Krista Kosonen koiransa kanssa.  Kuva Jaanis Kerkis
Krista Kosonen koiransa kanssa. Kuva Jaanis Kerkis

Näyttelijä Krista Kosonen, 29, tykkää itsestään enemmän nyt kuin nuorempana.

Olet yksi Mun kroppa, mä päätän -kampanjan tukijoista. Miksi päätit lähteä mukaan?
Ei ole yhtäkään syytä, miksi en olisi lähtenyt. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on todella tärkeä asia. On karmivaa, miten moni nuori on joutunut kokemaan seksuaalista väkivaltaa. Mikä tahansa koskettelu, joka ei tunnu hyvältä, on törkeää. Kun olin nuori, tietoa sai vain terveystiedon tunneilta tai kirjastosta. Nyt kaikki tieto on yhdessä nettiosoitteessa.

Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä?
Takapuolelle taputtelijoihin törmää valitettavasti aina. Nuorempana siihen oli vaikea suhtautua, en osannut kuin hämmästellä suu auki. Nykyään osaan sanoa jämäkästi, ettei sellainen sovi. Uskon, että hyvä itsetunto auttaa määrittelemään omat rajat ja sanomaan ne ääneen.

Täytät pian 30 vuotta. Millaiset fiilikset sinulla on vanhenemisesta?
Tykkään itsestäni ja myös muista ihmisistä nyt paljon enemmän kuin parikymppisenä. Tietysti perse on leveämpi ja silmäpussit tummemmat kuin nuorempana, mutta ei sillä niin väliä – enää ei tarvitse kriiseillä joka asiasta.

Mitä et ainakaan haluaisi synttärilahjaksi?
En mitään ruuanlaittoon liittyvää. En tekisi mitään myöskään Guessin laukulla, leipäkoneella tai Viidakon tähtöset -dvd-boksilla.

Pääsit sitten hiljattain postimerkkiinkin. Onko sinulla enää mitään tavoiteltavaa näyttelijänä?
Minulla on aina ollut kolme tavoitetta, jotta voin kuolla onnellisena: pääsen ristikkoon, postimerkkiin ja Aku Ankkaan. Ei vaan, oikeasti se oli suuri kunnia, joka tuntui ensin aprillipilalta. Olisi siistiä, jos saisin jatkossakin tehdä monipuolisesti kaikkea. Mitään kansainvälisiä urahaaveita minulla ei ole.

Näytät rooleissasi usein aina samalta. Olisitko valmis muuttamaan ulkonäköäsi työn takia?
Ei minulla ole mitään sellaista, että apua, älkää koskeko mun hiuksiin! Kuvaamme kesällä uutta draamasarjaa, ja sanoin ohjaaja Lauri Nurkselle, että hän saa vapaat kädet. Lihottaminen voisi olla hauskaa ihan vain sen takia, että voisin syödä miten paljon tahansa.

Puhut palturia syksyllä alkavassa viihdeohjelmassa. Kenelle olet viimeksi valehdellut siviilissä?
Sanoin Aku Hirviniemelle, että hän on laihtunut ja hänen lihaksensa ovat kasvaneet.

Krista Kosonen

Näyttelijä syntyi 28.5.1983 Espoossa. Asuu Helsingissä koiranpentunsa (kuvassa) kanssa.

Mun kroppa, mä päätän -kampanjassa kerrotaan nuorille, mitä pitää tehdä, jos joku painostaa seksiin tai tekee epäilyttäviä ehdotuksia. Kampanjan keula­kuvia ovat myös Mira Luoti, Paavo Arhinmäki ja Jaana Pelkonen. Lisä­tietoja munkroppa.fi.

Näyttelee Riku Niemisen ja Aku Hirviniemen kanssa Totuuden torvet -ohjelmassa, joka alkaa MTV3:lla syksyllä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla