Krista Kosonen.
Krista Kosonen.

Näyttelijä Krista Kososen työtehtävät vaativat tänä syksynä venymistä.

Krista Kososen, 28, syksy on täynnä erilaisia rooleja, joissa näyttelijä saa käyttää osaamistaan monipuolisesti. Vanja-enon harjoitusten ja Anna Kareninan esitysten lisäksi Krista reissaa Virossa kuvaamassa Puhdistus-elokuvaa ja valmistelee tammikuussa ruutuihin palaavaa Putous-viihdeohjelmaa.

– Välillä havahdun, että on mulla aika ihmeellinen ammatti. Takana on 20 vuotta tauotonta koulunkäyntiä sekä maisterin paperit, ja sitten löydän itseni pukuhuoneesta pohdiskelemasta, kuinka suuret vessapaperimöykyt kaverin sieraimiin mahtuu. Tai että kasvatan kainalokarvojani ja vahdin, ettei maskeeraaja nyppää yhtään kulmakarvaa, jotka nyt rehottavat Puhdistusta varten.

Juuri nyt Krista myös esittelee ensi-iltaelokuvaa Syvälle salattu, jossa hän on pääroolissa. Tosin ensi-iltahumua hän ei kutsu työksi, tämä vaihe on yläpilveä.

– Elokuvan päärooli on aina unelmatyö mutta samalla kauhun paikka. Jos mokaan, mukana kaatuu koko leffa.

Joona Tenan ohjaus on kauhulla sävytetty tarina traumojen kohtaamisesta, perhesuhteista ja loppuun palamisesta. Krista iloitsee, että tarina toteutettiin trillerinä eikä kyökkidraamana. Siitä huolimatta hän näkee sen tyttöjen leffana. Kristan esittämän juristin elämä menee päin honkia: avioero odottaa, töitä on liikaa eikä lapselle riitä aikaa.

– Näyttelemäni Julia elää jatkuvassa syyllisyydessä ja jaksamisen äärirajoilla. Siihen oli helppo samastua. Vaikka tekisi kakskyt tuntia vuorokaudessa kaikkea hyödyllistä, tuntuu, ettei tee riittävästi. Kun töitä kasaantuu, poden huonoa omaatuntoa, löydänkö aikaa läheisilleni.

Krista on kuitenkin oppinut rytmittämään elämänsä entistä paremmin.

– Löydän aikaa urheilulle ja relaamiselle. Välillä minun tarvitsee myös saada olla ihan yksin ajatusteni kanssa.

Lue myös: Vuonna 2006 Krista Kosonen oli vielä nuori näyttelijälupaus, jonka haaveena ei koskaan ollut ansaita paljon rahaa.