Noin kahdeksan viikkoa vielä, sitten vauva on valmis. Kuningatar on nyt kukkeimmillaan. Hän hoitelee päivittäisiä tehtäviään linnassa ja lähipiirissä, kaikki työläimmät velvollisuudet on siirretty syksyyn. Silvian raskausajan raportti on kuitenkin jo kirjoitettavissa.

Silvian raskauden ensimmäinen kolmannes oli takanapäin, kun odotettavissa olevasta onnellisesta perhetapahtumasta virallisesti tiedotettiin. Se tapahtui viime heilmikuun 17. päivänä.

Raskauden julkistamisessa seurattiin korrektia tapaa sekä naapurimaiden mallia. Mikä tärkeintä, haluttiin olla tuottamasta kansalle ennenaikaista iloa. Tuoreessa muistissa oli Norjan hätäily: kruunuprinsessa Sonjan ensimmäisestä raskaudesta tiedotettiin vasta toisella kuukaudella – kolmannella Sonja sai keskenmenon.

Myös Tanskan kuningashuoneesta on otettu oppia. Kruunuprinsessa Margarethe oli synnyttämässä ensimmäistään arvokkaasti Amalienborgin linnassa, mutta synnytyksestä tulikin tavattoman vaikea ja komplikaatiovaara oli olemassa. Henrikin hälyttämässä ambulanssissa Mergarethe kiidätettiin tavalliseen synnytyslaitokseen. Kotisynnytyksen riskejä Ruotsissa ei missään tapauksessa tulla ottamaan. Silvia synnyttää Tukholman Karoliinisessa sairaalassa kahden spesialistin, professori Ulf Borellin ja professorin Iohn Ryott-Iohnsonin läsnä ollessa – jälkimmäinen on prinsessa Sybyllan entinen gynekologinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuningatar Silvia ei myöskään seuraa kälynsä, prinsessa Christinan, esimerkkiä: esikoistaan odottaessaan tämä osallistui yleiseen synnytysvalmennukseen Danderydin sairaalassa muiden mammojen mukana. Silvia valmentautuu linnassa jonkun tuhdin kätilön ja todennäköisesti myös miehensä läsnä ollessa. ”Odotus on yhteinen asia”, sanoi kuningas Kaarle Kustaa Belgian valtiovierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Prinsessa Christina odottaa myös lasta. Hänen odotetaan synnyttävän kuningattaren kanssa suunnilleen samaan aikaan – tällä kertaa kuitenkin keisarinleikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Professori Borell on ensimmäinen ruotsalainen gynekologi, joka päästi isät synnytyshuoneeseen. Meneekö sinne myös Kaarle Kustaa? Vielä ei tiedetä, mutta Silvia sinne joka tapauksessa menee, tiettävästi heinäkuun 11. – 17. päivien välisellä viikolla. Raskauden mahdollinen yliaikaisuus on laskuissa otettu huomioon, jotta kansa ei malttamattomuudellaan pääse hermostuttamaan kuningatarta turhanpäiten.

Odottavan aika ei olekaan pitkä

Silvia osallistuu odotuksensa tässä vaiheessa ainoastaan pienmuotoisiin virallisiin tilaisuuksiin. Viimeksi tukholmalaiset näkivät hänet kuninkaan 31. syntymäpäivänä, vapunaattona kuninkaanlinnan parvekkeella, jossa hän yhdessä Kaarle Kustaan kanssa otti vastaan kaupunkilaisten eläköön-huutojen sävyttämät onnittelut. Sitä ennen hän oli mukana Mosambikin presidentin Samora Machelin kunniaksi järjestetyillä lounaalla.

Ilman virallisluonteisia käyntejä ja vierailuja kuningattaren päivä on suunnilleen tällainen: Aamiainen yhdessä kuninkaan kanssa noin 8-9 tienoilla, jonka jälkeen molemmat astelivat linnan käytäviä pitkin omaan kansliaansa. Kuningattaren sihteeri, rouva Dagmar Nyblaeus esittelee Silvialle päivän työt. Työlounaan sekä Silvia että Kaarle Kustaa nauttivat yhdessä työpaikallaan muutaman hovin ihmisen seurassa. Lounaan jälkeen Silvia tavallisesti lähtee sihteerinsä seurassa haukkaamaan raitista ilmaa. he menevät ulos linnan puistoon tai usein hurauttavat autolla jonkin kaupungin laitimmaisista viheralueista tai peräti Drottningholmin linnan puistoon. Ulkoiltuaan he saattavat käväistä ostoksilla tavaratasolla tai jossakin pienessä putiikissa. Silvia toimittelee pikkuasioita, ostelee jotakin pientä kivaa vauvalle tai kotiin. Viimeksi hän on uurastanut kuninkaan uusimman ulkoilumajan sisustuspuuhissa.

Myöhemmin iltapäivällä on sitten vuorossa ruotsinkielen tunti, jonka pitää kuningattarelle lehtori Birgit Westerlund; oppikirjana on peruskoulun historiankirja.

Pienet välimatkat Silvia ja hänen sihteerinsä tekevät usein kermanvärisellä Saab 99:llä, jonka ohjaus kuningattaren on määrä testata; auto on ollut Silvialla koekäytössä viime syksystä saakka.

Yhteistä koti-iltaa Silvia ja kuningas sanovat pääsevänsä viettämään ihan liian harvoin. Mutta kun sellainen osuu kohdalle, he syövät jotakin hyvää ja höpöttävät. Yhden kokonaisen illan he paljastivat viettäneensä pohtien nimeä tulevalle pienokaiselle: ”Kaikenlaisia hulluja ehdotuksia” oli mukana niin kuin jokaisella raskaana olevilla tuollaisena iltana.

Pian päivällisen jälkeen Silvia sanoo käyvänsä levolle.

Mikä lapselle nimeksi?

Useita nimiehdotuksia leijuu ilmassa. Jos lapsi on poika, hänestä tulee ehkä Gustaf, Carl, Bertil tai Walther. Jos hän on tyttö, on todennäköistä että nimirimpsuun kuuluu yksi tai useampi näistä: Sibylla, Alice, Louise, Margaretha. Vanhojen perintönä kulkevien nimien joukkoon veikataan ainakin yhtä modernia nimeä. Joka tapauksessa nimi valitaan vanhimpien ja arvovaltaisimpien sukulaisten mukaan; hyvä on, jos se kattaa mahdollisimman monta henkilöä. Esimerkiksi Alice on paitsi Silvian äiti myös brittiläinen 94-vuotias prinsessa Alice, edesmenneen prinsessa Sibyllan täti ja vanhan kuningatar Viktorian ainoa elossaoleva lapsenlapsi. Margaretha taas on paitsi kuninkaan sisar myös kuninkaan isänäiti. Walther on Silvian isä ja veli.

Tiettävästi pisin jalosukuinen nimi on prinsessa Birgitan miehellä Hansilla. ”Hansi” on oikeastaan Johann Georg Carol Leopold Eitel-Friedrich Maria Meinrad Hubertus Michaels, Horenzollerin prinssi.

…Ja keitä kummeiksi

Kummeja tulee olemaan useita sekä miespuolisia että naispuolisia. Joukossa saa kernaasti olla jokunen hallitseva monarkki tai lähivuosina sellaiseksi nouseva. Esimerkiksi Norjan kruununprinssi Harald, ehkä Englannin Charles, Hollannin kruununprinsessa Beatrix, joka muuten on erittäin läheisissä väleissä Silvian kanssa. Silvian tiedetään kyläilleen Hollannin hovissa valtiovierailun lisäksi kaksi kertaa yksityisesti. Kummiksi tulee varmasti myös joku Silvian sukulainen, mahdollisesti pappa Sommerlath itse. Kuningatar Fabiolaa veikataan myös, mutta koska hän on katolinen, tulee protestanttisen lapsen kummiuteen pyytää paavin lupa.

Kuningas Kaarle Kustaa on itse kolmen lapsen kummi, sisariensa Christinan ja Margarethan poikien sekä Norjan pikku Haakonin. Jos kaikki sujuu ennakko-odotusten mukaan, kastetilaisuus tullaan järjestämään syyskuun aikana linnan kappelissa. Kasteen suorittaa tietenkin arkkipiispa Olof Sundby yhdessä hovisaarnaaja Hans Åkerhjielmin kanssa – sama pari, joka vihki Silvian ja Kaarle Kustaan. Veikataan jo, että kuningatar tulee itse pitelemään lastaan kasteen aikana. Näin teki myös prinsessa Sibylla, kun pikku Carl Gustaf vuonna 1946 kastettiin.

On epävarmaa, televisioidaanko tilaisuus. Rojalistisimmat pitävät Ruotsin TV:tä kuningashuonetta kohtaan melko viileänä.

Vauvanvarusteita virtaa linnaan

Silvia ei ole halunnut tärvellä kuvaa neulovasta odottavasta äidistä. Kun häneltä on kysytty, valmistaako hän itse lapselle vaatteita, hän on hienovaraisesti vastannut, että katsotaan nyt.. teen jos tarvitsee, osaan kyllä. Tietenkään hänen ei ”tarvitse”. Vauvanvaatteita, unileluja ja muuta suloista ja pehmeää suorastaan virtaa linnaan. Kuningattaren kanslian kahden työntekijän, rouva Elisabeth Tarras-Wahlbergin ja vapaaherratar Kerstin Flemingin työajasta kuluu melkoinen osa kääröjen ja lähetysten avaamiseen ja niiden edelleen toimittamiseen. Silti Silvian tiedetään hankkineen varusteita vauvalleen aivan itse.

Tavaratalo NK:n vauvanvaatekokoelma esiteltiin kuningattarelle linnassa ja Silvian kerrotaan valinneen klassisia ja neutraaleja värisävyjä.

Silvian oma äitiyspukuvalikoima täydentyy tarpeen mukaan siten, että vakio-ompelija Olga Persson tulee linnaan ottamaan ajankohtaiset mitat. Sovitus tapahtuu kamarineiti Anna Bjrörkmannin huoneessa. Nykyään linnan auto noutaa rouva Perssonin. Aiemmin Silvia kävi itse hänen liikkeessään Grevgatanilla.

Hoitajaa ei ole vielä valittu

On luultavaa, että lapsi tulee saamaan yhden ruotsalaisen ja yhden saksalaisen hoitajan. Hänet valitsevat yhdessä Silvia ja Nenne Björnberg, kuninkaan ja hänen sisariensa vanha uskollinen kaitsija. Rouva Björnberg on nykyiseltä toimenkuvaltaan ”oldfru” eräänlainen emännöitsijä. hän huolehtii siitä, että ”paikat ovat kunnossa” Tullgarnin linnassa sekä kaikissa erityisen tärkeissä tai juhlavissa tilaisuuksissa. Pöydät katettu asianmukaisesti, kukat paikallaan, vieraiden huoneet kunnostettu jne.

Silvia on sanonut imettävänsä itse lastaan niin kauan kuin mahdollista, kovin monta kuukautta hän tuskin tähän pysty, sillä jo syksyllä hallitsijaparin on tarkoitus palata normaaliin työjärjestykseen. Puhutaan, että ensimmäinen valtiovierailu lapsen synnyttyä suuntautuisia Silvian kotimaahan Länsi-Saksaan.

Miten lapsi saa raitista ilmaa!

Silvian sihteeri Dagmar Nyblaeus on rupatellut Svensk Damtidningin toimittajan kanssa aiheesta, miten vauva saa raitista ilmaa siinä tapauksessa, etää Silvia ja Kaarle Kustaa eivät muuta Tukholman kuninkaanlinnasta muualle asumaan. (Lehden joka numerossa sivut 8 ja 9 ovat aina varatut Silvialle)

No niin, rouva Nyblaeus katsoo, että lapsen ulkoiluttaminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että lapsi pannaan vaununkoppaan ja koppa autoon. Autolla sitten ajetaan rauhallisiin ja puhtaisiin maisemiin.

Toistaiseksi Silvia ja Kaarle Kustaa eivät ole sanallakaan viitanneet asunnonvaihtoon. Drottningholm ei kuulemma ainakaan tule kysymykseen. ”On kuin asuisi vanhassa teatterissa”, on kuningas sanonut. Tullgarn on ehkä mahdollinen. Sitä on pikku hiljaa ajanmukaistettu, sen sijainti on kodikas ja riittävän syrjäinen: se sijaitsee veden partaalla, joten kuninkaan purjevene kotisatamassa. Keittiö vain on vanhanaikainen kuin mikä – toistaiseksi.

Tullgarnia asuttivat aikoinaan kuningatar Viktoria ja kuningas Kustaa V. Sen nykyiset taloudenhoitajat Märta Hamlin ja Inga Britt Larson sanovat suorastaan kaipaavansa kuningatarta, jota he omasta mielestään näkevät aivan liian harvoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla