Krista Kosonen ja Riku Nieminen. Kuva Jouni Harala
Krista Kosonen ja Riku Nieminen. Kuva Jouni Harala

Ystävyksiä Krista Kososta ja Riku Niemistä yhdistää suorapuheisuus ja rehellisyys. – Ystäväksenikin otan mieluummin töksäyttelevän kuin mielistelevän tyypin, Krista sanoo.

Kun Krista Kosonen, 30, ja Riku Nieminen, 27, tapasivat ensimmäistä kertaa opiskeluaikoinaan Teatterikorkeakoulun käytävillä, Krista piti Rikua rasittavana kukkopoikana.

Sittemmin Rikun ärsyttävistä piirteistä on tullut niitä ominaisuuksia, joita Krista eniten arvostaa. Viimeistään Putous-tv-sarjan kuvauksissa viisi vuotta sitten he huomasivat ajattelevansa monista asioista samalla tavalla.

– Tajusin, että toi ärsyttävä kaljupää on oikeastaan ihan kiva, Krista sanoo.

Yksinäinen ammatti

Krista ja Riku uskovat, että heistä tuli ystäviä, koska molemmat sanovat suoraan, mitä ajattelevat.

– Suorapuheisuus ja rehellisyys yhdistävät meitä. Se on syy, miksi ajattelemme asioista samalla tavalla, Riku sanoo.

Kristalle siitä on ollut haittaakin. Koska näyttelijä ei loukkaannu arvostelusta, hänen on ollut vaikea tajuta, että muut eivät aina kritiikkiä kestä.

– Olen saanut kuulla olevani liian suora. Mun mielestä näyttelijän työssä ei ole aikaa kierrellä ja kaarrella. Ystäväksenikin otan mieluummin töksäyttelevän kuin mielistelevän tyypin, Krista sanoo.

Sekä Riku että Krista ovat huomanneet, että ystävystyminen on heille nykyään paljon vaikeampaa kuin ennen.

– Se tuntuu melkein uuden parisuhteen luomiselta. Siinä pitää olla ihminen ihmiselle. Aistii nopeasti, jos on jollekin väline eikä itseisarvo, Riku jatkaa.

– Minusta on tullut paljon epäluuloisempi, mikä liittyy varmaan ikään ja ammattiin. Nykyisin ihmiset määrittelevät tietynlaiseksi, ja se turhauttaa. Tuntuu, että pitäisi murtaa se käsitys, eikä sitä vain jaksa, Krista sanoo.

Ruudussa jälleen

Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon. Putous-näyttelijöistä on tullut Suomen mittakaavassa megajulkkiksia, jotka ovat tehneet myös kehuttuja rooleja teatterilavoilla. Tällä viikolla parivaljakko nähdään taas yhdessä Maikkarin uudessa Totuuden torvet -tv-sarjassa.

Kristan ja Rikun lisäksi viihdeohjelmassa luikuria laskettelee Aku Hirviniemi.

– Olemme hyvä kombo, koska olemme aika erilaisia. Aku on vitsejä heittelevä kansanmies, joka haluaa, että kaikki rakastavat häntä. Aku on niin kuin koira, ja Riku taas kissa, Krista kuvailee.

– Ja Kristassa on vähän molempia. Hän on varmaan sitten apina, Riku jatkaa.

Rikua ei pelota naaman kuluminen tai viihdetaiteilijaksi leimautuminen.

– Voihan sitä tehdä paskaa taidetta tai hyvää taidetta samalla tavalla kuin paskaa viihdettä tai hyvää viihdettä. Hyvän viihteen tekeminen vaatii osaamista.

Yksityiselämässäkin on ehtinyt tapahtua. Molemmat hoivaavat  kotonaan kymmenen kuukauden ikäistä olentoa: Krista koiranpentua, Riku esikoispoikaansa.

Riku ei usko, että isäksi tulo vaikuttaa hänen työntekoonsa. Työ on hänelle yhtä merkityksellistä kuin ennen vauvaa.

Lue lisää Kristan ja Rikun ystävyydestä Me Naisten numerosta 38/2013. Voit ostaa uusimman lehden myös esimerkiksi iPadillesi täältä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla