”Ehkä jään vielä jossain vaiheessa kotiin pidemmäksi aikaa, emme ole miettineet elämää vielä niin pitkälle”, Ile Uusivuori kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Ehkä jään vielä jossain vaiheessa kotiin pidemmäksi aikaa, emme ole miettineet elämää vielä niin pitkälle”, Ile Uusivuori kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Ilkka ”Ile” Uusivuori elää täyttä perhe-elämää. – Nyt on kädet täynnä, hän kuvailee.

X-Factorin juontava Ilkka ”Ile” Uusivuori paiskii vuorostaan töitä, kun vaimo Marja Hintikka on kotona parin seitsemänkuisen tyttären kanssa. Lapsi on parin kolmas. Perheen pojat ovat 2- ja 4-vuotiaat.

Kun parin pojat olivat pieniä, Ilkka jätti työnsä YleX:n aamussa ja oli heidän kanssa kotona kymmenen kuukautta.

– Olin paahtanut työelämässä pitkään. Silloin tuli olo, että eihän näitä aikoja saa takaisin. Kotona meni muutama kuukausi, että sain rytmin päälle. Ajasta jäi voimakas side keskimmäiseen poikaan. Kyllä hän yhä saattaa huutaa ensimmäisenä isiä.

Isyysvapaasta Ile osasi nauttia, kun päivärytmi saatiin kohdalleen.

– Lenkkeiltiin joka aamu Hietsussa. Vedin siinä lyhyen treenin, kun toinen nukkui ja toinen leikki hiekkaleluilla. Sitten lounasta, päikkäreitä ja sumplimista, että pojat eivät hermostu. Kiitokset Marjalle, joka painoi silloin töitä. Ymmärrän, että taloudellisesti kaikkien ei ole mahdollista jäädä pitkäksi aikaa pois työelämästä.

– Olisin voinut jäädä kotiin, mutta Marja sanoi, että nyt on hänen vuoro. Ehkä jään vielä jossain vaiheessa kotiin pidemmäksi aikaa, emme ole miettineet elämää vielä niin pitkälle.

”Kolmen lapsen kanssa elämä pitää rakentaa kokonaisvaltaisesti, pidämme kiinni sunnuntain perhepalavereista.”

Ile ja Marja ovat halunneet pitää kiinni parisuhdeajasta pikkulapsiarjen keskellä.

– Kolmen lapsen kanssa elämä pitää rakentaa kokonaisvaltaisesti, pidämme kiinni sunnuntain perhepalavereista. Siinä suunnittelemme, onko toisella treenitarpeita tai muita menoja. Meillä ei ole oikein tukiverkkoja, jos toinen haluaa jonnekin, toisen täytyy olla lasten kanssa.

Joskus pari ottaa ulkopuolisen lastenhoitajan ja menee treffeille kahdestaan.

– Kun nuorin on vielä niin pieni, niin saatamme ottaa hoitajan ja mennä pienimmän kanssa meidän mökille. Kun paikalla on vaimo ja yksi lapsi, sekin alkaa tuntua treffeille.

Lisää lapsia pari ei tällä hetkellä suunnittele yrittävänsä.

– Nyt on kädet täynnä. Propsit Marjalle, joka tälläkin hetkellä hoitaa kipeitä lapsia kotona.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...