissa 1998.

–Tiesin, kuka hän oli, mutta en tiennyt hänen elämästään. Minulla oli oma elämäni, Melania kertoi ensitapaamisesta DuJourille.

Melania ei antanut Donaldille numeroaan, mutta otti miehen yhteystiedot talteen, Melania kertoi GQ:lle. Hän soitti numeroon joitakin päiviä myöhemmin, ja pariskunta kävi treffeillä. Suhde syveni nopeasti. Melania on kuitenkin muistuttanut, että vaikka muuttikin Donaldin luo, itsenäisenä, vielä naimattomana naisena hän piti oman asuntonsa.

Melaniasta tuli Donald Trumpin vaimo vuonna 2005. Yli kymmenen vuotta kestänyt avioliitto on liikemiehelle kolmas. Myös Clintonit osallistuivat juhliin.

Melania on kuvaillut pariskunnan välistä yhteyttä alusta asti loistavaksi, vaikka pariskunnalla olikin lyhyt välirikko deittailunsa alkumetreillä.

8. Hyväntekeväisyyttä ja perhe-elämää

Donaldilla on neljä lasta aiemmista liitoistaan ja poika Barron Melanian kanssa.

Perhe-elämään keskittymisen ohella Melania on lanseerannut korumalliston sekä ihonhoitotuotteita. Hän tekee myös aktiivisesti hyväntekeväisyystyötä.

Punaisten mattojen sijaan Melania kuitenkin viettää aikaa mieluummin poikansa kanssa.

– Poikamme tarvitsee vanhempiaan, enkä halua, että kukaan muu kuin minä huolehtii hänestä, Melania sanoi DuJourille.

Donaldilla ja Melanialla on perhe-elämässään selvät roolit, mikä vaikuttaa sopivan molemmille. GQ:n mukaan Donald ei ole joutunut vaihtamaan poikansa vaippoja tai laittamaan tätä nukkumaan – mutta poika ihailee silti bisnesmies-isäänsä.

”Donald ei ole joutunut vaihtamaan poikansa vaippoja tai laittamaan tätä nukkumaan.”

Toki Melania on myös viehättävä. Kun radiojuontaja-tv-persoona Howard Stern kysyi Donald Trumpilta haastattelussa, olisiko tämä Melanian kanssa, jos tämä loukkaantuisi pahasti auto-onnettomuudessa, Donald vastasi kysymyksellä.

– Miltä rinnat näyttäisivät? hän halusi tietää.

Ulkonäöstään huolehtimisen lisäksi Melania viettää muutenkin kurinalaista kotielämää. GQ:n mukaan hän on nimittäin maininnut onnistuneen parisuhteen salaisuudeksi erilliset kylpyhuoneet.

Putous-tähti Kiti Kokkonen ja 10 vuotta nuorempi sisko Pauliina Virta ovat kummakin bonusäitejä, eikä heillä kummallakaan ole biologisia lapsia. – Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Se ei ollut mikään onnenpäivä. Kun näyttelijä Titta Jokinen otti hieman alle kymmenvuotiasta Kiti Kokkosta kädestä ja asetti tämän kämmenen vatsakummulleen kertoakseen, että Kitistä tulee isosisko, Kiti ryntäsi vessaan lukkojen taakse itkemään. Ainakin näin Kitille on kerrottu, totuutta hän ei itse tarkalleen muista.

Sen Kiti kuitenkin muistaa, että tieto pikkusiskon syntymästä tavoitti hänet tanhuharjoituksissa. Kiti lähti treeneistä hymyssä suin ja kirjoitti kotonaan päiväkirjaansa sanat: ”Olen saanut pikkusiskon.” Se jäi lopulta kirjan ainoaksi lauseeksi.

Nyt Kiti, 43, ja Pauliina Virta, 33, hassuttelevat ja repeilevät tuon tuosta kovaääniseen nauruun, Kiti vielä aavistuksen Pauliinaa kovempaan. Siskosten olemuksessa on jotain ihan samaa ja jotain täysin erilaista. Pauliina on hillitty, hallittu, pitkä blondi, Kiti puolestaan rönsyilevä, riehakas, 150-senttinen punapää.

”Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi.”

Myös naisten vierekkäiset työhuoneet Suomen Komediateatterin toimistolla kuvastavat sisarusten eroja. Taiteellisen johtajan Kitin työhuoneen matto on kulunut ja mytyssä, papereita lojuu ympäriinsä vinksin vonksin. Pahvikuva Titta-äidistä Tarja Halosena vahtii Kitin huonetta. Lipunmyynnistä vastaavan Pauliinan työhuoneessa taas jokainen tavara on aseteltu niin jämptisti paikalleen, että niiden välit voisi tarkistaa viivaimella.

– Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi. Pauliina rakastaa Excel-taulukoita, minä askartelua. Olemme aikaansaavia, mutta eri osa-alueilla: Pauliina tykkää urheilusta, minä virkkaan, Kiti kuvailee.

– Minä rentoudun liikkumalla, Kiti askartelemalla ja hoitamalla puutarhaa. Hänellä on jäätävän hyvät kädentaidot. En ymmärrä, miten hän jaksaa puuhata käsillään illasta toiseen, Pauliina jatkaa.

Nämä erot sisarusten välillä ovat kuitenkin vain ulkokuorta. Henkisesti he ovat samalla viivalla.

– Kiti on sielunsisareni. Hänelle voin puhua aina kaikesta, Pauliina kehaisee.

– Pauliinan kanssa voin olla täysin oma itseni. Hän on yksi harvoista, joille voin kertoa ihan rehellisesti, miltä minusta tuntuu, Kiti peesaa.

Viime aikoina Pauliina on sparrannut Kitiä myös Komediateatterin ulkopuolella, sillä Kiti on uusi Putous-näyttelijä. Pauliinalla on vahva luotto siihen, että Kiti tulee olemaan suorissa lähetyksissä tosi hyvä.

– Minun silmissäni Kiti oli luonnollinen valinta ohjelmaan. Ihailen hänen itseironiakykyään, siitä syntyy hauskin huumori.

Sama äiti, eri isät

Kitillä ja Pauliinalla on sama äiti mutta eri isät. He eivät kasvaneet lapsena samassa kodissa.

Kun Kiti oli 3,5-vuotias, äiti Titta ja leffaohjaaja-isä Ere Kokkonen erosivat. Kiti jäi asumaan isänsä kanssa. Silloin ratkaisua pidettiin erikoisena.

– Minusta tuntui tosi luonnolliselta, että jäin isälleni. Uskon, että asiat ovat menneet aikanaan ihan oikein, Kiti huomauttaa.

Pauliina syntyi Titalle ja muusikko Pauli Virralle, laulaja-näyttelijä Olavi Virran pojalle. Titta ja Pauli erosivat, kun Pauliina oli 3,5-vuotias, saman ikäinen kuin Kiti vanhempien erotessa. Pauliina jäi erossa asumaan äitinsä kanssa.

– En ole koskaan osannut tuntea kateutta siitä, että Pauliina on asunut äidin kanssa ja minä en. Meitä on aina kohdeltu samanarvoisesti. Äiti on ollut siinä jopa hysteerisen tarkka: kaupassa tavaroita tutkiessa hän selitti jo etukäteen, että tämän ostan sitten myös siskollesi, Kiti kertoo.

Lapsuudessaan Kiti muistaa hoivanneensa Pauliinaa ja vahtineensa tämän leikkejä Kaivopuiston rannassa. Yksi erityisen pelästyttävä muisto ahdistaa vieläkin. Pauliina oli vain muutaman kuukauden ikäinen, kun hän sai vahingossa jalalleen kiehuvaa vettä niin, että iho lähti.

– Se oli minulle hirveä tragedia. Hän joutui sen vuoksi sairaalaankin, Kiti kertoo.

– Hei, mä en muista, Pauliina kuittaa.

"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.
"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.

Rakkautta Kitin ja Pauliinan perheessä on aina osoitettu avoimesti pussailemalla, halailemalla ja kannustamalla. Toistensa isien kanssa he eivät juurikaan viettäneet aikaa, mutta äidin kanssa kolmistaan sitäkin enemmän.

– Kasvattajana äiti oli aika erikoinen ja spontaani. Saatoimme herätä keskellä yötä leipomaan kakun tai tekemään tonnikalapastaa. Ja jos ei aamulla jaksanut mennä kouluun, ei ollut aina ihan pakko, Kiti muistelee.

