Kysyimme kuuden ammattiryhmän julkkisedustajalta, millainen palkka motivoisi heitä.

Kaikki vouhottavat palkoista. Toisaalla vaaditaan lisää liksaa ja toisaalla yleistä palkka-alea. Sitten ovat nämä suomalaiset johtajat. Finnairista Cargotecin toimitusjohtajaksi siirtyvän Mika Vehviläisen uusi palkka on 50 000 euroa kuussa, muttei siinä vielä kaikki. Jos Mika kuittaa päälle hyvästä työstä sovitut bonukset, vuosiansiot voivat liki tuplaantua.

Bonuksia perustellaan johtajien motivoimisella, mutta millainen peruspalkka voisi motivoida hyvään työhön. Kysyimme kuudelta ammattilaiselta.

Millainen kuukausipalkka motivoisi sinua?

Jari Sarasvuo, 47, yrittäjä
"Ei minkäänlainen, sillä olen pidättäytynyt työsuhteelle tyypillisestä rahapalkasta toistakymmentä vuotta. Minulla on luontaisetuna työterveydenhuolto, lounasetu ja autoetu, jotka näkyvät tilastoissa palkkana. Palkkakuitissa lukee kuitenkin 0 euroa. Palkasta kieltäytymiseen vaikuttaa tuottoisa varallisuuteni, sillä en voisi pyörittää perhettäni pyhällä hengellä. En ole ikinä tehnyt tätä rahan takia. Minua motivoi asiakkaiden ja työkavereiden tarpeista lähtevä ongelmaratkaisu. Se on huumaavaa, ja sen takia jaksan nousta joka aamu viiden aikaan."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silvia Modig, 36, kansanedustaja
"Palkka ei motivoi minua. Tärkeintä on tunne siitä, että haluan itse mennä aamulla töihin. Koen tekeväni jotain merkityksellistä, ja myös työkaverit ovat tärkeitä. Hyvä ja riittävä palkka riittää laskuihin ilman stressiä ja mahdollistaa joskus jotain ekstraa. Kokopäivätyöstä toivoisin saavani 2 500 euroa kuussa, 3 000 euroa olisi jo hyvin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Essi Pöysti, 25sairaanhoitaja, Miss Suomi 2009
Sairaanhoitajan peruspalkka on noin 2 200 e kuukaudessa. Minusta palkka saisi olla paljon enemmän kuin mitä se on nyt. Sairaanhoitajan ammatti ei mielestäni ole ainoastaan kutsumusammatti, ja palkkaan pitäisi vaikuttaa myös työn kuormittavuus ja vastuullisuus. Mukavat työkaverit, parantumiset ja myönteinen palaute auttavat minua jaksamaan."
(Sairaanhoitajan keskiansio on 2 930 e/kk.)

Jethro Rostedt, 36, kiinteistövälittäjä
"Meikäläisen mielestä 6000–7000 euroa kuussa on hyvä palkka myyjälle, itse tienaan kaksi–kolme kertaa enemmän. Minua motivoi se, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olla ihminen ihmiselle. Jos ei ole ylpeä työstään, mistään ei tule mitään. Minusta ei olisi esimerkiksi koodaajaksi."

Taina Kolkkala, 36, poliisi, entinen keihäänheittäjä
"Poliisit ansaitsivat hieman lisää palkkaa, sillä työ järjestyspoliisissa on ajoittain hyvin kuormittavaa. Mielestäni poliisin fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen pitäisi panostaa entistä enemmän. Tykkään kuitenkin työstäni ja työkavereistani, mikä auttaa jaksamaan."
(Vanhemman konstaapelin keskiansio on n. 3 250 e/kk.)

Taina Timucin, 37, luokanopettaja, tangokuningatar 1999
"Luokanopettajien ja aineenopettajien pitäisi mielestäni saada samaa palkkaa. Tällä hetkellä aineenopettajat saavat enemmän, vaikka luokanopettajat ovat opetuksen lisäksi vastuussa myös kasvatuksellista asioista. Minua motivoivat hetket, kun näen, miten jonkun lapsen, jolla on ollut vaikeaa, koulunkäynti helpottuu tai joku oppii esimerkiksi lukemaan."
(Luokanopettajan keskiansio on 3 357 e/kk.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla