Yhdysvaltalaiskoomikko kyllästyi salailuun ja julkaisi kuvat itsestään poikaystävän raiskattua ja pahoinpideltyä hänet.

Yhdysvaltalainen stand up -koomikko Beth Stelling kertoi maanantaina Instagramissa kokemastaan lähisuhdeväkivallasta. Tekijä on Stellingin mukaan ex-poikaystävä, josta hän erosi kesällä. Tarinansa todisteeksi koomikko jakoi kuvan mustelmista, jonka eksä oli hänelle aiheuttanut pahoipidellessään ja raiskatessaan tämän.

– Kun ystävämme tai muut koomikot kysyvät, miksi erosimme, siihen ei ole helppo vastata. Stand up -esitys, juhlat tai häät tuntuvat väärältä paikalta kertoa tapahtumista. Tunnen itseni tyhmäksi. Kun eksäni oli pahoinpidellyt ja haukkunut minua ja raiskannut minut, tapailin häntä vielä muutaman kuukauden. Tämä ei ole yksinkertaista, hän kertoo.

Stelling on Instagramissa totuttu näkemään hilpeissä tunnelmissa ja hauskoissa kuvissa. Samaan aikaan elämässä on tapahtunut myös jotain ihan muuta.

– Sama tyttö kaikissa näissä kuvissa. Minulla on ollut uskomaton vuosi, jonka kohokohdat olette nähneet Instagramissa. Kuvat voivat tuntua vierailta, mutta ongelma niiden takana on yleinen.

Stelling ei suostu enää piilottelemaan tai häpeämään kokemaansa. Kirjoituksessaan hän muistuttaa, että usein lähisuhdeväkivallasta ei puhuta ääneen pelon tai häpeän takia.

– En halua kostaa hänelle tai satuttaa häntä, mutta tämän salailu on epäterveellistä.

 

 

A photo posted by Beth Stelling (@bethstelling) on

 

 

Stelling muistuttaa kirjoituksessaan, että aina raiskaaja ei ole tuntematon pimeällä kujalla, vaan se voi tapahtua omassa sängyssä. Kerrottuaan asiasta julkisesti hän on saanut kuulla, että sama eksä on kohdellut muitakin naisia samalla tavoin.

Koomikkona hän käyttää omaa elämäänsä lähteenä työssään, ja jo nyt moni nainen on tullut kiittämään häntä esityksien jälkeen siitä, että hän käsittelee komiikan keinoin perheväkivaltaa.

Stellingin tarinaa on jaettu lukemattomia kertoja.

Beth Stellingin tarina on luettavissa Instagramissa kahdessa eri osassa. Ensimmäinen osa täällä ja toinen täällä. Teksti on englanniksi.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...