– Äidissä parasta on se, että hän ottaa kiinni, niin fyysisesti kuin henkisesti. Ja kun äiti alkaa heittää läppää, se on parasta ikinä. Meillä lähtee kikatus helposti laukalle: ensin sen aloittaa äiti, sitten Kiti, sitten minä alan nauraa heille, eikä siitä tule loppua, Pauliina virnistää.

Se, että suku on täynnä taiteilijoita, tuntuu Pauliinasta ihan normaalilta. Kitiä ihmisten kiinnostus perhettä kohtaan on sen sijaan välillä häirinnyt.

– Kiti on tarkempi yksityisestä tilastaan. Minusta taas tuntuu luonnolliselta, että äiti, isä ja koko suku ovat esillä, koska olen tottunut siihen pienestä pitäen. En koskaan mieti, katsooko joku meitä kadulla, Pauliina sanoo.

Etäisistä läheisiksi

Nuorempana Kiti ja Pauliina eivät olleet yhtä läheisiä kuin nykyään. Pauliina hurahti jo seitsemänvuotiaana täysillä hevosiin. Hänestä kasvoi kilpaesteratsastaja, joka kiersi kisoissa ympäri maailmaa.

– Olimme kyllä siskoksia, mutta emme sielunsiskoja. Yritin olla osa Pauliinan elämää, mutta ratsastuksen vuoksi hänellä oli omat menonsa ja kuvionsa. Toivoin, että olisit ollut avoimempi, sillä olisin halunnut kuulla sinusta enemmän ja päästä lähemmäs, Kiti sanoo Pauliinalle.

– Myös kymmenen vuoden ikäeromme varmaan vaikutti siihen, ettemme olleet kovin intensiivisesti tekemisissä. Elimme omaa elämäämme, emme yhteistä elämää. Kunnolla lähennyimme vasta aikuisina, Pauliina pohtii.

”Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli.”

Kun Pauliina lopetti 25-vuotiaana kilpaesteratsastuksen, siskosten välit alkoivat hiljalleen lämmetä. Erityisesti he tukeutuivat toisiinsa, kun molemmat menettivät isänsä. Ere menehtyi pitkän sairastelun päätteeksi vuonna 2008, Pauli vuonna 2011.

– Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli. Silloin tajusin, että ihan sama mitä hänelle sanon, en pysty täysin ymmärtämään, miltä hänestä tuntuu, Pauliina myöntää.

– Mutta ei toista voi myöskään vaatia ymmärtämään. Meillä oli omanlaiset isäsuhteemme ja omat tapamme surra, Kiti sanoo.

Syvempi yhteys siskosten välille kehittyikin Pauliinan isän menehtymisen jälkeen.

– Kun isämme kuolivat, välillemme syntyi sanaton ymmärrys. Tiedämme ihan tasan tarkkaan, miltä tilanteeseen liittyvät tunteet tuntuvat ilman, että sitä tarvitsee sanoittaa toiselle, Pauliina miettii.

– On lohdullista jakaa kokemus siitä, miltä lopullisuus tuntuu, Kiti sanoo.

Uusperheen ilot ja haasteet

Kaikista eniten Kitiä ja Pauliinaa on lähentänyt nykyinen elämäntilanne uusperheessä, sillä he ovat molemmat bonusäitejä. Kiti on ollut kumppaninsa, muusikko Olavi Tikan tyttären Sofian elämässä seitsemän vuotta. Pauliina puolestaan on seurustellut puolitoista vuotta 6- ja 8-vuotiaiden lasten isän kanssa, ja he asuvat yhdessä.

– Viime aikoina olemme puhuneet Kitin kanssa enemmän kuin koskaan. Hän on ollut tässä elämäntilanteessa minulle korvaamaton tuki. Jos ennen avauduin elämästäni 10 prosenttia, nyt puhun siitä Kitille 100-prosenttisesti, Pauliina iloitsee.

– Bonusäitiys on ihanaa, mutta ei helppoa. Onneksi minulla on ollut Kiti, joka on näyttänyt, millaista se on. Kitin antaman esimerkin vuoksi olen pystynyt olemaan suhteessani järkevä aikuinen.

Kiti suoristaa ryhtinsä ja köhäisee tyytyväisyyden merkiksi.

