Lotta Backlundin laihdutusurakka on kestänyt vuosia. Kuva: Sanoma-arkisto /  Jouni Harala.
Lotta Backlundin laihdutusurakka on kestänyt vuosia. Kuva: Sanoma-arkisto / Jouni Harala.

Koomikko Lotta Backlundin vuosia kestänyt painonpudotusurakka on tuonut tuloksia.

Nyt Backlund on julkaissut Instagramissaan kuvaparin, josta näkyy naisen kokema muodonmuutos.

Backlund on menneiden vuosien aikana pudottanut painoa 30 kiloa ja puhunut elämäntapamuutoksestaan paljon muun muassa Me Naisten haastatteluissa. Lue juttu: Lotta Backlund laihtui 30 kiloa rennosti: "Syön vain sitä, mistä tykkään"

Backlundin julkaisema ennen ja jälkeen -kuva on kerännyt paljon kehuja ja kiitoksia.

– Nämä muutoskuvat ovat ainakin itselleni ainut mistä jotenkin ymmärtää mitä onkaan tullut tehtyä. Loistavaa työtä, yksi kommentoijista kirjoittaa.

– Mahtavaa duunia! Itse samalla matkalla kahden lapsen jälkeen, kahden lapsen äiti sanoo.

– Saan sun kuvista hirveesti voimaa ja intoa kun itse taivallan samalla matkalla, kuvaan on kommentoitu.

Lotta kertoi Me Naisille vuonna 2013, että painonpudotusprojekti ja elintapojen korjaaminen alkoivat 2000-luvun alussa. Nainen paljasti tuolloin, ettei ollut aiemmin välittänyt kiloistaan. Hän eli aiemmin keikkatyöläisen epäsäännöllistä rytmiä: stand-up-keikat ja juontohommat olivat myöhäisiä iltatöitä, ja aika paljon tuli juhlittua, valvottua ja käytyä yökebabilla. Päivisinkin hän söi milloin sattuu. 

Kilot alkoivat häiritä Lottaa vasta, kun hän alkoi odottaa tytärtään Adelea.

–  Neuvolassa huomattiin, että verensokerini hyppelivät kauheasti. Terveydenhoitaja suosittelikin, että korjaisin ruokarytmin ja söisin terveellisemmin. Raskaus oli hyvä sysäys uusille tavoille, koska odottaessani elin terveellisesti ilman laihtumispaineita, Lotta kertoi Me Naisille vuonna 2013.

Pullaa, kakkua ja skumppaa pitää ehdottomasti nauttia.

Kun Lotta sitten aloitti laihduttamisen, hän ei asettanut itselleen kilotavoitetta, takarajaa tai ruokarajoitteita.

–  Jos yhtäkkiä ei saa vetää karkkiövereitä tai skumppakännejä, alkaa vain vituttaa ja laihdutus loppuu siihen. Jos haluaa laihtua pysyvästi, on tehtävä päätöksiä, jotka voi pitää normaalielämässä, nainen pohti tuolloin.

Vuonna 2014 Lotta kertoi Me Naisten jutussa, että pudotetut 30 kiloa eivät koskaan tulleet takaisin. Koomikko sanoi, että elämänmuutos onnistui, koska hän ei koskaan yrittänytkään muuttaa kaikkea.

– Jos haluaa onnistua laihtumisessa, täytyy myös pitää vähän kivaa elämässä. Kaikkea ei voi jättää pois. Pullaa, kakkua ja skumppaa pitää ehdottomasti nauttia – kunhan muistaa, ettei syö liikaa! Se on ollut minun tieni, nainen kertoi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...