Miehen sairaus opetti Kristiina Hanhirovalle, ettei elämä ole aina reilua. Silti se voi olla myös mukavaa.

– Meillä on vähän semmoinen käsitys, että jos elää oikein, pysyy terveenä eikä sairastu. Sehän on ihan puutaheinää. On syyllistämistä ja oman onnensa seppä -ajattelua, Me Naisten ja Loopin Olisinpa tiennyt -ohjelmassa vieraillut toimittaja Kristiina Hanhirova totesi.

Hänen miehensä Timo Laukkio sairastui leukemiaan kymmenen vuotta sitten. Sairaus on opettanut, ettei elämä todellakaan mene aina kuten kuvittelisi.

– Olemme puhuneet Timon kanssa paljon siitä, ettei elämää pysty hallitsemaan.

Hän on sitä mieltä, että sairaudestakin huolimatta voi elää hyvää elämää. Timon sairastuessa Kristiina päätti, että hänen on saatava miehensä nauramaan joka päivä.

– Protestoin sitä ajatusta vastaan, että terveys on onnellisen elämän tae tai asiat menevät jotenkin suunnitellusti. Elämä ei ole reilua, eikä se ole aina kohtuullistakaan, mutta se voi olla silti ihan mukavaa ja kivaa. Unelmoida saa ja täytyy. Osa haaveista toteutuu, osa ei, Kristiina sanoo.

Katso Kristiinan haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Kaikki Olisinpa tiennyt -videot löydät TÄÄLTÄ.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.