Sami Hedbergin musiikkimaku venyy soulista jazziin ja popista rockiin. Kuva: Milka Alanen
Sami Hedbergin musiikkimaku venyy soulista jazziin ja popista rockiin. Kuva: Milka Alanen

Sami Hedberg oli lapsena tuskallisen ujo poika, josta kasvoi menestyvä stand up -koomikko. –Äitini on ehkä maailman kannustavin ihminen. Koskaan minulle ei sanottu, että älä poika pelleile siinä.

Siinä se jököttää keskellä pöytää. Täysi kulhollinen suklaakonvehteja kiiltävissä kääreissään. Sami Hedberg, 37, kääntää vähän vastahakoisesti katseensa herkuista. Työkseen kansaa naurattavan yrittäjän elämä on kiireistä ja stressaavaa, ja kiusaus paikata energiavajetta pikku naposteltavilla yllättää usein.

– Suklaa kaikissa muodoissaan on paheeni. Fazerin Sininen on parasta mitä tiedän. Jäätelö ja mutakakut ovat myös herkkuja, joita on vaikea ohittaa. En keksi mitään, mikä ei toimisi suklaan muodossa, Sami sanoo ja huokaa vähän.

– Kovia paikkoja minulle ovat myös ”syö niin paljon kun jaksat” -tyyppiset buffet-pöydät. En voi mennä sellaisiin oikeastaan ollenkaan. Ruokahalulle on vaikea vetää rajoja, Sami sanoo.

Osittain ruuantarvetta selittävät miehen mitat. Pituutta Samilla on 189,5 senttiä, paino pyörii tällä hetkellä 115 kilon kieppeillä. Enimmillään vaaka on näyttänyt 132 kiloa, vähimmillään armeijavuosina 87. Tavoite olisi 105.

– Kesään mennessä haluan tästä pois kymmenen kiloa, Sami sanoo ja taputtaa keskivartaloaan isolla kädellään.

– Tiedän, että elämäntavat ovat kaiken avain. Ruokapöydässä olen silti aina santsaamassa. Kunpa oppisin tyytymään vain siihen yhteen annokseen.

Todennäköistä on, että Sami saavuttaa tavoitteensa. Hän on lujatahtoinen mies, joka on onnistunut samassa savotassa ennenkin. Kolmisen vuotta sitten Sami karisti personal trainerin ja ruokavalioremontin avulla painostaan lähes 30 kiloa. Tuolloin vaaka käväisi jo alle sadassa. Osa massasta tuli takaisin, kun Sami joutui lihottamaan itseään pari vuotta sitten Luokkakokous 2 -elokuvan Antti Kulmalan roolia varten.

– Uudelleen laihtuminen ei ollut niin helppoa kuin luulin, hän myöntää.

– Painonhallinta on kamppailua. 6–7 viime vuotta ovat olleet sellaista jojottelua. Kaikki ylimääräinen kertyy leuan alle ja keskivartaloon.

”Vanhempieni elämässä oli myös paljon surua.”

Samin hyvän olon eväät

Isän ja äidin opit

”Jo lapsena opin katsomaan maailmaa humoristisesta vinkkelistä. Vanhemmillani oli hyvä ja lämmin suhde, jossa oli paljon iloa. Kodissamme naurettiin usein. Huumori ei ollut mitään vitsien lohkomista tai alapääläppää, vaan oivaltavaa komiikkaa.

Olin pikkupoikana tuskallisen ujo. Vei vuosia ennen kuin opin puhumaan luontevasti vieraille ihmisille. Kotona ujous ei vaivannut. Olohuoneessa esitin äidille Pirkka-Pekka Peteliuksen Apuva-miestä ja muita hassuja hahmoja. Koskaan minulle ei sanottu, että älä poika pelleile siinä.

Äitini Sirpa on ehkä maailman kannustavin ihminen. Hän opetti, että mitä haluaisit muiden tekevän sinulle, tee se itse heille. Isäni oli valmis auttamaan ketä vain koska vain. Jos joku pyysi vaikka muuttoavuksi lauantai-iltana, faija läksi hätiin saman tien. Kotikaupunginosassamme Helsingin Lauttasaaressa hän oli hahmo, jonka kaikki tiesivät ja jota kaikki arvostivat.

Vasta paljon myöhemmin ymmärsin, että vanhempieni elämässä oli myös paljon surua. Minua ja isosiskojani suojeltiin niiltä kipeimmiltä asioilta. Äitini joutui jäämään sairauseläkkeelle jo 39-vuotiaana, pian minun syntymäni jälkeen. Kasvuvuosinani hän sairasti kaikkea mahdollista reumasta syöpään. Minulle ei kerrottu, kuinka sairas äiti oikeastaan oli. Myöhemmiltä vuosilta muistan kemoterapiat ja turvottavat kortisonihoidot.

”Sitten äkkiä muistan, ettei faijaa enää ole.”

Huumori toimi kodissamme vastavoimana kaikelle synkkyydelle.

Isäni kuoli keuhkosyöpään kahdeksan vuotta sitten. Olimme hyvissä väleissä loppuun asti, ja saimme sanotuksi kaiken tärkeän. Yhä tulee hetkiä, jolloin vaikka rautakaupassa mietin, millaisen ruuvin tarvitsen gyproc-seinään, ja ensimmäinen impulssini on soittaa faijalle ja kysyä. Sitten äkkiä muistan, ettei häntä enää ole.

72-vuotias äitini on yhä hyvässä vedossa. Näemme usein, meillä on samanlainen huumorintaju ja sisustusmaku. Moni kaverinikin tykkää äidistäni ja lähettää usein hänelle terveisiä.”

”Olen yhä se sama Sami kuin aina ennenkin.”

Ystävät

”Ystäväpiirini on laaja ja lämmin. Minulla on yhä kavereita esimerkiksi armeijasta, peruskoulusta ja lukiovuosilta, jolloin olin luokan hauskuuttaja. En ollut kuitenkaan häirikkö, keskiarvoni oli 9,1.

Ex-puolisooni Ilonaankin olen eromme jälkeen halunnut säilyttää lämpimät välit. Olimme niin kauan yhdessä ja niin merkityksellisiä ihmisiä toisillemme, ettei mielestäni muutoin voisi ollakaan.

Yhteinen kotimme Lauttasaaressa myytiin hiljattain. Tuskin muutan kovin kauas vanhoilta kulmiltani.

Kun näen vanhoja kavereitani, iloitsen siitä, että olen yhä se sama Sami kuin aina ennenkin. Kesäisin voimme mennä porukalla Larun rantaan grillaamaan, pelaamaan jalkapalloa ja korista ja heittämään frisbeetä juuri samalla lailla kuin 25 vuotta sitten.

Tykkään myös järkkäillä kaveripiirilleni illanistujaisia ja erilaisia tapahtumia. Mikään ei ole parempaa kuin hienojen hetkien jakaminen muiden kanssa. Asioihin tulee sävyjä ja fiilistä ihan toisella lailla kuin yksin ollessa.

Vaikka olisi kuinka hieno kesämökki, auto, kämppä tai vene, mitä niistä saa irti ypöyksin? Ei yhtään mitään.”

"”aino nousi salakavalasti.”

Ruoka ja viini

”Suhteeni ruokaan on vuosien varrella muuttunut paljon. Lapsena ja nuorena en uhrannut asialle ajatustakaan. 7-vuotiaasta alkaen harrastin aktiivisesti koripalloa. Se oli aikaa ennen tietokoneita, älypuhelimia ja nettiä, joten pelasimme kavereiden kanssa myös pihalätkää ja sählyä ja leikimme rosvoa ja poliisia iltamyöhään. Kaikki, minkä suuhuni pistin, paloi vauhtiin ja kasvamiseen. Olin laiha kuin tikku etenkin jaloistani.

Vaa’an lukema alkoi hiipiä ylöspäin niillä paikkeilla, kun täytin 25. Silloin aloin tehdä stand up -keikkoja, jotka ovat lähes poikkeuksetta iltaisin ja öisin. Urheilu loppui, ja syöminen muuttui epäsäännölliseksi. Ennen esiintymisiä jännitin niin, etten pystynyt nielemään palaakaan. Keikkojen jälkeen oli jo niin myöhä, ettei mitään kunnollista ruokaa enää saanut. Päädyin mättämään rasvaisia grilliruokia.

Paino nousi salakavalasti, ja oloni huononi samaan tahtiin.

Punaviini on paras ruokajuoma. Rakastan kaikkea viiniin liittyvää. Uskon vanhaan hokemaan, että viinissä piilee viisaus."
Punaviini on paras ruokajuoma. Rakastan kaikkea viiniin liittyvää. Uskon vanhaan hokemaan, että viinissä piilee viisaus."

Korjausliikkeen tein personal trainer Tomi Kokon avulla kolme vuotta sitten. Tulosta alkoi syntyä, kun hän karsi ruokavaliostani maitotuotteet ja turhat hiilihydraatit. Esimerkiksi leipää en syö enää juuri lainkaan. Väsymyspiikit katosivat, energiatasoni koheni, paino putosi.

Hiljattain eroon päättyneessä avioliitossani vaimoni Ilona kantoi päävastuun kokkailusta. Hänen myötävaikutuksellaan opin arvostamaan hyvää ruokaa entistä enemmän. Voisin viettää tunnin erikoisliikkeessä ruokatarpeita valikoiden. Rakastan monen ruokalajin aterioita, jolloin pöydässä istutaan ja seurustellaan pitkään.

”Uskon vanhaan hokemaan, että viinissä piilee viisaus.”

Nyt eron jälkeen minun pitäisi hioa omia ruuanlaittotaitojani ja sovittaa säännölliset ateriat työrytmiini.

Paras ruokajuoma on punaviini. Rakastan kaikkea viiniin liittyvää – juoman historiaa ja perinnettä, viinikulttuuria, sitä että viinin tekemiseen uppoaa aikaa ja vaivaa. Oppisin aiheesta mieluusti lisää. Uskon vanhaan hokemaan, että viinissä piilee viisaus. Epäilen vahvasti, etteivät esimerkiksi Mozart tai Tšaikovski säveltäneet yhtäkään mestariteoksistaan ilman viiniä.

