Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen
Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen

Muusikko Arttu Wiskari, 30, viettää viikonloput keikoilla ja arkipäivät Aatto-pojan kanssa. Päiviensä ratoksi mies perusti isien kahvi- ja kaljakerhon Facebookiin.

Muusikko Arttu Wiskarin arkipäivät kuluvat kotona pian vuoden ikäistä Aatto-poikaa hoitaen. Iltaisin mies suuntaa studiolle töihin ja viikonloppuisin keikkamatkoille.

– En olisi uskonut, että minusta tulee koti-isä, mutta tämä on ihan fantastinen työnjako. Aika harva töissä käyvä isä voi jäädä himaan. Vaikka olenkin viikonloput reissussa, minulla on mahdollisuus olla viikot kotona.

Hoitovastuu vaihtuu iltapäivisin vaimo Pauliina Wiskarille (os. Hyöki), kun tämä saapuu kotiin töistä ja opiskeluistaan. Arttu kehuu, ettei Aatto juuri koskaan kiukuttele hänen seurassaan.

– Keksin kaikkea älytöntä tekemistä hänen kanssaan. Laulan eri bändien biisejä ja nauratan häntä pukemalla koirillemme hassuja vaatteita.

Seuraa muista koti-isistä

Kotona touhuilun lisäksi Arttu ja Aatto suuntaavat muutaman kerran kuussa tapaamaan muita isejä ja lapsia. Arttu nimittäin perusti viime kesäkuussa Isien kahvi- ja kaljakerho -nimisen Facebook-ryhmän, joka kokoaa pienten lapsien isiä ja naperoita viettämään aikaa yhdessä.

– Pää siinä hajoaa, jos on vain koko ajan himassa ja katsoo Viaplaysta samaa Pocahontasta. On hauskaa, että on porukka, jota tavata ja jonka kanssa vaihtaa ajatuksia.

Tällä hetkellä suljetussa Facebook-ryhmässä on 12 jäsentä. Kaikki ryhmään kuuluvat isät saavat lisätä sinne toisia kaveri-isiään. Monet heistä ovat Artun tapaan koti-isiä.

– Ryhmässämme on tosi hyviä tyyppejä ja uusiakin tuttavuuksia. Monet ovat himassa lasten kanssa sen vuoksi, että ovat työttömiä tai koska vaimolla on parempipalkkainen duuni, Arttu kertoo.

Sushia lounaaksi

Isien kahvi- ja kaljakerhon henkeen kuuluu, että lapset voivat tulla mukaan tapaamisiin. Pikkujäsenet määrittelevät tahdin.

– Emme tee mitään kovin erikoista, käymme kahvilla ja syömässä. Seuraavaksi menemme yhdessä sushille, saapa nähdä, mitä siitä tulee. Pitää ottaa Aatolle erikseen pelkkää riisiä tai ottaa omat safkat mukaan, Arttu suunnittelee.

Pian ensimmäistä isänpäiväänsä viettävä muusikko on erityisen ylpeä perustamastaan ryhmästä. 

–  Kahviloissa näkee mammakerhoja, joissa äidit vitsailevat ja samalla imettävät kantoliinoissa keikkuvia lapsia. Ohikulkiessani olen myhäillyt ajatuksissani, että minullapa on oma kerho. 

Millainen isä Arttu on ja millainen on hänen oma isäsuhteensa? Lue lisää Me Naisten numerosta 45/2014. 

Lue lisää: 

Arttu Wiskari on arjet koti-isänä: "Katsomme kalsarit jalassa Muumeja"

Tästä syystä Arttu Wiskarin uusin levy on hänen parhaansa

Arttu Wiskari isyydestä: "Koko ajan on huono omatunto"

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista