Noin kahdeksan viikkoa vielä, sitten vauva on valmis. Kuningatar on nyt kukkeimmillaan. Hän hoitelee päivittäisiä tehtäviään linnassa ja lähipiirissä, kaikki työläimmät velvollisuudet on siirretty syksyyn. Silvian raskausajan raportti on kuitenkin jo kirjoitettavissa.

Silvian raskauden ensimmäinen kolmannes oli takanapäin, kun odotettavissa olevasta onnellisesta perhetapahtumasta virallisesti tiedotettiin. Se tapahtui viime heilmikuun 17. päivänä.

Raskauden julkistamisessa seurattiin korrektia tapaa sekä naapurimaiden mallia. Mikä tärkeintä, haluttiin olla tuottamasta kansalle ennenaikaista iloa. Tuoreessa muistissa oli Norjan hätäily: kruunuprinsessa Sonjan ensimmäisestä raskaudesta tiedotettiin vasta toisella kuukaudella – kolmannella Sonja sai keskenmenon.

Myös Tanskan kuningashuoneesta on otettu oppia. Kruunuprinsessa Margarethe oli synnyttämässä ensimmäistään arvokkaasti Amalienborgin linnassa, mutta synnytyksestä tulikin tavattoman vaikea ja komplikaatiovaara oli olemassa. Henrikin hälyttämässä ambulanssissa Mergarethe kiidätettiin tavalliseen synnytyslaitokseen. Kotisynnytyksen riskejä Ruotsissa ei missään tapauksessa tulla ottamaan. Silvia synnyttää Tukholman Karoliinisessa sairaalassa kahden spesialistin, professori Ulf Borellin ja professorin Iohn Ryott-Iohnsonin läsnä ollessa – jälkimmäinen on prinsessa Sybyllan entinen gynekologinen.

Kuningatar Silvia ei myöskään seuraa kälynsä, prinsessa Christinan, esimerkkiä: esikoistaan odottaessaan tämä osallistui yleiseen synnytysvalmennukseen Danderydin sairaalassa muiden mammojen mukana. Silvia valmentautuu linnassa jonkun tuhdin kätilön ja todennäköisesti myös miehensä läsnä ollessa. ”Odotus on yhteinen asia”, sanoi kuningas Kaarle Kustaa Belgian valtiovierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Prinsessa Christina odottaa myös lasta. Hänen odotetaan synnyttävän kuningattaren kanssa suunnilleen samaan aikaan – tällä kertaa kuitenkin keisarinleikkauksella.

Professori Borell on ensimmäinen ruotsalainen gynekologi, joka päästi isät synnytyshuoneeseen. Meneekö sinne myös Kaarle Kustaa? Vielä ei tiedetä, mutta Silvia sinne joka tapauksessa menee, tiettävästi heinäkuun 11. – 17. päivien välisellä viikolla. Raskauden mahdollinen yliaikaisuus on laskuissa otettu huomioon, jotta kansa ei malttamattomuudellaan pääse hermostuttamaan kuningatarta turhanpäiten.

Odottavan aika ei olekaan pitkä

Silvia osallistuu odotuksensa tässä vaiheessa ainoastaan pienmuotoisiin virallisiin tilaisuuksiin. Viimeksi tukholmalaiset näkivät hänet kuninkaan 31. syntymäpäivänä, vapunaattona kuninkaanlinnan parvekkeella, jossa hän yhdessä Kaarle Kustaan kanssa otti vastaan kaupunkilaisten eläköön-huutojen sävyttämät onnittelut. Sitä ennen hän oli mukana Mosambikin presidentin Samora Machelin kunniaksi järjestetyillä lounaalla.

Ilman virallisluonteisia käyntejä ja vierailuja kuningattaren päivä on suunnilleen tällainen: Aamiainen yhdessä kuninkaan kanssa noin 8-9 tienoilla, jonka jälkeen molemmat astelivat linnan käytäviä pitkin omaan kansliaansa. Kuningattaren sihteeri, rouva Dagmar Nyblaeus esittelee Silvialle päivän työt. Työlounaan sekä Silvia että Kaarle Kustaa nauttivat yhdessä työpaikallaan muutaman hovin ihmisen seurassa. Lounaan jälkeen Silvia tavallisesti lähtee sihteerinsä seurassa haukkaamaan raitista ilmaa. he menevät ulos linnan puistoon tai usein hurauttavat autolla jonkin kaupungin laitimmaisista viheralueista tai peräti Drottningholmin linnan puistoon. Ulkoiltuaan he saattavat käväistä ostoksilla tavaratasolla tai jossakin pienessä putiikissa. Silvia toimittelee pikkuasioita, ostelee jotakin pientä kivaa vauvalle tai kotiin. Viimeksi hän on uurastanut kuninkaan uusimman ulkoilumajan sisustuspuuhissa.

