Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen
Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen

Muusikko Arttu Wiskari, 30, viettää viikonloput keikoilla ja arkipäivät Aatto-pojan kanssa. Päiviensä ratoksi mies perusti isien kahvi- ja kaljakerhon Facebookiin.

Muusikko Arttu Wiskarin arkipäivät kuluvat kotona pian vuoden ikäistä Aatto-poikaa hoitaen. Iltaisin mies suuntaa studiolle töihin ja viikonloppuisin keikkamatkoille.

– En olisi uskonut, että minusta tulee koti-isä, mutta tämä on ihan fantastinen työnjako. Aika harva töissä käyvä isä voi jäädä himaan. Vaikka olenkin viikonloput reissussa, minulla on mahdollisuus olla viikot kotona.

Hoitovastuu vaihtuu iltapäivisin vaimo Pauliina Wiskarille (os. Hyöki), kun tämä saapuu kotiin töistä ja opiskeluistaan. Arttu kehuu, ettei Aatto juuri koskaan kiukuttele hänen seurassaan.

– Keksin kaikkea älytöntä tekemistä hänen kanssaan. Laulan eri bändien biisejä ja nauratan häntä pukemalla koirillemme hassuja vaatteita.

Seuraa muista koti-isistä

Kotona touhuilun lisäksi Arttu ja Aatto suuntaavat muutaman kerran kuussa tapaamaan muita isejä ja lapsia. Arttu nimittäin perusti viime kesäkuussa Isien kahvi- ja kaljakerho -nimisen Facebook-ryhmän, joka kokoaa pienten lapsien isiä ja naperoita viettämään aikaa yhdessä.

– Pää siinä hajoaa, jos on vain koko ajan himassa ja katsoo Viaplaysta samaa Pocahontasta. On hauskaa, että on porukka, jota tavata ja jonka kanssa vaihtaa ajatuksia.

Tällä hetkellä suljetussa Facebook-ryhmässä on 12 jäsentä. Kaikki ryhmään kuuluvat isät saavat lisätä sinne toisia kaveri-isiään. Monet heistä ovat Artun tapaan koti-isiä.

– Ryhmässämme on tosi hyviä tyyppejä ja uusiakin tuttavuuksia. Monet ovat himassa lasten kanssa sen vuoksi, että ovat työttömiä tai koska vaimolla on parempipalkkainen duuni, Arttu kertoo.

Sushia lounaaksi

Isien kahvi- ja kaljakerhon henkeen kuuluu, että lapset voivat tulla mukaan tapaamisiin. Pikkujäsenet määrittelevät tahdin.

– Emme tee mitään kovin erikoista, käymme kahvilla ja syömässä. Seuraavaksi menemme yhdessä sushille, saapa nähdä, mitä siitä tulee. Pitää ottaa Aatolle erikseen pelkkää riisiä tai ottaa omat safkat mukaan, Arttu suunnittelee.

Pian ensimmäistä isänpäiväänsä viettävä muusikko on erityisen ylpeä perustamastaan ryhmästä. 

–  Kahviloissa näkee mammakerhoja, joissa äidit vitsailevat ja samalla imettävät kantoliinoissa keikkuvia lapsia. Ohikulkiessani olen myhäillyt ajatuksissani, että minullapa on oma kerho. 

Millainen isä Arttu on ja millainen on hänen oma isäsuhteensa? Lue lisää Me Naisten numerosta 45/2014. 

Lue lisää: 

Arttu Wiskari on arjet koti-isänä: "Katsomme kalsarit jalassa Muumeja"

Tästä syystä Arttu Wiskarin uusin levy on hänen parhaansa

Arttu Wiskari isyydestä: "Koko ajan on huono omatunto"

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.