Olen vieraillut viinitiloilla Italiassa ja Uudessa Seelannissa. Haaveeni olisi päästä käymään Napa Valleyssa Kaliforniassa.”

”Tykkään kaupunkikohteista ja kulttuurista.”

Matkat ja musiikki

”Rakastan reissaamista ja maailman näkemistä. Yrittäjänä kukaan muu ei huolehdi vapaistani kuin minä itse. Merkitsen lomat ennalta kalenteriini ja varaan matkat ajoissa, muuten vapaa jää helposti aikomuksen tasolle.

En ole mikään trooppisten rantojen bilehile. Tykkään kaupunkikohteista ja kulttuurista. On mahtavaa päästä koskettamaan jotakin muinaista kivijalkaa. Aivan erityisesti rakastan Italiaa – historiaa, arkkitehtuuria ja ruokaa.

En ole yhtään extreme-ihminen, pikemminkin klassinen nautiskelijatyyppi. Minun juttuni on fiilistellä vaikka upeaa auringonlaskua viinilasin ja kirjan kanssa. Suosikkikirjailijoitani ovat Paulo Coelho ja Dan Brown.

Olen myös itseoppinut kitaristi. Lauleskelen niin suihkussa kuin yksin autoa ajaessanikin. Musiikkimakuni venyy soulista jazziin ja popista rockiin.

Ilokseni olen päässyt myös itse tekemään musiikkia. Elastisen kanssa tehtyä Täytyy jaksaa -biisiä on striimattu Spotifyssa 9,6 miljoonaa kertaa. Laulan koomikkobändi The Comediansissa ja olen käyttänyt paljon musiikkia esityksissäni. Kuten komiikan tekemisessä, myös musiikissa rytmitys ja ajoitus ovat tärkeitä.

Eräs haaveeni olisi oppia soittamaan pianoa.”

Koris ja luonto

”Aktiivisen nuoruuden jäljiltä lihasmuistissani ovat edelleen koripallon pelaamisen vaatimat liikkeet ja harhautukset. Tiedän, miten pelin pitäisi mennä. Ärsyttävää on se, että nykyään pelatessani mieleni tekee harhautuksen, mutta raskas kroppani tulee noin neljä minuuttia perässä. Onneksi pelitaitoa voi hioa. Ehkä vielä jonakin päivänä opin donkkaamaan.

"Suurin haaste elämässäni on se, mistä löydän aikaa kaikelle. Viime vuosina työ ja firman vieminen eteenpäin ovat haukanneet ajastani leijonanosan."
"Suurin haaste elämässäni on se, mistä löydän aikaa kaikelle. Viime vuosina työ ja firman vieminen eteenpäin ovat haukanneet ajastani leijonanosan."

Käyn kerran viikossa pelaamassa Naurulokit-jengissä, joka koostuu vanhoista kavereistani. Omistan myös osuuden Suomen pääsarjassa pelaavasta Helsinki Seagulls -korisjoukkueesta. Tänä keväänä suunnitelmissa on kaveriporukan reissu Chicagoon Lauri Markkasen NBA-peliä katsomaan. Korismatsit ovat hauskoja sosiaalisia tapahtumia.

”Harmittaa, etten ole kahteen kesään ehtinyt koskeakaan pyörään.”

Jo vuosia mieltäni on polttanut ikävä luontoon. Leirinuotiolle, vaeltamaan, mökille, veneelle – oikeastaan mihin vain, missä olisi luonnon hiljaisuutta ja rauhaa kiireiden vastapainoksi.

Suomen suvessa rakastan sitä hetkeä, kun saunan kuumuudesta pääsee kesäillan kuulaaseen raikkauteen korkkaamaan yhden oluen ja pulahtamaan järveen.

Samoin nautin siitä tunteesta, kun Harley-Davidson Softail Heritage -moottoripyörälläni ajellessa maisema vaihtuu ja ilmavirta hivelee naamaa. Harmittaa, etten ole kahteen kesään ehtinyt koskeakaan pyörään.

Suurin haaste elämässäni onkin se, mistä löydän aikaa kaikille niille asioille, joista haaveilen ja joissa tahtoisin kehittyä. Viime vuosina työ ja firman vieminen eteenpäin ovat haukanneet ajastani leijonanosan. Siihen tahtoisin muutosta.

Haluaisin ehtiä nauttimaan enemmän elämästäni ja kaikista saavuttamistani asioista.”

Sami Hedberg

Stand up -koomikko, yrittäjä ja näyttelijä syntyi Helsingissä 13.3.1981.

Tuttu esim. tv-sarjoista Grillit huurussa, Talent Suomi, Konttori sekä elokuvista Luokkakokous 1 ja 2.

Guinness World Recordsin maailman-ennätys eniten livekeikkoja vuodessa -sarjassa vuonna 2015. Aktiivinen myös hyväntekeväisyyskampanjoissa.

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

- Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

- Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

- Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

- Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

- Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

- Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

- Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

- Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

- Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

- Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

- Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

- Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

- Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.