Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Stand up -koomikko Ali Jahangiri, 32, tykkää heittää vitsiä tabuista.

Vedät kesällä Yle Puheella ohjelmaa, jossa komiikan ammattilaiset kertovat, mikä naurattaa. Mikä sinun jutuissasi kolahtaa?
Luulin ennen, että täydellinen juttu on sellainen, jolle nauravat kaikki. Mutta ei sellaista vitsiä ole. Jos osa suuttuu, osa hämmentyy ja osalla on hauskaa, olen onnistunut. Testaan juttujani paikallisissa räkälöissä. Komiikka syntyy tilanteesta, ja jälkeenpäin mietin, että mikähän tuossakin nauratti.

Miten sinusta tuli koomikko?
Olin aina luokan pelle. Stand upia kokeilin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Välillä olin töissä Jari Sarasvuolla Trainer's Housessa, mutta ei se ollut minun hommani. Asiakkaat pitivät minusta, mutta he eivät välittäneet maksaa niin paljon vitsailusta. Urani alussa soittelin tunnetuille koomikoille ja tarjouduin viemään heidät keikalle, jos saisin tulla viideksi minuutiksi lavalle.

Väännät vitsia vakavista aiheista. Kauanko uskonto, terrorismi ja rasismi naurattavat?
Uskon, että ne naurattavat aina, ja tabuille nauraminen vapauttaa. Rasismista on hyvä puhua, eikä siitä puhu kukaan muukaan Suomessa. Olen kyllä aloittanut urani tavallisilla pieru- ja alapäävitseillä. Kun opin kertomaan juttuja hauskalla tavalla, aloin käsitellä itselleni läheisiä asioita, kuten maahanmuuttoa.

Mistä aiheesta et vitsailisi?
Voin käyttää stand up -jutuissani mitä tahansa kamalaakin aihetta, kunhan saan tehtyä siitä hauskan. Esimerkiksi raiskauksesta on todella vaikea puhua, mutta jos keksisin siihen hyvän näkökulman, käyttäisin sen kyllä. Itsesensuuri pilaa stand up -komiikan. Kerran kerroin kiitospaitaiselle motoristijoukolle juttua mustasta Mannerheimista. Pelkäsin, että saan kuulan kallooni, mutta yllättäin keikan jälkeen etu­rivin motoristiäijät tulivatkin kiittelemään. Sanoivat, etteivät yleensä tykkää ulkomaalaisista, mutta minä olin okei.

Maahanmuuttajia syytetään usein suomalaisten naisten ja työpaikkojen viemisestä. Kuinka monta olet vienyt?
Olen vienyt yhden naisen, ja siitä olen todella ylpeä. Olen kyllä antanut puolikkaan takaisin Suomelle, sillä minulla on pieni tytär. Niiltä, jotka haluavat esimerkiksi siivota parkkipaikkoja, kuskata pitsaa tai lastata turkiksia, olen vienyt muutamia työpaikkoja. Jos koomikonurani tyssää, voin aina mennä takaisin Citymarketiin tekemään hedelmämehuja. Nyt keskityn kuitenkin stand upiin ja radioon.

Juonnat myös Viidakon tähtöset -realitya. Lähtisitkö itse mukaan tosi-tv-ohjelmaan?
En sano, etten lähtisi. Neljän tähden illallisessa olen ollutkin. Voisin olla Unelmien karvainen mies! Tai ehkä joskus vielä tulee koomikoiden Vain elämää, jossa kerromme kaikki toistemme juttuja.

Ali Jahangiri

Stand up -koomikko Ali Jahangiri on syntynyt vuonna 1981 Iranissa ja muuttanut Suomeen vuonna 1991. Hänellä on suomalainen vaimo ja tytär.

Ali on kauppatieteen maisteri, joka tunnetaan muun muassa Viidakon tähtösten juontamisesta ja Ali ja Husu -radio-ohjelmasta.

Ali Show kesä-heinä­kuussa Yle Puheella arkiaamuisin.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla