Kysyimme kuuden ammattiryhmän julkkisedustajalta, millainen palkka motivoisi heitä.

Kaikki vouhottavat palkoista. Toisaalla vaaditaan lisää liksaa ja toisaalla yleistä palkka-alea. Sitten ovat nämä suomalaiset johtajat. Finnairista Cargotecin toimitusjohtajaksi siirtyvän Mika Vehviläisen uusi palkka on 50 000 euroa kuussa, muttei siinä vielä kaikki. Jos Mika kuittaa päälle hyvästä työstä sovitut bonukset, vuosiansiot voivat liki tuplaantua.

Bonuksia perustellaan johtajien motivoimisella, mutta millainen peruspalkka voisi motivoida hyvään työhön. Kysyimme kuudelta ammattilaiselta.

Millainen kuukausipalkka motivoisi sinua?

Jari Sarasvuo, 47, yrittäjä
"Ei minkäänlainen, sillä olen pidättäytynyt työsuhteelle tyypillisestä rahapalkasta toistakymmentä vuotta. Minulla on luontaisetuna työterveydenhuolto, lounasetu ja autoetu, jotka näkyvät tilastoissa palkkana. Palkkakuitissa lukee kuitenkin 0 euroa. Palkasta kieltäytymiseen vaikuttaa tuottoisa varallisuuteni, sillä en voisi pyörittää perhettäni pyhällä hengellä. En ole ikinä tehnyt tätä rahan takia. Minua motivoi asiakkaiden ja työkavereiden tarpeista lähtevä ongelmaratkaisu. Se on huumaavaa, ja sen takia jaksan nousta joka aamu viiden aikaan."

Silvia Modig, 36, kansanedustaja
"Palkka ei motivoi minua. Tärkeintä on tunne siitä, että haluan itse mennä aamulla töihin. Koen tekeväni jotain merkityksellistä, ja myös työkaverit ovat tärkeitä. Hyvä ja riittävä palkka riittää laskuihin ilman stressiä ja mahdollistaa joskus jotain ekstraa. Kokopäivätyöstä toivoisin saavani 2 500 euroa kuussa, 3 000 euroa olisi jo hyvin."

Essi Pöysti, 25sairaanhoitaja, Miss Suomi 2009
Sairaanhoitajan peruspalkka on noin 2 200 e kuukaudessa. Minusta palkka saisi olla paljon enemmän kuin mitä se on nyt. Sairaanhoitajan ammatti ei mielestäni ole ainoastaan kutsumusammatti, ja palkkaan pitäisi vaikuttaa myös työn kuormittavuus ja vastuullisuus. Mukavat työkaverit, parantumiset ja myönteinen palaute auttavat minua jaksamaan."
(Sairaanhoitajan keskiansio on 2 930 e/kk.)

Jethro Rostedt, 36, kiinteistövälittäjä
"Meikäläisen mielestä 6000–7000 euroa kuussa on hyvä palkka myyjälle, itse tienaan kaksi–kolme kertaa enemmän. Minua motivoi se, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olla ihminen ihmiselle. Jos ei ole ylpeä työstään, mistään ei tule mitään. Minusta ei olisi esimerkiksi koodaajaksi."

Taina Kolkkala, 36, poliisi, entinen keihäänheittäjä
"Poliisit ansaitsivat hieman lisää palkkaa, sillä työ järjestyspoliisissa on ajoittain hyvin kuormittavaa. Mielestäni poliisin fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen pitäisi panostaa entistä enemmän. Tykkään kuitenkin työstäni ja työkavereistani, mikä auttaa jaksamaan."
(Vanhemman konstaapelin keskiansio on n. 3 250 e/kk.)

Taina Timucin, 37, luokanopettaja, tangokuningatar 1999
"Luokanopettajien ja aineenopettajien pitäisi mielestäni saada samaa palkkaa. Tällä hetkellä aineenopettajat saavat enemmän, vaikka luokanopettajat ovat opetuksen lisäksi vastuussa myös kasvatuksellista asioista. Minua motivoivat hetket, kun näen, miten jonkun lapsen, jolla on ollut vaikeaa, koulunkäynti helpottuu tai joku oppii esimerkiksi lukemaan."
(Luokanopettajan keskiansio on 3 357 e/kk.)

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.