Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen
Arttu Wiskari perusti Facebookiin Isien kahvi- ja kaljakerhon. "Seuraavaksi menemme porukalla sushille. Saa nähdä, mitä siitä tulee." Kuva: Milka Alanen

Muusikko Arttu Wiskari, 30, viettää viikonloput keikoilla ja arkipäivät Aatto-pojan kanssa. Päiviensä ratoksi mies perusti isien kahvi- ja kaljakerhon Facebookiin.

Muusikko Arttu Wiskarin arkipäivät kuluvat kotona pian vuoden ikäistä Aatto-poikaa hoitaen. Iltaisin mies suuntaa studiolle töihin ja viikonloppuisin keikkamatkoille.

– En olisi uskonut, että minusta tulee koti-isä, mutta tämä on ihan fantastinen työnjako. Aika harva töissä käyvä isä voi jäädä himaan. Vaikka olenkin viikonloput reissussa, minulla on mahdollisuus olla viikot kotona.

Hoitovastuu vaihtuu iltapäivisin vaimo Pauliina Wiskarille (os. Hyöki), kun tämä saapuu kotiin töistä ja opiskeluistaan. Arttu kehuu, ettei Aatto juuri koskaan kiukuttele hänen seurassaan.

– Keksin kaikkea älytöntä tekemistä hänen kanssaan. Laulan eri bändien biisejä ja nauratan häntä pukemalla koirillemme hassuja vaatteita.

Seuraa muista koti-isistä

Kotona touhuilun lisäksi Arttu ja Aatto suuntaavat muutaman kerran kuussa tapaamaan muita isejä ja lapsia. Arttu nimittäin perusti viime kesäkuussa Isien kahvi- ja kaljakerho -nimisen Facebook-ryhmän, joka kokoaa pienten lapsien isiä ja naperoita viettämään aikaa yhdessä.

– Pää siinä hajoaa, jos on vain koko ajan himassa ja katsoo Viaplaysta samaa Pocahontasta. On hauskaa, että on porukka, jota tavata ja jonka kanssa vaihtaa ajatuksia.

Tällä hetkellä suljetussa Facebook-ryhmässä on 12 jäsentä. Kaikki ryhmään kuuluvat isät saavat lisätä sinne toisia kaveri-isiään. Monet heistä ovat Artun tapaan koti-isiä.

– Ryhmässämme on tosi hyviä tyyppejä ja uusiakin tuttavuuksia. Monet ovat himassa lasten kanssa sen vuoksi, että ovat työttömiä tai koska vaimolla on parempipalkkainen duuni, Arttu kertoo.

Sushia lounaaksi

Isien kahvi- ja kaljakerhon henkeen kuuluu, että lapset voivat tulla mukaan tapaamisiin. Pikkujäsenet määrittelevät tahdin.

– Emme tee mitään kovin erikoista, käymme kahvilla ja syömässä. Seuraavaksi menemme yhdessä sushille, saapa nähdä, mitä siitä tulee. Pitää ottaa Aatolle erikseen pelkkää riisiä tai ottaa omat safkat mukaan, Arttu suunnittelee.

Pian ensimmäistä isänpäiväänsä viettävä muusikko on erityisen ylpeä perustamastaan ryhmästä. 

–  Kahviloissa näkee mammakerhoja, joissa äidit vitsailevat ja samalla imettävät kantoliinoissa keikkuvia lapsia. Ohikulkiessani olen myhäillyt ajatuksissani, että minullapa on oma kerho. 

Millainen isä Arttu on ja millainen on hänen oma isäsuhteensa? Lue lisää Me Naisten numerosta 45/2014. 

Lue lisää: 

Arttu Wiskari on arjet koti-isänä: "Katsomme kalsarit jalassa Muumeja"

Tästä syystä Arttu Wiskarin uusin levy on hänen parhaansa

Arttu Wiskari isyydestä: "Koko ajan on huono omatunto"

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.