Bile-Dani on tuttu näky Helsingin yössä. Hän viihtyy siellä missä naisetkin, tanssilattialla.
Bile-Dani on tuttu näky Helsingin yössä. Hän viihtyy siellä missä naisetkin, tanssilattialla.

Tinder-maratoneja, kevytsuhteita ja sen oikean etsimistä pikakelauksella. Valtakunnan tv-sinkun bile-Danin tavoin monet ottavat pitkästä sinkkuudesta kaiken irti. Miksi enää edes vakiintua suhteeseen?

Helsinkiläisklubilla on perjantai-iltana yhdentoista aikaan hiljaista. Ison tanssilattian keskellä veivaavat lanteitaan vain tv:stä tuttu bile-Dani ja hänen kaverinsa. Dani ei pelkää esitellä treenattua vartaloaan: illan asuksi hän on valinnut tiukat housut ja kireän t-paidan.

Nyt sinkkumiehet, katse tarkkana! Baaritiskillä notkuu lauma nuoria tyttöjä tennareissaan. Mutta Dani ei tee elettäkään tiskin suuntaan vaan yllyttää kavereitaan vaihtamaan baaria. Siellä kun on kuulemma paremmat bileet.

– Olen pitämässä kavereiden kanssa hauskaa. Jos joku misu illan päätteeksi tarttuu matkaan, se on vain plussaa. Naiselta edellytän kuitenkin täydellisyyttä, mikään läskiperse ei kelpaa, Dani lohkaisee iso hymy huulillaan.

Tuttua puhetta. Bile-Dani alias Daniel Lehtonen on tullut syksyn aikana tunnetuksi räväkkänä naistenmiehenä. Hän osallistui viime keväänä Temptation Island Suomi -ohjelmaan ja on nyt uuden Hottikset-sarjan vetonaula. Sarjassa joukko nirsoja sinkkuja etsii unelmiensa kumppania.

Daniel, porvoolainen 24-vuotias restonomiopiskelija, ei arkaile arvostella naisten ulkonäköä tai nostaa omaa häntäänsä rakastajana. Naisia hän kertoo kaataneensa neljäsataa. Äskettäin hän sekoili skumppa kädessä Bulgariassa bilelomalla, Suomessa kun oli kaikki naiset kuulemma käyty jo läpi.

– Koska olen itse kympin äijä, odotan samaa naiselta. Ulkonäön suhteen en ole valmis tekemään myönnytyksiä. Kympin naisella on suuret, siniset silmät, isot rinnat ja vaaleat hiukset. Lisäksi hän jaksaa bilettää yhtä ankarasti kuin minä, Daniel kuvailee.

Monet pitävät bile-Dania vain julkisuushakuisena roolihahmona, mutta yhtä hyvin hän käy räikeäksi esimerkiksi nykysinkusta: Vaatimuslista kumppanille on pitkä ja täynnä yksityiskohtia kenkätyylistä hiusten väriin, kukaan ei tunnu kelpaavan, uusia tuttavuuksia tulee ja menee. Haluaako kukaan enää sitoutua muuhun kuin yhden illan ilotulitukseen? Deittailukulttuurin sanotaan muuttuneen pinnallisemmaksi ja vain oman mielihyvän metsästämiseksi.

Millaista on sinkkumarkkinoilla nykypäivänä? Ilta bile-Danin kanssa Helsingin yössä on yksi yritys ottaa siitä selvää.

Kauneus ennen kaikkea

Danin seurue siirtyy puolenyön aikaan Helsingin kattojen ylle nuorison suosimalle klubille. Täällä kauluspaitoihin pukeutuneet nuoret miehet jamittavat purkkapopin tahdissa kädet ilmassa ja tytöt heiluttavat peppua omissa ympyröissään. Ilma tuoksuu muotidrinkeille.

Myös Daniel nostaa kädet ilmaan ja nytkyttää itsensä tanssilattialle. Menee vain hetki, kun häntä lähestyy napapaitaan ja piukkoihin farkkuihin pukeutunut nuori nainen. Nainen hieroo takapuoltaan vasten Danielia, joka tarttuu naista lantiosta. Pari keinuu hetken samaan tahtiin.

Huomiolta Daniel ei välty myöskään ulkoterassilla, kun teinitytöt änkeävät kikatellen samaan selfieen hänen kanssaan. Daniel kaappaa tytöt syleilyynsä ja poseeraa kolmikon keskellä voittajahymy huulilla.

– Oletko sä tosiaan niin mulkku kuin annat ymmärtää? tytöt tivaavat.

– Ottakaa siitä itse selvää, Daniel iskee silmää ja häipyy takaisin pöytään kavereidensa luo tyhjentämään ginipulloa.

Danielin jätkäporukassa puhutaan naisista. 27-vuotias Jarkko kaipaisi emäntää itselleen, kun taas Antton, 26, ei missään nimessä halua vielä sitoutua. Daniel kertoo, että hänellä oli viime vuonna pari isoa ihastumista.

– Se on ollut hetkellistä, koska olen tosi kriittinen. Löydän epäkohdat nopeasti, esimerkiksi hiustyylin.

Kuulostaa valitettavasti tutulta. Olen itsekin viettänyt useita vuosia sinkkuna ja tajunnut, että minullakin, vielä yli kolmekymppisenä, on Danin tavoin epärealistisia odotuksia kumppania kohtaan. Vaatimuslistani on kuin tiivistelmä kahdesta eksästäni: miehen pitää olla pitkä, tumma, komea, fiksu ja sporttinen. Vaikka kummankaan kanssa suhteesta ei tullut mitään, olen jatkanut haaveilua samankaltaisesta miestyypistä.

Haaveilen päivittäin suuresta rakkaudesta, mutta toisaalta haluan pitkittää elämänkumppanin löytämistä niin pitkälle kuin mahdollista. Olen elämys­hakuinen ja haluan kokea ennen vakiintumista mahdollisimman monta ihanaa seikkailua ja lopulta, sitten joskus, käpertyä turvallisen kultani kainaloon. Jostakin syystä kumppanin löytyminen tuntuu kaikesta ihanuudestaan huolimatta hieman ahdistavalta. Se olisi paikalleen jäämistä, riitoja tiskivuoresta.

Helpommalta tuntuu ottaa uusi, tämänpäiväisiä fiiliksiä kuvaava selfie ja ladata se Tinderiin. Kuvassa olen hymyilevä sporttimimmi.

Pitkä, ihana sinkkuus

Kun kuuntelen sinkkuja, huomaan, etten ole tuntoineni yksin. Moni mies ja nainen haluaa nimenomaan elää yksin, nautiskella ja deittailla vuosikausia ennen sitoutumista. Ei ole halua eikä tarvetta sitoutua, sillä seuraava deitti voi olla juuri se, joka täyttää vaatimuslistan jokaisen kohdan.

Sinkkuelämän pitkittyminen on iso ilmiö. Yksinasuvat ovat jo enemmistönä isoissa kaupungeissa niin Helsingissä, Tukholmassa kuin New Yorkissa. Sinkkuus ei ole enää häpeä ja merkki epäonnistumisesta, vaan moni suorastaan ihannoi yksin elämistä. Enää ei tarvitse tyytyä ihan kivaan tyyppiin, väljähtäneeseen suhteeseen tai tehdä kompromisseja. Moni pohtii, mikä on minulle hyvä elämä, mikä on minun onneni. Minun.

Ensitreffit alttarilla -sarjan psykologin Mikael Saarisen mukaan juuri liialliset odotukset kumppania kohtaan ovat pariutumisen pääasiallinen este. Toinen syy on sukupuoliroolien hälventyminen.

– Perinteiset pariskunnat ovat kylähullun asemassa, koska yhteiskunta ei enää tue perheen perustamista. Naisetkin rakentavat uraa pitkälti nelikymppisiksi, kunnes tajuavat, että he haluavatkin lapsia.

Monille sinkun elämä näyttäytyy seikkailuna, vapautena, uusina ihmisinä. Minäkin olen alkanut luoda itsestäni vahvaa ja menestyvää naista, joka ei tarvitse ketään. Heikot hetket ja epätoivo on helpompi piilottaa.

Kotisohvalta seksiseuraa

Monien asiantuntijoiden mielestä deittikulttuurin on mullistanut netti ja uuden ajan treffipalvelut, kuten älypuhelimeen ladattava Tinder. Baariin ei enää välttämättä tarvitse lähteä, koska lihatiski löytyy omasta taskusta. Mainostoimisto Miltton Creativen mukaan Tinderillä on Suomessa 102000 aktiivista käyttäjää, ja luku kasvaa koko ajan. Heistä miehiä on 58 prosenttia, naisia 42.

Myös Danilla ja hänen kavereillaan on Tinder ladattuna. Dani esittelee luuristaan matchinsa. Niitä on satoja. Yhdenkään naisen kanssa hän ei kuitenkaan juttele, oli viesti millainen tahansa. Matcheista Dani saa vain hetkellisen egobuustauksen.

– Tinderiä jaksan selailla lähinnä, kun käyn paskalla. Kyllä naisia saa helpomminkin kuin puhelimen kautta.

Itse olen monen tuttuni tavoin koukuttunut Tinderiin. Sen avulla voi paeta tylsiä hetkiä sinkkuyksiössä, keskustella joko syvällisiä tai pervoja. Useimmiten heitetään tyhjänpäiväistä läppää. Kun oikeassa maailmassa ei ole tapahtunut mitään kuukausiin, olen aina palannut Tinderiin pyyhkimään miesten kuvia.

Viime kesänä löysin Tinderistä yhden elämäni sykähdyttävimmistä rakkaus­tarinoista. Jo kuvia plärätessäni kuvittelin, että meidät on luotu yhteen. Näin meidät seikkailemassa yhdessä ympäri maailman, koska mies täytti kaikki ulkoiset toiveeni ja hänellä oli luonteenpiirteitä, joita miehessä arvostan: kosmopoliitti eräjorma. Suhde eteni ensitreffeistä puolen vuoden erottamattomaan yhdessäoloon.

 


Tilannetiedustelu! Olisko lähibaarissa olisi paremmat bileet?

 

Uudet deittipalvelut ovat muuttaneet suomalaista deittikulttuuria kepeämmäksi.

– Tinderissä pääsemme hauskojen kuvien avulla harjoittelemaan deittailukulttuuria, joka meiltä on Suomesta aiemmin puuttunut, Oulussa asuva 31-vuotias miestuttavani sanoo.

Varsinkin ujot miehet peukuttavat palvelua, koska sen avulla on uskallettu tehdä pelinavauksia. Moni osaa ottaa kepeästä deittailusta ilon irti. Eräällä viime vuonna eronneella 37-vuotiaalla espoolaismiehellä on takanaan Tinder-maratoni. Hän kävi kolmessa viikossa 21 eri naisen kanssa tunnin mittaisilla treffeillä. Jatkoon hän valikoi ryhmän naisia, jotka kutsui yökylään.

– Avioliittoni oli niin rankka, etten halua sitoutua. Syön nyt suklaata hyvällä omallatunnolla, Juuso sanoo.

Vain kertakäyttökamaa?

Kriitikot sanovat, että Tinder ja muut uudet deittipalvelut vahvistavat kulttuuria, jossa ihmissuhde on kertakäyttöinen ja vain omia tarpeita tyydyttävä. Deitin voi pyyhkäistä pois elämästään yhtä nopeasti kuin hänet pyyhkäisi sisään. Tapaamisia voi perua selittämättä, deittikumppanin voi hylätä helposti ja itse vain kadota bittiviidakkoon.

Nykysinkku sohii ihmissuhdemarkkinoilla sinne ja tänne, eikä suurin osa uskalla tai halua pysähtyä yhden kohdalle. Monta kertaa on käynyt niin, että olen nähnyt miehen deiteillä toisen naisen kanssa vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun olemme viestitelleet.

Sinkun uusi käytöskoodi leviää, ja minustakin on kuoriutunut sarjadeittailija. Olen pitänyt useaan mieheen yhteyttä yhtä aikaa, vaikka olenkin tuntenut siitä huonoa omaatuntoa. Ihmisen kohtaamisen pitäisi olla iso juttu!

Deittailusta on tullut viihdettä. Se addiktoi samaan tapaan kuin Facebookin jatkuva kyttääminen. Olen saanut kevyestäkin keskustelusta hyvän mielen ja tunteen, että jossain voi olla joku täydellinen minua varten.

Erosta edelleen sekaisin

Yöllä puoli neljään mennessä Daniel on ehtinyt juoda itsensä tukevaan humalaan ja jutustella kymmenen eri naisen kanssa. Jokainen nainen on tunnistanut hänet tv:stä, lehti- ja nettijutuista.

Nyt on kuitenkin valomerkin aika, ja Daniel aikoo jatkoille kavereidensa kämpille – ilman seuralaista.

– Naamat tuli vedettyä. Illan aikana piti hätyytellä pois muutama seiskan tyttö.

On aika kaivaa esiin bile-Danin pehmeä puoli. Lopulta Dani avautuukin tyttöystävästään, jonka kanssa hän seurusteli muutama vuosi sitten. Tyttö joutui sairaalaan, eikä Dani osannut auttaa.

– Se oli henkilökohtainen helvetti, mikä jätti tietysti jäljen. En halua puhua siitä enempää. Liian henkilökohtaista, Dani vakavoituu ja sytyttää tupakan.

Samaan roolin vetämiseen törmää sinkkumarkkinoilla koko ajan. Omassa profiilissa voidaan esittää coolia, vahvaa ja riippumatonta, mutta todellisuudessa ehkä nuollaan edellisen suhteen haavoja eikä vielä uskalla edetä seuraavaan. Helppo seksi voi tällöin toimia toipumisen välivaiheena. Ensitreffeillä puhutaan sitten eksästä ja siitä, kuinka ei uskalla ihastua, ettei enää ikinä sattuisi.

Mikael Saarisen mukaan deittipalvelut ovat monelle alibi olla aloittamatta suhdetta, koska sisintä kalvaa pelko hylätyksi tulemisesta.

– Palvelussa oleminen kertoo, että haluat simuloida suhteen alkuja ja olet näennäisesti valmis, mutta et kuitenkaan.

Samalla aikakäsitys on alkanut hämärtyä. Parisuhteiden rakentamiseen ei malteta keskittyä, koska uskomme, että nurkan takana on aina odottamassa parempi vaihtoehto. Suhde käydään läpi pikakelauksella.

– Kaiken halutaan tapahtuvan heti. Ennen vanhaan oltiin kirjeenvaihdossa ja ensitreffit saatiin sovittua kuukausien päähän.

Turhiin deitteihin ei haluta hukata aikaa. Naiset saattavat tentata jo ensitreffeillä, haluaako mies lapsia lähivuosina. Itse olen tuskastunut, jos kiinnostava tyyppi ei ole kolmen illan chättäämisen jälkeen ehdottanut tapaamista.

 


Daniel osaa small talkin naisten kanssa.

 

Sielujen harmoniaa

Dani sanoo ääneen sen, mitä pidetään pinnallisena: ulkonäkö tulee ensin, ja sitten vasta luonne. Evoluutiopsykologien mukaan parinvalinta on aina perustunut ulkonäköön. Onhan ihmisen sielun syvyyksiin vaikea nähdä heti alussa. Deitti­palveluiden kuvissa näkyy asioita, kuten puvun takki ja purjevene, joista saa edes pientä vihiä elämäntyylistä ja mielenkiinnon kohteista.

Moni tuntuu ahdistuvan uusista ulkonäköpaineista. Jos ensimmäinen kuva ei miellytä, koko jutusta ei tule mitään! Ensitreffit alttarilla -sarjasta tutun terapeutin Maaret Kallion mukaan ulkonäkökeskeiset palvelut sopivat huonosti vakavaa suhdetta etsivälle, koska selfien korostaminen vie suhdetta väärään suuntaan jo alussa.

Moni lukee ihmistä pitkälle pelkän ulkonäön perusteella. Itsekin ajattelin, että pystyn valitsemaan Tinderin kaltaisesta katalogista kumppanin itselleni. Mutta sekin mies, jota luulin elämäni rakkaudeksi, pystyi luomaan minulle vain aluksi perhosvatsan, ei sen jälkeen kaipaamaani turvaa ja vakautta.

– Ulkoinen olemus ei kerro, miten ihminen toimii arjessa. Pitää muistaa, että kävelemisen opettelu kestää ihmisellä edelleen vuoden verran. Suhdekaan ei synny tätä nopeammin, Saarinen sanoo.

 


Bile-illan kohokohta: kainaloon löytyy hetkeksi kaksi vaaleahiuksista kympin naista.

 

Sinkkuseikkailujensa jälkeen Danikin haluaa rakkautta, jossa on kyse sielujen harmoniasta, kolahtamisesta.

– Rakkautta ei kannata etsiä. Se voi löytyä mistä vaan. Se tulee, kun on tullakseen. Tänään tai kymmenen vuoden päästä.

Lopulta myös hän haluaa perustaa perheen ja olla saman ihmisen kanssa vielä pappana. Mutta sitä ennen hänellä on kuitenkin tärkeää tehtävää: olisi dj-keikkoja ja pitäisi rikastua. Sitä varten hän tuntuu luoneen myös julkkisroolinsa rääväsuisena naistenmiehenä.

Sarjadeittaillessaan sinkku voisi miettiä, mitä hyvä suhde tarkoittaa itselle.

– Kannattaa purkaa kuvaksi, millaista arjessa olisi. Pussataanko, kun lähdetään töihin ja istutaanko sohvalla lähekkäin? psykologi Saarinen opastaa.

Saarinen kehottaa puhumaan aidoista asioita – ei lempiruuasta tai shoppailuista. Parisuhteen perustamisen kynnyksellä olennaisinta ovat sama arvomaailma ja päämäärä: haluaako jakaa arkea ja uskaltaako kokea läheisyyttä sekä riippuvuuttakin toisesta. Parhaiten kumppanin saattaa löytää omasta lähipiiristä.

– Vain saduissa saa prinssin tai prinsessan ja puoli valtakuntaa. Tosielämässä saa urpon, jonka kanssa opetellaan elämään ja rakastamaan toisia virheistä huolimatta, Saarinen naurahtaa.

Lue lisää:

Ex-työkaveri paljastaa Bile-Danin todellisen puolen

Temptation Island -sarjasta tuttu Bile-Dani: Tämän takia suomalaisnaiset ovat juntteja!

Neljänkympin nainen

Kostea yö bile-Danin kanssa – kelpaako kukaan supersinkulle?

Mutta kelpaako bile-Dani kenellekään? Kympin mies on hänestä kaukana. Sana "mies" ei yksinäänkään päde. Poikahan tuo on. Bilehile, niin kuin nimikin jo kertoo. Kympin mies on nimittäin se kaveri, joka vie jo ensikatseellaan jalat alta, suutelee sitten tajunnan pihalle, osaa keskustella kaikesta - sielunvaelluksesta halonhakkuuseen - ; ennen kaikkea kympin mies on se kundi, joka on vieressä vielä aamulla. Se on se kaveri, joka tekee rakkauden tekoja sen sijaan, että latelisi klisheitä. Se on se...
Lue kommentti

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.

Nanna Karalahti vietti viikonloppuna syntymäpäiviään naamiaisteemalla.

Fitness-tähti Nanna Karalahti juhli viikonloppuna kolmekymppisiään Helsingin hotelli Kämpissä.

Nyt Nannan puoliso, jääkiekkoilija Jere Karalahti, 42, on julkaissut Instagramissaan kuvan itsensä ja Nannasta naamiaisasuissa. Jere poseeraa kuvassa enkelinä. Nanna on sen sijaan pukeutunut paholaiseksi, jonka kasvotkin hohtavat punaisenaan.

 

Enkelin kosketus🙏 #original

A post shared by Jere Karalahti (@jerekaralahti) on

– Voi hyvä jumala, kuvan alla kommentoidaan kaksikon asua.

Myös Martina Aitolehti ja Mari Valosaari ovat tänään julkaisseet lennokkaita kuvia Nannan synttäreiltä. Martina oli pukeutunut juhlaan Kill Bill -henkiseen asuun. Mari oli puolestaan ehostautunut Kleopatraksi. 

 

Onnea @nanna.koo 30v #nannak30 #naamiaiset #synttärit @martinaaitolehtiofficial

A post shared by marivalosaari (@marivalosaari) on