– Uskon, että Pauliina on nopeammin löytänyt paikkansa bonusäitinä, koska hän on osannut olla itsekkäämpi. Itse mielistelin sekä kumppaniani, lapsen äitiä että lasta, koska halusin, että minut hyväksytään. Pelkäsin konflikteja ja tunsin oloni ulkopuoliseksi, vaikka en sitä oikeastaan edes ollut.

"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.
"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.

Erityisesti Kiti kipuili pohtiessaan, voiko hän sanoa olevansa Sofian vanhempi. Kiti tunsi olevansa aina vähän sivussa: vaikka hän oli mukana neuvolatapaamisissa, terveydenhoitaja ei katsonut silmiin.

– Vaikeinta uusperheydessä on ollut tuntea itsensä tasavertaiseksi vanhempana. Aikanaan mietin, pitäisikö minun kokonaan lakata yrittämästä olla vanhempi ja vetäytyä taka-alalle, Kiti sanoo.

– Minäkin huomasin heti suhteeni alussa, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa: olla joko isän tyttöystävä ja lasten kaveri tai sitten kunnolla vanhempi. Päätin, että haluan rakastaa lapsia täysillä. En olisi osannut olla vähempää, Pauliina kuvailee.

Kiti näyttää työhuoneensa seinällä roikkuvaa Sofian tekemää piirustusta. Siinä on meri, vihreä lisko ja teksti: ”Mä oon valmis rakastamaan sua.” Sitä katsellessa Kitin silmäkulma kostuu ja Pauliinakin herkistyy.

– Minulle isoin työ on ollut ymmärtää se, että vaikkeivät lapset ole biologisia, he ovat silti minun lapsiani. Rakastan heitä tosi paljon, Pauliina sanoo.

Lapsettomuus kirpaisi

Kiti olisi halunnut omia biologisia lapsia, mutta ei ole niitä koskaan saanut. Enää se ei ole mahdollistakaan, sillä hiljattain häneltä poistettiin kohtu terveydellisten syiden vuoksi.

– Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi. Se asia minun on pitänyt sisimmässäni työstää. Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Erityisesti lapsettomuus kirpaisi Kitin edellisessä parisuhteessa, sillä kummatkin olisivat halunneet yhteisen lapsen.

”Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi.” 

– Se oli tosi kova paikka. Mutta jos ihan rehellinen olen, en lopulta ole varma, onko minulla koskaan ollut kunnolla vauvakuumetta. Olenkin asian kanssa nykyään sinut. Ja onhan minulla lapsi, Sofia, hän on rikkaus, Kiti kiittelee.

– Aika näyttää, miten minun kohdallani käy. Mutta onneksi minullakin on ihan mielettömät bonuslapset, Pauliina sanoo.

Jos Kitin ja Pauliinan suhde lapsuudessa olikin äidillinen, tätä nykyä tilit ovat tasan. Tai no, edelleen Kitiä kyllä vaivaa jatkuvasti pieni huoli Pauliinasta. Eihän siskolle vain satu mitään pahaa?

– Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme. Oikeastaan vasta viime aikoina olen alkanut hyväksyä, että Pauliina on aikuinen ihminen, joka pärjää kyllä, Kiti sanoo.

Ja vaikka sisarukset ovat biologisesti puolikkaita, sillä ei ole heille merkitystä.

– Emme ajattele olevamme puolikkaita siskoksia. Tilanne on vähän sama kuin bonusäitiydessä: kun sisko tai lapset ovat siinä, he ovat siinä sataprosenttisesti. Henkisellä tasolla olemme yhtä.

Kiti Kokkonen

Syntyi 4.10.1974 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa, muusikko Olavi Tikan kanssa.

Äiti näyttelijä Titta Jokinen ja isä Uuno Turhapuro -elokuvien ohjaaja Ere Kokkonen.

Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja. Näytellyt mm. revyissä sekä Onneli ja Anneli -elokuvissa.

Uusi Putous-näyttelijä. Ohjelma alkaa MTV3:lla 20.1.

Pauliina Virta

Syntyi 23.10.1984 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa.

Äiti Titta Jokinen ja isä muusikko Pauli Virta, isoisä laulaja Olavi Virta.

Entinen kilpaesteratsastaja, työskentelee Suomen Komediateatterin lipunmyyntivastaavana ja ääninäyttelijänä.

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.