Lauri Ahtinen kuvaa sarjakuva-albumin piirtämistä puhdistavaksi kokemukseksi. Kuva: Henna Ahtinen / Like
Lauri Ahtinen kuvaa sarjakuva-albumin piirtämistä puhdistavaksi kokemukseksi. Kuva: Henna Ahtinen / Like

Oululainen sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen, 31, purki rankan elämänkokemuksen Homepäiväkirjaksi.

Perheesi omakotiunelma osoittautui sitten hometaloksi. Miltä tuntui?

Nolotti hirveästi. Nolottaa vieläkin. On hirvittävää löytää itsensä siitä klassisesta tilanteesta, jonka jokainen kuvittelee välttävänsä. Mutta nyt alkaa olla jo sellainen olo, että kyllä tämä tästä.

Kuvaile vähän Homepäiväkirja-teostasi.

En sano sitä kasvutarinaksi, kun kuulostaa niin kliseiseltä, mutta se on päiväkirjamainen palanen pienen ihmisen elämästä. Kollaasimaista kuvan ja tekstin yhdistelmää, jotain tuttua, jotain vierasta lukijoille. Toiveikastakin, lopulta! Pelkäsin, että eihän siitä tule hometalon ostajan säälittävää itkutarinaa – mutta toivottavasti ei.

Oliko kyse terapiasta, kun purit asunnon oston, remontin, homelöydöksen ja sitä seuranneet vaiheet sarjakuva-albumiksi?

Aika puhdistava teos siitä tosiaan tuli. Alun perin ystäväni totesi, että minun pitäisi tehdä joku grafiikan vedos aiheesta. Kokeilin, ja alkoi syntyä albumi.

Prosessi oli raskas. Samalla viikolla, kun Homepäiväkirja ilmestyi, saimme sen hometalon myytyä. Taakka irtosi harteilta. Velkaa jäi tietysti, mutta sellaista elämä on. Toistaiseksi asumme turvallisesti kerrostalossa.

Seuraatko home- ja sisäilmakeskustelua nykyään tiiviisti?

Tulee sitä seurattua. Työskentelen yläkoulussa opettajana, ja kouluissa sisäilma-asiat puhuttavat. Mutta ei siitä suoraan sanottuna ole uutta lempiaihetta tullut. Ehkä se on vielä liian arka paikka.

Anna neuvo: miten vältytään ostamasta hometaloa?

Tietyssä elämäntilanteessa on näköjään vaikeaa välttyä, vaikka kuinka olisi kuntotarkastajat ja rakennusalan ammattilaiset mukana. Elämän realiteetit tässä prosessissa kyllä tarkentuivat: vaikka talon myyjäkin tiesi homeongelmista, emme saaneet rahoja takaisin. Kun talon myyjä on varaton ja iäkäs, ei ole sellaista tahoa, joka rahat perisi.Lauri Ahtinen piirsi Homepäiväkirja-kirjaansa koko tarinan.

Lue myös:

Hometalo vei Satuhäät-parin rahat ja terveyden: vauva sairastui vakavasti