Kira Poutanen ja Roman Schatz kirjoittivat Tuhkaa tuulessa -jatkokertomuksen.

Vuorottelette Me Naisten uuden jatkokertomuksen kirjoittajina.
Miten yhteistyö on sujunut?

Roman: Loistavasti. Emme ole koskaan tavanneet, mutta on hauskaa hoitaa homma toisen ammattilaisen kanssa sähköpostilla.
Kira: Mukavasti: on kiva antaa puolet jatkiksen painosta toisen kannettavaksi. Ideoimme juonta Skypen avulla jonkin verran, mutta käytännössä tarina alkaa jossain vaiheessa kirjoittaa itse itseään, kun henkilöt heräävät eloon.

Jatkis kertoo Catherinesta ja Frankista, jotka jumittuvat lentokentälle tuhkapilven takia.
Jumituitteko itse?

Kira: Itse jumituin vain television ääreen, mutta kavereita jäi ympäri Eurooppaa. Espanjasta ja Kreikasta kotiin lähdössä olleet ystävät joutuivat odottelemaan hotellin uima-altaalla monta päivää.
Roman: Islannin tulivuorenpurkaus ei vaikuttanut minuun. Jumiuduin jo vuonna 1986 Suomeen erään toisen purkauksen takia...

Oliko kahdestaan kirjoittaminen vaikeaa?

Roman: Ei, koska kummallakin on selkeästi oma henkilöhahmonsa ja vuoronsa. Sovimme yhdessä perustilanteesta ja päähenkilöistä, loppu tulkoon meillekin yllärinä.
Kira: Se on jännittävämpää, koska tarinan kaikki langat eivät ole omissa käsissä. Juttu voi kääntyä yhtäkkiä ihan uuteen suuntaan. Toisen ideat inspiroivat myös omaa kirjoittamista eri urille.

Roman on kotoisin Saksasta ja Kira asuu Ranskassa. Kumpi maa menestyy paremmin futiksen MM-kisoissa?

Roman: Saksa tulee pelaamaan loppuottelussa Pohjois-Koreaa vastaan ja voittaa. Ranska ei pääse edes neljännesvälieriin.
Kira: Rakastan jalkapalloa, ja muistan yhä Ranskan valtavat MM-juhlat Champs-Elyséellä vuonna 1998. Tänä vuonna Ranskan joukkue ei vaikuta kovin yhtenäiseltä. Vastaus on siis ikävä kyllä Saksa.

Mitä yhteistä teillä on tämän jatkiksen lisäksi?

Kira: Samantyylinen huumorintaju ja tietty etäisyys suomalaisuuteen. Pidämme myös molemmat leffasta Lost in Translation emmekä ole erityisiä chardonnay-viinin faneja.
Roman: Maailman paras ammatti.

Kira Poutanen
- 36-vuotias kirjailija, kääntäjä ja näyttelijä. Muutti Pariisiin vuonna 1997. Avoliitossa.
- Uusimmat kirjat Kotimatka (Otava) ja Rakkautta al dente (WSOY).

Roman Schatz
- 49-vuotias saksalaissyntyinen kirjailija ja toimittaja. Naimisissa, kaksi lasta.
- Syksyllä ilmestyy Käsikirja – tee-se-itse-opas miehille (WSOY) sekä rikoskomedia Parturi (Arktinen Banaani).

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti