Ruotsin pikku prinsessa Victoria poseerasi kolmelle, tarkoin valitulle valokuvaajalle Sollidenin linnan pihalla väliin kiukustuneena, väliin koko touhuun ikävystyneenä.
Ikävystyneiltä eivät sen sijaan näyttäneet kuningatar Silvia eikä Kaarle Kustaa, joskin pikku Victorian syntymä on asettanut heidänkin elämäänsä uusia kysymyksiä.

Pikku Victorian kannalta tärkein kysymys on tietenkin, kenestä kummit. Kummisedistä ei vielä ole ollut puhetta, silä vanhan tavan mukaan hovi julkistaa kummisetien nimet aivan viime tipassa.

Kummitätejä on sen sijaan veikkailtu. Ehdolla ovat Tanskan kuningatar Margareeta ja Belgian Fabiola, josta Silvia itse pitää suunnattomasti. Myös Norjan Sonja on nimetty yhdeksi ehdokkaaksi.

Ristiäispuku on myös pohdinnan aiheena. Pikku Victoria kastetaan kuitenkin todennäköisesti isänsä, Kaarle Kustaan ristiäismekossa. Ristiäisethän ovat syyskuun 27. päivänä, jolloin myös otetaan esille 1600-luvun lopulta peräisin oleva valtava hopeamalja, jota käytetään kastemaljana.

Kuningaspari tekee lokakuun lopulla virallisen valtiovierailun Saksaan. Jo nyt mietitään, miten matka järjestyy Victorian osalta. Silvia imettää lastaan, joten pakolliset imetystauot on ilman muuta otettava huomioon ohjelmaa laadittaessa.
Tällä hetkellä kuningaspari viettää kuitenkin vauvalomaa kesälinnassaan, Sollidenissa, Öölannin saarella. Kaarle Kustaakin on isyyslomalla elokuun loppuun, jonka jälkeen hänen velvollisuutena alkavat. Kuningatar Silvia sen sijaan viipyy äitiyslomallaan pitempään – ainakin siihen asti, kunnes kuningaspari muuttaa Sollidenista takaisin kuninkaanlinnaan syyskuun lopulla.

Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS
Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS

”Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni”, Goldberg kirjoittaa.

Eilen illalla maailma sai järkyttyä suru-uutisesta, jonka mukaan yksi viime vuosien suosituimmista DJ-lahjakkuuksista Avicii, eli Tim Bergling, on kuollut. Lähteiden mukaan Bergling löydettiin kuolleena Masqatista, Omanista. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen. Bergling oli vain 28-vuotias.

Fanit, työkaverit ja läheiset ovat olleet murheen murtamia uutisesta. Some on täyttynyt osanotoista ja muisteloista. Nyt myös Berglingin ex-tyttöystävä Emily Goldberg on muistanut edesmennyttä tähteä sosiaalisessa mediassaan. Hän aloittaa sydäntäsärkevän muistokirjoituksessaan Aviciin Enough is enough -kappaleen lyriikoilla:“Come on babe, don’t give up on us. Choose me, and I’ll show you love.”

– Nämä ovat sanoituksia kappaleesta, jonka Tim kirjoitti minulle. Toivon, että olisin voinut elää sanojen mukaan. Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni, Goldberg kirjoittaa.

Hän kertoo, että uutinen Bergligin kuolemasta on edelleen niin shokeeraava, että sitä on vaikea käsittää todeksi.

– Herättäkää minut, kun kaikki tämä on ohi, koska tämä ei voi olla totta.

Goldberg julkaisi kirjoituksen ohessa lukuisia kuvia Berglingistä.

Myös Ruotsin kuningasperhe on ilmoittanut surevansa esimerkiksi prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä. Suomalainen dj-tähti ja musiikkituottaja Darude eli Ville Virtanen esitti surunvalittelunsa Twitterissä.

Bergling oli yksi 2010-luvun menestyneimpiä edm-artisteja. Hän teki yhteistyötä maailmanluokan tähtien, kuten Madonnan, Coldplayn, Wycleaf Jeanin ja Robbie Williamsin kanssa.

Viime vuosina Bergling joutui perumaan useita keikkojaan vakavien mielenterveysongelmien vuoksi. Vuonna 2016 Bergling ilmoitti lopettavansa keikkailun, mutta jatkavansa musiikin tekemistä.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...