Koomikko Krisse Salmisen elämässä on vuoden aikana tapahtunut paljon: häät, esikoisen kouluunmeno, rakkaan mummon kuolema ja uusi koti. Omissa häissään Krisse ei valssannut, mutta television tanssikisassa hän on nyt mukana.

Kuva Jouni Harala

Koomikko Kristiina Salmisen, 36, uusista kotikulmista Helsingin Tapanilassa on muotoutunut juuri sellainen yhteisö kuin Krisse oli kuvitellutkin. Lähiasukkaat tunnetaan nimeltä, leikkipuistosta on löytynyt seuraa isoille ja pienille, ja viereisen leipomon, Rönttösrouvan henkilökunta on tullut mukavan tutuksi.

Krisse nauraa, että uusi koti on kyllä kivan kokoinen, mutta oma väki ja ystävien perheet ovat kasvaneet niin, että kylään mahtuu vain pari kaveripesuetta kerrallaan. Krissen ja aviopuoliso Jarkko Luoman uusperheeseen kuuluvat Krissen esikoinen Eelis, 7, parin yhteinen tytär Hertta, 2, sekä Jarkon 11- ja 13-vuotiaat pojat.

Sitä Krisse harmittelee, ettei ehtinyt esitellä kotiaan rakkaalle Tyyne-mummolleen. Isoäiti menehtyi tammikuussa.

Vieläkin tulee hetkiä, kun Krisse on vähällä soittaa mummolleen ja vasta puhelin kädessä pysähtyy muistamaan, ettei Tyyneä enää ole. Käytännössä Tyyne-mummo kasvatti Krissen ja näyttelijäveli Eppu Salmisen, kun vanhemmat Kaarina ja Reijo paiskivat töitä.

– Tietenkään 97 vuoden iässä menehtymistä ei voi pitää täytenä yllätyksenä, mutta Tyynen kuolema oli suuri suru meille kaikille. Tuntuu, ettemme vieläkään ole täysin sisäistäneet ja ymmärtäneet Tyynen lähtöä ja sen lopullisuutta. Mummossa menetin tärkeän läheisen ja sydänystävän.

Naimisiin lasten takia

Hertan syntymän jälkeen Krisse selvästi rauhoitti tahtiaan julkisuudessa, mutta stand up -keikkoja on koko ajan piisannut hyvin.

Syksy tuokin Krissen arkeen kokonaan uuden rytmin: esikoinen käy koulua, tytär aloittaa perhepäivähoidossa ja Krisse palaa täydellä teholla tv-töihin Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Mukaan lähtöään hän perustelee yllytyshulluudellaan ja rapistuneella kunnollaan.

Paritanssia Krisse on kokeillut vain vuosien takaisessa sukukokouksessa. Häävalssia ei tanssittu edes omissa häissä viime syksynä.

Krisse ja Jarkko viettivät häitään Helsingin Carusel-ravintolassa sen jälkeen, kun pari oli vihitty maistraatissa 28.10.2011. Stand up -keikoillaan Krisse on kertonut häiden jälkeisestä masennuksestaan, mutta ei läppä ole ihan tuulesta temmattu.

– Olen rasittavuuteen asti nostalgikko, sellainen kaiken tallentaja ja muistelija. Toistelen menneitä tapahtumia miehelleni ja hoen, että muistatko kun sitä ja tätä. Kun juhlat ovat käynnissä tai vieraat kylässä, mietin jo siinä, että voi ei kun nuokin kohta lähtevät. Sellainen olin häissänikin. Kaiken humun keskellä ajattelin, että tulen vielä kaipaamaan tätä.

Etukäteen Krisse ei häitään stressannut. Hän tilasi pukunsa netistä "hätiköidysti", suunnitteli järjestelyt nopeasti ja unohti käydä virallisessa hääkuvassa.

– En ole koskaan ollut häistä hössöttäjä. Oikeastaan en edes uskonut meneväni naimisiin ja olisin hyvin voinut jatkaa elämistä avopuolisoina. En pidä avioliittoa erityisenä instituutiona, eikä sen takia mikään muuttunut arjessamme. Pidin oman nimenikin. Ajatus avioliitosta tuli kuitenkin tärkeäksi lasten takia, avioparina vastaamme paremmin käsitystä perheestä.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbackaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.