Sami Hedbergin Grillit huurussa käynnistyy ensi viikolla. Kuva Julia Weckman.
Sami Hedbergin Grillit huurussa käynnistyy ensi viikolla. Kuva Julia Weckman.

Uudessa tv-sarjassaan Sami Hedberg tutustuu suomalaiskaupunkien paikallisiin grillimättöherkkuihin. Ohjelmaa kuvatessa koomikko kuitenkin noudatti tiukkaa dieettiä ja tiputti 30 kiloa. 

Possumunkki grillimakkaralla. Siinä yksi yllättävimmistä herkuista, joita koomikko Sami Hedberg, 34, pistelee poskeensa pian alkavassa tv-sarjassaan Grillit huurussa.

Sarjaa kuvattiin viime vuonna samaan aikaan, kun Sami ennätysvauhdilla tahkosi keikkoja 365 stand-up -kiertueellaan.

– Tampereella possumunkkia makkaralla kutsuttiin kuumaksi koiraksi. Yhdistelmä kuulosti vähintään jännältä, mutta oli ihan törkeän hyvää, Sami muistelee.

– Toinen mieleen jäänyt grillimättö oli hampurilainen kahdeksalla jauhelihapihvillä. Sehän painoi varmaan kolme ja puoli kiloa!

Muistellessaan grilliherkkuja ja ohjelman kuvauksia Sami istuu vaimonsa kanssa auringon paahteessa Uudessa-Seelannissa. Kolme viikkoa sitten alkanut lomamatka jatkuu vielä Australiaan sekä Singaporeen ennen paluuta Suomeen helmikuun lopussa.

Aamiaiseksi jauhelihaa ja avokadoa

Suomalaiskaupunkien grilliherkkuihin ja paikallisiin persooniin keskittyvää ohjelmaa kuvatessaan Sami teki suurta remonttia elämäntapoihinsa. Jaksaakseen kiireisen keikkavuoden Sami oli palkannut avukseen personal trainer Tomi Kokon, jonka kanssa arjen rytmi, ruokavalio ja urheilupuoli laitettiin kuntoon.

”Ilman elämänmuutosta en olisi selvinnyt.”

– Ennen kiertuevuotta painoin 130 kiloa. Tiesin, että ilman kunnon elämänmuutosta en olisi selvinnyt urakasta. Esiintyessä ja reissatessa koko keho ottaa kolhua ja väsymys iskee.

Merkittävin muutos Samin ruokavaliossa oli maitotuotteiden jättäminen. Ne olivat aiheuttaneet vatsavaivoja ja tulehdustilan elimistöön. Koomikko alkoi myös vältellä leipää ja vaaleita viljoja ja lisäsi lautaselleen kasviksia ja proteiinia.

– Yhdessä vaiheessa panostin proteiiniaamiaiseen: viipaloin avokadoa paistetun jauhelihan päälle. Siis aamulla! Sami repeilee nyt.

Myös syömisen rytmi muuttui, kun iltasyöminen jäi pois.

– Teki hyvää huomata, ettei kahviakaan tarvitse litkiä joka palaverissa. Usein otin illallisen päätteeksi tiukan espresson ja ihmettelin, miksi pyörin yöllä hereillä sängyssäni.

Tänään oli hyvää seuraa! Kiitos @mikkokouki ja @darudevil #grillithuurussa #turku

A photo posted by Sami Hedberg (@samihedberg) on

Grillit huurussa -sarja käy Turussa. Mukana mm. Mikko Kouki ja Darude.

Voita aamukahviin

Sitä mukaa, kun paino putosi, myös unenlaatu parani.

– No mieti nyt, kun 130 kiloa kääntyy sängyssä kyljeltä toiselle. Siinä on melkoinen lihamassa liikkeellä. Minähän heräilin siirtämään vatsani puolelta toiselle, Sami muistelee nauraen.

”Tuntuu mahtavalta jaksaa enemmän.”

– Nykyään nukun heräilemättä. Liikunnan ja ruuan ansiosta olen paljon energisempi. Tuntuu mahtavalta jaksaa enemmän.

Alkuun Sami noudatti ravitsemusohjeita orjallisesti. Heräillessään pikkukaupunkien hotelliaamiaisille, hän saattoi marssia pöytään oman luomuvoipaketin ja pienen vaahdottimen kanssa. Niillä syntyi joka aamuun kuulunut bulletproof-kahvijuoma.

– Kahviin laitetaan nokare voita ja loraus kookosöljyä. Juoma pistää kehon rasva-aineenvaihdunnan liikkeelle, Sami kertoo.

– Jos aamiaispöydässä oli vain margariineja, saatoin painella keittiöön kysymään oikeaa voita. Kyllähän se nyt kuulostaa ihan hullulta!

Hivenaineet lomakassissa

Elämäntaparemontti riisui miehen painosta 30 kiloa. Nyt paino heilahtelee kymmenen kilon haarukassa ylös ja alas. Perusterveellisen ruuan rinnalle sallitaan välillä herkkuja.

– Tavallaan grilliohjelman kuvaus oli ristiriidassa laihduttamiseni kanssa, mutta minulla on ollut koko ajan periaate, ettei kaikessa tarvitse olla ehdoton. Välillä saa nauttia ja hemmotella itseään.

–  Ja kun välillä veti grillimättöä, jestas se teki sairaan hyvää! Enkä minä saanut lisäkiloja kuvausten aikaan.

Nyt kaukolomallaan koomikko on lipsunut säännöllisistä ruoka-ajoista mutta toisaalta onnistunut syömään kevyesti.

– PT:ni varmaan hyppii seinille, kun kerron syöneeni paljon hedelmiä, joissa on hedelmäsokeria. Mutta on sekin nyt parempi aamiainen kuin kahdeksan valkoista french toastia hillolla!

Samilla on reissussa mukanaan hivenaineet ja vitamiinit.

–  Elämäntaparemontin opit olivat ihan perusjuttuja, niitä, jotka kaikki periaatteessa tietää, mutta joita kukaan ei noudata. Siksi niiden seuraaminen on ollut simppeliä. Yksinkertaisista muutoksista on seurannut paljon tulosta.

Sami julkaisi lomakuvan vaimonsa Ilonan kanssa Instagram-tilillään. 

Sami Hedberg

Stand up -koomikko syntyi Helsingissä 13.3.1981. Asuu Helsingissä vaimonsa Ilonan kanssa.

Grillit huurussa alkaa Jim-kanavalla 17.2. Se esittelee paikallisia grilliherkkuja sekä julkkiksia. Mukana nähdään mm. Juha Mieto, Larry Pounds, Hanna Pakarinen. "Kemissä ei ollut julkkiksia, joten saimme ohjelmaan kaksi poliisia."

Kevään ainoa stand up -keikka Helsingin Jäähallissa 28.5.

Näytteli elokuvassa Luokkakokous. Sen jatko-osaa aletaan kuvata huhtikuussa.

Teki viime vuonna maailmaennätyksen stand up -keikkojen määrässä. Ennätykseen laskettiin mukaan 309 esitystä.

Suomen World Vision -lähettiläs. 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.