Sami Hedberg osallistui Tanssii tähtien kanssa -kisaan viime vuonna. "Suosikkini on Pete Parkkonen. Uskon, että hänellä riittää rahkeita kisan voittoon", stand up -koomikko ennusti Janne Katajan kainalossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sami Hedberg osallistui Tanssii tähtien kanssa -kisaan viime vuonna. "Suosikkini on Pete Parkkonen. Uskon, että hänellä riittää rahkeita kisan voittoon", stand up -koomikko ennusti Janne Katajan kainalossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Stand up -koomikko tähtää heinäkuun puolimaratonille kuntovalmentajan avulla.

Stand up -koomikko Sami Hedberg, 33, on ensimmäistä kertaa mukana Ylen Nenäpäivä-kampanjassa. Torstaina startannut hyväntekeväisyyskampanja kerää apua kehitysmaiden lapsille: tavoitteena on 2,9 miljoonaa euroa.

Sami kertoi kampanjan lehdistötilaisuudessa aloittavansa yhdeksän kuukautta kestävän elämänmuutosprojektin, jonka tavoitteena on laittaa niin ruokavalio kuin liikuntatottumuksetkin remonttiin. Painoa olisi tarkoitus pudottaa 125 kilosta viidesosa eli 25 kiloa.

Samilla on projektissa apunaan personal trainer. Sama pt on tehnyt aiemmin kunto-ohjelman australialaiselle liikemiehelle, joka matkusti 300 päivää vuodessa. Sami luottaa kiireisenä koomikkona siihen, että elämänmuutos onnistuu hänenkin aikatauluillaan.

– Olen tästä aika innoissani. Ruokavaliokin on inhimillinen. Jätän pääsääntöisesti pois valkoisia viljoja ja sokereita, Sami kertoi.

Sami haluaa pudottaa painoa ja saada paremman kunnon, jotta hän jaksaisi paremmin keikkailla ja urheilla. Varsinaisia terveyssyitä ei laihdutukseen ole. Sami on tarkkaillut esimerkiksi kolesteroliarvojaan jatkuvasti, ja ne ovat olleet hyvät.

Sami on lopen kyllästynyt ihmisten neuvoihin siitä, miten helppoa laihtuminen on: "Syöt vain useammin ja pienempiä annoksia". Neuvot eivät ole tuottaneet tulosta.

– Siihen vastaan aina, ettei Mäkistä saa pienempiä annoksia, hän leukailee.

Samin laihdutusurakka huipentuu ensi heinäkuussa Vierumäellä kolmatta kertaa järjestettävään Pullukka Run -puolimaratoniin, johon hän haastaa kaikki muutkin pullukat. Viime heinäkuussa miehen matkaan kului yli kolme tuntia, joten ensi vuonna hän aikoo pistää paremmaksi.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.