Krista Kosonen.
Krista Kosonen.

Krista Kososen työtahti on kova, mutta hän pyrkii olemaan iisi itseään kohtaan. – Ainoat asiat, joista unelmoin, ovat oma koira ja saari mereltä.

Kuva Andreas Janett

Vaikka Krista Kososta, 29, kiskotaan niin televisioon, teatteriin kuin elokuviinkin, hän ei ajattele olevansa menestynyt näyttelijä.

– Kaikki työt aloitetaan aina ihan nollasta, aivan sama, millaiset arvostelut edellinen juttu on saanut. Jos kuuntelisin kaikkia kehuja tai haukkuja, menisin ihan sekaisin. Olen vain tehnyt koko ajan hulluna töitä, ja pyrin hoitamaan jokaisen työni niin, että se poikisi jotain lisää.

Parhaillaan kuvataan ohjaaja Matti Ijäksen elokuvaa Kaikella rakkaudella, jossa Kristalla on naispääosa.

Putous-ohjelmastakin tuttu näyttelijä on kuluvan vuoden aikana työstänyt myös Antti Jokisen Puhdistusta, Lauri Maijalan Juoppohullun päiväkirja -elokuvaa sekä Andriy Zholdakin Kirsikkapuisto-näytelmää Turun Kaupunginteatteriin. 

Pyörryttävä työtahti ei ole uuvuttanut, päinvastoin. Krista on kiitollinen siitä, että töitä riittää.

– Olen saanut tehdä mielenkiintoisia juttuja, eikä minun ole tarvinnut ottaa yhtäkään roolia taloudellisista syistä. Näytteleminen on tuonut elämääni lämpöä, huumoria ja itseluottamusta. On vain plussaa, että tästä saa palkkaa. Pyrin myös olemaan aika iisi itseäni kohtaan. Jos minua väsyttää, niin sitten väsyttää, se pitää hyväksyä. En ruoski itseäni.

Kristan ja ohjaaja Antti Jokisen läheisestä suhteesta on huhuttu viime syksystä lähtien, mutta näyttelijä vetää tiukat rajat julkisuuden ja yksityiselämän välille, eikä hän vahingossakaan puhu henkilökohtaisista asioistaan.

– Minua saa lyödä naamaan, jos jossain vaiheessa esittelen kotiani tai parisuhdettani. Puhun töistäni, ja siinä se.

Asiat ihan rempallaan

Krista potee huonoa omaatuntoa siitä, ettei ehdi olla tarpeeksi ystäviensä kanssa. Vanhimmat kaverit tarttuivat matkaan jo ala-asteelta, ja vaikka heitä näkee vain kerran vuodessa, Krista tietää, etteivät he koskaan katoa. 

Kristan sydänystäviä ovat myös näyttelijäkollegat Elina Knihtilä, Laura Birn ja Armi Toivanen. Lauran kanssa Krista näyttelee yhdessä Puhdistus-elokuvassa, ja Armille hän soittaa aina ensimmäisenä, kun jotain kamalaa tai ihanaa tapahtuu.

– Tykkään puhua, jakaa, luottaa ja kuunnella. Olen kuitenkin sellainen tyyppi, jota kukaan ei pyytäisi järjestämään polttareitaan. Olen nimittäin todella epäkäytännöllinen ihminen. Omat asiani ovat aivan rempallaan, ja ystäväni tietävät sen, Krista nauraa.

Elämän perusasiat ovat kuitenkin juuri nyt mallillaan.

– Elämääni on mahtunut kriisin paikkoja, mutta tällä hetkellä olen perusonnellinen enkä keksi mitään, mistä valittaa. Ainoat asiat, joista unelmoin, ovat oma koira ja saari mereltä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla