Veeran runossa mandariini on päätynyt hotellihuoneen lattialle. Kuva: Shutterstock
Veeran runossa mandariini on päätynyt hotellihuoneen lattialle. Kuva: Shutterstock

– Veera, olet ihana pieni nero, Anssi Kela hehkuttaa.

”Olen turkoosi talvi

Olen koira, joka osaa spagaatin

Olen mandariini hotellin lattialla

Olen orvokin tuoksu ja linnunlaulu

Olen tietokone keskellä New Yorkia

Minä muiden joukossa

Erilainen, samanlainen, samanarvoinen”

Näin kolmasluokkalainen Veera Ahola runoili vuoden 2015 Kevätpörriäiseen, Helsingin ala-asteiden omaan hyväntekeväisyyslehteen.

Veeran runosta otettiin kuva ja se alkoi kiertää sosiaalisessa mediassa. Veeran syvällisyys ja sanat koskettivat montaa, ja muusikko Anssi Kelakin innostui niistä. Hän julkaisi perjantaina iltapäivällä Facebookissa kappaleen, jonka oli säveltänyt Veeran runon inspiroimana.

– Haluan kuvata videon just nyt. Törmäsin hetki sitten Facebookissa pieneen runoon, joka on peräisin tuoreesta Kevätpörriäinen-lehdestä. Tää on ihan kevyesti kovinta kotimaista lyriikkaa, mitä olen lukenut pitkään aikaan. Tää puhutteli mua sen verran väkevästi, että oli kaivettava kitara esiin ja yritin pukea Veeran runon biisin muotoon, Anssi Kela kertoo videolla.

Hän haluaa lähettää Veeralle myös terveisensä. Näen ne kuuluvat:

– Jos video kulkeutuu Veeran nähtäväksi, haluaisin sanoa, että sä olet ihana pieni nero.

Kappaletta on kuunneltu lauantaiaamuun mennessä jo yli 90 000 kertaa. Katso video alla.

 

Laulan kolmasluokkalaisen Veera Aholan Kevätpörriäiseen kirjoittaman runon.

Posted by Anssi Kela on Friday, 24 April 2015

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.