Krista Kosonen.
Krista Kosonen.

Pari vuotta sitten näyttelijä kävi niin ylikierroksilla, että hän alkoi pelätä vapaapäiviä. Lopulta tulivat paniikkikohtaukset näyttämöllä.

Vielä kaksi vuotta sitten Krista Kososella meni kovaa. Päivät täyttyivät opiskelusta Teatterikorkeakoulussa ja illat Ryhmäteatterin esityksistä.

Lomaa koko vuoteen mahtui vain viikko, sillä kesäkin meni Suden vuosi -elokuvaa kuvatessa. Samaan aikaan osui vielä Jadesoturi-elokuvan promoaminen.

– Tuntui, että pää oli ihan tyhjä, oli liikaa kaikkea. Olin jumissa ja olisin halunnut vain ryömiä kolooni.

Vähitellen Krista alkoi unohdella repliikkejä ja laulujen sanoja, ja lopulta kroppa teki stopin. Hän sai toistuvia paniikkikohtauksia ja pelkäsi näyttämölle nousemista.

– Se ei ollut mitään pientä ohimenevää ahdistusta vaan täydellistä oppikirjanmukaista paniikkia. Sydän hakkasi, ulkomaailma vääristyi silmissä ja raajoista katosi tunto, 25-vuotias näyttelijä kertoo.

Tunne oli niin hirveä, että perfektionismiin taipuvainen Kristakin tajusi hiljentää tahtia. Vaikka ein sanominen ei ollut helppoa, sitä oli pakko alkaa opetella, jos mieli selvitä hengissä ja jatkaa vieläpä näyttelemistä teatterissa.

– Silti olen ajanut itseni yhtä loppuun monta kertaa vielä senkin jälkeen. Se on järjetöntä, uupuneena ihminen ei ole edes luova. Kieltäytyminen on kuitenkin niin vaikeaa. Se tuntuu helposti laiskottelulta, varsinkin kun pelkää, ettei toinen tarjoa töitä toista kertaa.

Luottamusta lunastamassa

Pahimmillaan vapaapäivien täyttämisestä tuli paineita, sillä Kristasta tuntui, ettei silloinkaan voinut vain olla. Vapaallakin piti vähintään opetella soittamaan kitaraa tai tekemään jotain muuta yleishyödyllistä.

– Oikeastaan kauhea suorittamiseni alkoi jo kuusi vuotta sitten, heti Teatterikorkeaan päästyäni. En ole pohjimmiltani kiristelevää tyyppiä, mutta saatuani monien tavoitteleman opiskelupaikan, luulin, että minun oli osoitettava olevani luottamuksen arvoinen, maksoi mitä maksoi.

Koulua oli yleensä yhdeksästä viiteen, ja sen jälkeen Kristan mielestä oli tehtävä jotain kehittävää vähintään iltakymmeneen. Rennosti ottamisesta tuli syyllinen olo, vaikka luokkakaverit yrittivät vakuuttaa, että luova työ vaatii myös lepoa.

– Sain ensimmäiset yksittäiset paniikkikohtaukseni jo ensimmäisenä opiskeluvuonna, enkä näin jälkikäteen ihmettele sitä yhtään. Meni kuitenkin pitkään ennen kuin aloin ottaa niiden pahenemisen vakavasti ja huolehtia itsestäni. Nyt olen huomannut, ettei kohtauksia tule, jos vain muistan levätä ja olla itselleni armollinen.

Suunnitelmallisuus ahdistaa

Tämän kevään Krista oli ajatellut pitää pääosin vapaana. Toukokuuta kauemmas ei ole suunnitelmia. Ystävien pari vuotta etukäteen lukkoon lyömät hääpäivät lähinnä kauhistuttavat.

– Edes pikkutyttönä en jakanut muiden aviomies- ja omakotitalounelmia. Miten voin tietää, mitä parissa vuodessa tapahtuu, millainen ihminen olen sen jälkeen?

Sen verran Krista on silti alkanut varautua tulevaan, että on ruvennut laittamaan rahaa sivuun.

– Uskon liikaa siihen, että asioilla on taipumus järjestyä. Nyt olen kuitenkin oppinut, ettei aina voi mennä hyvin. Myös työttömyysjaksoihin on pakko valmistautua.

Tällä hetkellä työttömyyttä suurempi uhka vaikuttaa kuitenkin olevan pelko uupumuksen uusimisesta.

– Olen jo sanonut muutamalle projektille ei. Kun on joskus kärsinyt paniikkikohtauksista, ei ehdoin tahdoin halua samaan jamaan uudestaan. Toivon todella, että olen nyt oppinut läksyni ja osaan jatkossa pitää parempaa huolta itsestäni.

 

Krista Kosonen

- 25-vuotias näyttelijä. Kuvaa parhaillaan Minna Virtasen tv-sarjaa Alamaailma. Kotoisin Espoosta, asuu nykyään Helsingin Kruununhaassa poikaystävänsä kanssa.

- Opiskellut teatteria Lahden kansanopistossa. Nyt kuudetta vuotta Teatterikorkeakoulussa, tavoitteena valmistua keväällä.

- Tuttu elokuvista Suden vuosi ja Jadesoturi sekä tv-sarjaoista Uutishuone ja Suojelijat.

- ?Harrastaa teatterissa käymistä, leffojen katselua, joogaa ja lukemista. Pöytälaatikkorunoilija.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.