”Olen vieläkin vähän ujo”, Ismo Leikola sanoo. ”En ole hyvä small talkissa, mutta Jenkeissä saan harjoitella sitä.” Kuvat: Minna Kurjenluoma
”Olen vieläkin vähän ujo”, Ismo Leikola sanoo. ”En ole hyvä small talkissa, mutta Jenkeissä saan harjoitella sitä.” Kuvat: Minna Kurjenluoma

Stand up -koomikko Ismo Leikola muutti kotinsa ja uransa Yhdysvaltoihin. Jutut uppoavat amerikkalaisyleisöön sekä 10 yhteisen vuoden jälkeen vielä vaimoonkin. – Rouvalla on paras vitsipankki heti omani jälkeen.

Sipoolaisen kahvilan lounaspöytä on katettu. Kananmuna odottaa pääsyä pinaattikeittoon, mutta kun Ismo Leikola, 37, kopauttaa sen rikki, kuoren alta paljastuu yllätys.

– Perhana, tämähän on raaka! Ismo säpsähtää.

– Ei sillä, ennen vetelin raakoja kananmunia Rocky-tyyliin, kun olin kuullut, että ne ovat terveellisiä. Siinä on muuten nopea aamiainen.

Tänään Ismo on vain käymässä Sipoossa: koomikko vaimoineen muutti Yhdysvaltoihin, Rocky-elokuvien maisemiin, puoli vuotta sitten. Aviopari ehti asua Sipoossa kolme ja puoli vuotta, mutta nyt iso hirsitalo uima-altaineen on pantu myyntiin. Päätös kertoo, ettei Los Angelesiin lähdetty vain pyörähtämään.

Muutto ei vaatinut hautomista, se oli Ismolle itsestään selvä siirto. Tilaisuus aukesi, kun hän voitti kansainvälisen stand up -kilpailun ja Maailman hauskimman ihmisen tittelin vuonna 2014.

– Jos asiat menevät mallilleen, asumme Jenkeissä monta vuotta. Painotus tekemisissäni on nyt siellä, enkä halua pois. Vaimokin oli innoissaan muutosta, eikä asiasta tarvinnut vääntää yhtään.

”Seutu on yllättävän rauhallista. Kun myöhään illalla lähden kävelylle tai palaan keikalta, harvoin näen ketään.”

Asunto West Hollywoodissa vanhainkodin ja sairaalan läheisyydessä tuntuu jo kodilta.

– Seutu on yllättävän rauhallista. Kun myöhään illalla lähden kävelylle tai palaan keikalta, harvoin näen ketään.

Autoille suunnitellussa kaupungissa Ismon käppäilyharrastus herättää kummastusta paikallisissa.

– Hiljattain koomikkokaveri ihmetteli, millä olin tullut tapaamiseemme. Miten olin päässyt perille, kun en ollut ajanut, tullut Uberilla enkä taksilla?

Ismo on esiintynyt ulkomailla aiemminkin, aluksi briteille, sitten australialaisille ja uusiseelantilaisille. Nyt huumori tuntuu uppoavan amerikkalaisiin.

– Ehkä salaisuuteni on, ettei minulla ole mitään showpersoonaa. Olen lavalla oma itseni ja aika auki. Olen aina kokenut olevani vähän outo, myös täällä Suomessa.

Sopivasti outo huumori saattaa nyt avata Ismolle ovia kansainväliseen menestykseen, jollaista hän ei ole ennen kokenut.

Naisille puhuva mies

”En ole mikään wohoo-ihminen. Vastakohtani on sellainen, joka ajaa kaupungilla avoautoa ja tuulettaa ’wohoo!’ Heittäytyminen bilettämään tai hehkuttaminen tuntuvat vaikealta.

Olen analyyttinen mutten introvertti. Kun avaan suuni, sieltä pitää tulla jotain sanottavaa. Se on oma tapani tuulettaa.

Olen outolintu enkä samastu mihinkään ryhmään, mutta löydän kaikista jotain yhteistä – niin sotilaasta kuin hipistä. Minusta tuntuu, että ryhmässä pitää tukahduttaa jotain itsestään.

Koulussa olin ulkopuolinen tyyppi, mutta en mikään stereotyyppinen nörtti, vaikka lukiossa keskiarvoni olivat ysin ja kympin välissä. Kaikki aineet kiinnostivat, ja halusin keskittyä tunneilla. En ymmärtänyt niitä, jotka vain häröilivät.

Samalla tykkäsin esiintyä ja vitsailla. Pari vuotta yritin kuulua hevareihin. Kuuntelin Cradel of Filthiä ja pukeuduin pitkiin mustiin takkeihin. En sopinut siihenkään joukkoon, koska en osannut olla synkkä. Halusin hölmöillä ihan liikaa.

”Oivalsin, että ulkopuolisuuden tunteita on kaikilla, moni vain teeskentelee kuuluvansa johonkin porukkaan.”

Koulussa erilaisuus hämmensi ja ahdisti, mutta myöhemmin opin arvostamaan sitä. Oivalsin, että ulkopuolisuuden tunteita on kaikilla, moni vain teeskentelee kuuluvansa johonkin porukkaan. Olen niin rehellinen, etten osaa.

Joistain aiheista minun on helpompi jutella naisten kuin miesten kanssa. En samastu miespuheeseen naisten perseistä ja lätkästä. Tykkään puhua naisten kanssa ihmissuhteista ja sellaisesta. Kai se on tyypistä kiinni.

Kun rouvan kaveri tulee meille kylään, hän on minunkin kaverini. Saatan myös tilittää murheitani naispuoliselle ystävälle. Miehet helposti lyövät asian läskiksi tai ahdistuvat. Teen niin joskus itsekin. Tuntuu, että miesten pitäisi löytää ongelmiin heti ratkaisu. Tärkeintä olisi kuunnella.

 


Ismo Leikola ura keskittyy nyt Yhdysvaltoihin. ”Lähdöstä ei tarvinnut kyädä vääntöä vaimon kanssa. Hän oli muutosta yhtä innoissaan kuin minäkin.”

 

Vaimo – ystävä ja vitsipankki

Alakoulussa pelkäsin pyytää tyttöjä tanssiin koulun diskossa. Myöhemmin baarissa en koskaan mennyt tyttöpöytään ja sanonut, että mitäs tytöt. Minulla oli liian kovat vaatimukset itselleni. Ylipäätään iskeminen on luonnoton tilanne ihmiselle. Sehän on kuin menisi suden suuhun.

Esiintyminen keikalla on kuitenkin eri asia, se on show. Lavalla on minun vuoroni puhua, minun hetkeni. Siviilissä esiintyminen on pelottavaa: silloin on henkilökohtaisesti esillä ja voi tulla torjutuksi.

”Siviilissä esiintyminen on pelottavaa: silloin on henkilökohtaisesti esillä ja voi tulla torjutuksi.”

Pelimieskirja oli joskus iso hitti. Siinä oli ohjeita, kuinka nainen isketään. En koskaan tajunnut sitä. Jos saa naisen esittämällä olevansa joku muu, eihän häntä silloin ole itse saanut. Kyllä minun pitää voida olla ihan oma itseni.

En tajunnut myöskään, miksi ihmiset käyttävät iskurepliikkejä, joita eivät ole itse keksineet. Miksi puhuisin mitään, jos en keksisi jotain originaalia, nerokasta tai luovaa? Minulle on aina ollut tärkeää, että juttuni ovat omiani.

En koskaan keksinyt hyvää iskurepliikkiä. Siksi seurustelusuhteeni ovatkin alkaneet kaveripohjalta. Vaimoni tapasin yli kymmenen vuotta sitten keikallani, kun yhteiset tutut esittelivät meidät.

”Pitkän suhteen salaisuus on, että paljastaa nopeasti, millainen oikeasti on eikä esitä mitään.”

Emme menneet saman tien naimisiin, vaan olimme ensin kavereita. Se on järkevä veto, koska siinä näkee toisen aidot puolet. Muuten voi käydä niin, että kaksi vuotta pidättää pierua ja kaikkea mahdollista. Pitkän suhteen salaisuus on, että paljastaa nopeasti, millainen oikeasti on eikä esitä mitään.

Meidän suhteemme salaisuuksia on sekin, että meillä on rouvan kanssa omia insidevitsejä ja yhdessä nauramista. Vaimoni auttaa keksimään vitsejä, ja hänen ideapankkinsa on paras heti omani jälkeen. Viimeksi eilen selitin jotain tohkeissani, kun vaimoni sanoi, että tuostahan saisit vitsin. Aloimme sitten yhdessä työstää sitä. Eniten nauran rouvani kanssa.

Kicksit vaihtuvat kutsumukseksi

Lapsuudenkodissani huumoria ei myrkytetty rikkaruohona, vaan sitä sai viljellä. Vanhempani eivät olleet kovimpia vitsinheittäjiä, mutta koskaan ei käsketty olemaan hiljaa. Kerroimme vitsejä ruokapöydässä ja liimasimme Harald Hirmuisen parhaat jutut vessan oveen. Taannoin löysin vanhasta valokuva-albumista viisivuotiaana kirjoittamani vitsin: ’Jos kaksi poliisia ajaa kolarin, niin kenelle ne soittavat?’

Joillakin on hirveä hinku taitoluisteluun tai lätkään, minulla on ollut paloa vain ja ainoastaan huumoriin. Luin vitsejä, sarjakuvia, mietin pilaversioita lauluista ja katsoin Benny Hillit, Ohukaiset ja Paksukaiset sekä Monthy Pythonit. Seurasin Kummelia, ja Pulkkinen räjäytti potin vuonna 1999.

Koulussa piirsin vihkot täyteen pilakuvia. Matematiikan yo-kirjoituksissakin oli pakko hölmöillä. Tehtävässä piti laskea, kuinka paljon ruohoa vuohi oli syönyt. Ratkaisin tehtävän ja piirsin viereen kuolleen vuohen, jolta oli ruoho loppunut.

”Edelleen keikan jälkeen tulee hyvä olo, mutta en saa enää samanlaisia kicksejä.”

Stand up tuli Jyväskylän Ilokivi-baariin vuonna 2001. Puoli vuotta kävin katsomassa esityksiä ennen kuin itse uskalsin lavalle. Yleisössä oli yli 200 ihmistä, ja kaikki nauroivat jutuilleni. Keikan jälkeen kävelin puoli metriä ilmassa. Tajusin heti löytäneeni juttuni.

Edelleen keikan jälkeen tulee hyvä olo, mutta en saa enää samanlaisia kicksejä. En tiedä, onko minulla niitä edes ikävä, ennemminkin työ tuntuu kutsumukselta. Jos haluan kicksit, menen ajamaan rallia tai motocrossia.

Stand upissa lavalla ollaan täysin yksin. Minimalistisuus on lajin hienous ja pelottavuus. Menee hyvin tai huonosti, se on omaa ansiota tai moka. Tässä on myös pakko saada ihmiset nauramaan. Ei riitä, että saa ne itkemään.

Esiintyessä tarkkailen ihmisten kasvoja. Yleisön peittävä valaistus on kamalinta. Tykkään puhua suoraan ihmisille ja nähdä heidän ilmeensä. Huomaan heti, jos joku nyrpeänä näprää puhelintaan.

Koomikon ikuinen kirous on, kun satojen kuulijoiden joukossa yksi ei naura. Koko keikan mietin, mikä häntä vaivaa. Huono päivä, eikö hän tykkää, miksei hän lähde pois? Sitten muistan, että onhan tässä nämä 400 muuta katsojaa.

”Jos olen itse yleisössä, menen aina takariviin. Se on koomikoiden kirjoittamaton sääntö.”

Jos olen itse yleisössä, menen aina takariviin. Se on koomikoiden kirjoittamaton sääntö. Kollegan ilmestyminen eturiviin voisi ahdistaa esiintyjää.

Huumori on minulle analyysin ja intohimon kohde, ja tosi harvoin nauran ääneen. Vain silloin tällöin saan naurukohtauksia, yleensä hölmöilystä kavereiden ja rouvan kanssa.

Yliaktiiviset aivot

Aivoni ovat selkeästi yliaktiiviset, ne vain kelaavat ja kelaavat. Ehkä se on jokin koomikoiden ominaisuus. Nukkuminen on vaikeaa, kun ideoita pyörii mielessä.

En ymmärrä, miten kukaan voi nukahtaa television ääreen. Muinoin leijonathan olisivat syöneet ihmisen, joka olisi nukkunut äänien keskellä. Miten syväuniset ovat edes säilyneet hengissä?

Ensimmäisen tyttöystäväni kotona oli äänekkäästi tikittävä kello. Ensin tuli tik, sitten tak ja seuraavaksi tik tak. Se oli sietämätöntä. Vein kellon milloin rappukäytävään, milloin keittiön kaappiin, jotta pystyin nukkumaan. Lopulta tyttöystävä vei kellon aina pois, kun yövyin siellä.

Armeijassa keksin erilaisia konsteja saada muiden kuorsaus loppumaan. Eräällä metsäleirillä joku kuorsasi makuupussissaan älytöntä kuolon korinaa, sellaista järkyttävää konserttia. Kävin siirtämässä hänen päätään takakenoon.

Armeijassa minun oli mahdotonta ymmärtää sääntöjä, joissa ei ollut järkeä. Sellaisia oli paljon. Miksi herätä tiettyyn aikaan ilman syytä? Miksi kääntyillä ja marssia sulkeisissa? Sänky piti olla oikein pedattu, päiväpeitto suorassa. Kostoksi en ole armeijan jälkeen pedannut sänkyäni kertaakaan. Olen aina ollut kyseenalaistaja.

Ikuinen etsijä

Olen aina etsinyt vastauksia ja miettinyt elämän tarkoitusta. Miksi olemme täällä?

Olen yrittänyt etsiä elämän tarkoitusta uskonnoista, tieteistä ja new age -jutuista. Olen lukenut läpi lähes kaikki filosofiat ja uskonnot. Kristinuskosta hain vastauksia monta kertaa. Homma kaatui juurikin uskoon. Olen kiinnostunut tiedosta enkä uskosta. Uskonnot ovat siinä vain tiellä.

Vastausten toivossa menin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa. Toinen syy oli, että pääsin sisään lukiopapereilla. Kävi ilmi, että muut eivät etsineet siellä elämän tarkoitusta. Oli laskemista ja käytäntöä eikä syvällistä pohdintaa.

”Lähdin Tiibetiin etsimään vastauksia. Reissussa tajusin, että siellä ihmiset vasta pihalla olivatkin.”

Yhdeksän vuotta sitten tutustuin buddhalaisuuteen ja lähdin Tiibetiin etsimään vastauksia. Reissussa tajusin, että siellä ihmiset vasta pihalla olivatkin. Kaikkialla oli kultaisia buddhapatsaita, joilla ei ole mitään tekemistä oikean filosofian kanssa.

Vaikka Tiibet kuulostaa hienolta maalta ja Dalai Lama on sieltä kotoisin, se on kuitenkin vain paikka, jossa on taloja ja asutusta. Ihan niin kuin Jyväskylässä tai Hollywoodissa. Luovuutta matkailu kyllä lisää: kun tuulettuu, saa uusia ideoita.

Arvelin jo nuorena, ettei kukaan tiedä vastausta elämän tarkoitukseen. Kaikki vain arvailevat. Etsinnöissäni olen ollut aina ihan harmiton, en ole paasannut uskonnoista tai filosofioista muille.

Olen saanut oivalluksia, mutta en osaa oikein avata niitä. Olen ääriagnostikko ja ajattelen, että mitään ei voi tietää varmaksi. Voimme olla Matrix-elokuvassa tai nähdä unta. Vastauksia ei löydä paikoista tai jumalista, joita seurata. Ne löytyvät itsestä.”

Ismo Leikola

Koomikko syntyi 22.1.1979 Jyväskylässä. Sipoon-koti on myynnissä, ja Ismo vaimoineen asuu Los Angelesissa.

Stand up -ammattilainen vuodesta 2003. Tuli julkisuuteen Hyppönen Enbuske Experience -show'n Jyväskylän-kirjeenvaihtajana.

Voitti amerikkalaisen Laugh Factoryn Vuoden hauskin ihminen -kilpailun vuonna 2014.

Kuvaa Ismo-sarjan toista kautta Elisalle. Aloittaa Suomessa Ismo Leikola – Hyvät naiset ja herrat -kiertueen 29.10.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.