Myöhemmin iltapäivällä on sitten vuorossa ruotsinkielen tunti, jonka pitää kuningattarelle lehtori Birgit Westerlund; oppikirjana on peruskoulun historiankirja.

Pienet välimatkat Silvia ja hänen sihteerinsä tekevät usein kermanvärisellä Saab 99:llä, jonka ohjaus kuningattaren on määrä testata; auto on ollut Silvialla koekäytössä viime syksystä saakka.

Yhteistä koti-iltaa Silvia ja kuningas sanovat pääsevänsä viettämään ihan liian harvoin. Mutta kun sellainen osuu kohdalle, he syövät jotakin hyvää ja höpöttävät. Yhden kokonaisen illan he paljastivat viettäneensä pohtien nimeä tulevalle pienokaiselle: ”Kaikenlaisia hulluja ehdotuksia” oli mukana niin kuin jokaisella raskaana olevilla tuollaisena iltana.

Pian päivällisen jälkeen Silvia sanoo käyvänsä levolle.

Mikä lapselle nimeksi?

Useita nimiehdotuksia leijuu ilmassa. Jos lapsi on poika, hänestä tulee ehkä Gustaf, Carl, Bertil tai Walther. Jos hän on tyttö, on todennäköistä että nimirimpsuun kuuluu yksi tai useampi näistä: Sibylla, Alice, Louise, Margaretha. Vanhojen perintönä kulkevien nimien joukkoon veikataan ainakin yhtä modernia nimeä. Joka tapauksessa nimi valitaan vanhimpien ja arvovaltaisimpien sukulaisten mukaan; hyvä on, jos se kattaa mahdollisimman monta henkilöä. Esimerkiksi Alice on paitsi Silvian äiti myös brittiläinen 94-vuotias prinsessa Alice, edesmenneen prinsessa Sibyllan täti ja vanhan kuningatar Viktorian ainoa elossaoleva lapsenlapsi. Margaretha taas on paitsi kuninkaan sisar myös kuninkaan isänäiti. Walther on Silvian isä ja veli.

Tiettävästi pisin jalosukuinen nimi on prinsessa Birgitan miehellä Hansilla. ”Hansi” on oikeastaan Johann Georg Carol Leopold Eitel-Friedrich Maria Meinrad Hubertus Michaels, Horenzollerin prinssi.

…Ja keitä kummeiksi

Kummeja tulee olemaan useita sekä miespuolisia että naispuolisia. Joukossa saa kernaasti olla jokunen hallitseva monarkki tai lähivuosina sellaiseksi nouseva. Esimerkiksi Norjan kruununprinssi Harald, ehkä Englannin Charles, Hollannin kruununprinsessa Beatrix, joka muuten on erittäin läheisissä väleissä Silvian kanssa. Silvian tiedetään kyläilleen Hollannin hovissa valtiovierailun lisäksi kaksi kertaa yksityisesti. Kummiksi tulee varmasti myös joku Silvian sukulainen, mahdollisesti pappa Sommerlath itse. Kuningatar Fabiolaa veikataan myös, mutta koska hän on katolinen, tulee protestanttisen lapsen kummiuteen pyytää paavin lupa.

Kuningas Kaarle Kustaa on itse kolmen lapsen kummi, sisariensa Christinan ja Margarethan poikien sekä Norjan pikku Haakonin. Jos kaikki sujuu ennakko-odotusten mukaan, kastetilaisuus tullaan järjestämään syyskuun aikana linnan kappelissa. Kasteen suorittaa tietenkin arkkipiispa Olof Sundby yhdessä hovisaarnaaja Hans Åkerhjielmin kanssa – sama pari, joka vihki Silvian ja Kaarle Kustaan. Veikataan jo, että kuningatar tulee itse pitelemään lastaan kasteen aikana. Näin teki myös prinsessa Sibylla, kun pikku Carl Gustaf vuonna 1946 kastettiin.

On epävarmaa, televisioidaanko tilaisuus. Rojalistisimmat pitävät Ruotsin TV:tä kuningashuonetta kohtaan melko viileänä.

Vauvanvarusteita virtaa linnaan

Silvia ei ole halunnut tärvellä kuvaa neulovasta odottavasta äidistä. Kun häneltä on kysytty, valmistaako hän itse lapselle vaatteita, hän on hienovaraisesti vastannut, että katsotaan nyt.. teen jos tarvitsee, osaan kyllä. Tietenkään hänen ei ”tarvitse”. Vauvanvaatteita, unileluja ja muuta suloista ja pehmeää suorastaan virtaa linnaan. Kuningattaren kanslian kahden työntekijän, rouva Elisabeth Tarras-Wahlbergin ja vapaaherratar Kerstin Flemingin työajasta kuluu melkoinen osa kääröjen ja lähetysten avaamiseen ja niiden edelleen toimittamiseen. Silti Silvian tiedetään hankkineen varusteita vauvalleen aivan itse.

Tavaratalo NK:n vauvanvaatekokoelma esiteltiin kuningattarelle linnassa ja Silvian kerrotaan valinneen klassisia ja neutraaleja värisävyjä.

Silvian oma äitiyspukuvalikoima täydentyy tarpeen mukaan siten, että vakio-ompelija Olga Persson tulee linnaan ottamaan ajankohtaiset mitat. Sovitus tapahtuu kamarineiti Anna Bjrörkmannin huoneessa. Nykyään linnan auto noutaa rouva Perssonin. Aiemmin Silvia kävi itse hänen liikkeessään Grevgatanilla.

Hoitajaa ei ole vielä valittu

On luultavaa, että lapsi tulee saamaan yhden ruotsalaisen ja yhden saksalaisen hoitajan. Hänet valitsevat yhdessä Silvia ja Nenne Björnberg, kuninkaan ja hänen sisariensa vanha uskollinen kaitsija. Rouva Björnberg on nykyiseltä toimenkuvaltaan ”oldfru” eräänlainen emännöitsijä. hän huolehtii siitä, että ”paikat ovat kunnossa” Tullgarnin linnassa sekä kaikissa erityisen tärkeissä tai juhlavissa tilaisuuksissa. Pöydät katettu asianmukaisesti, kukat paikallaan, vieraiden huoneet kunnostettu jne.

Silvia on sanonut imettävänsä itse lastaan niin kauan kuin mahdollista, kovin monta kuukautta hän tuskin tähän pysty, sillä jo syksyllä hallitsijaparin on tarkoitus palata normaaliin työjärjestykseen. Puhutaan, että ensimmäinen valtiovierailu lapsen synnyttyä suuntautuisia Silvian kotimaahan Länsi-Saksaan.

Miten lapsi saa raitista ilmaa!

Silvian sihteeri Dagmar Nyblaeus on rupatellut Svensk Damtidningin toimittajan kanssa aiheesta, miten vauva saa raitista ilmaa siinä tapauksessa, etää Silvia ja Kaarle Kustaa eivät muuta Tukholman kuninkaanlinnasta muualle asumaan. (Lehden joka numerossa sivut 8 ja 9 ovat aina varatut Silvialle)

No niin, rouva Nyblaeus katsoo, että lapsen ulkoiluttaminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että lapsi pannaan vaununkoppaan ja koppa autoon. Autolla sitten ajetaan rauhallisiin ja puhtaisiin maisemiin.

Toistaiseksi Silvia ja Kaarle Kustaa eivät ole sanallakaan viitanneet asunnonvaihtoon. Drottningholm ei kuulemma ainakaan tule kysymykseen. ”On kuin asuisi vanhassa teatterissa”, on kuningas sanonut. Tullgarn on ehkä mahdollinen. Sitä on pikku hiljaa ajanmukaistettu, sen sijainti on kodikas ja riittävän syrjäinen: se sijaitsee veden partaalla, joten kuninkaan purjevene kotisatamassa. Keittiö vain on vanhanaikainen kuin mikä – toistaiseksi.

Tullgarnia asuttivat aikoinaan kuningatar Viktoria ja kuningas Kustaa V. Sen nykyiset taloudenhoitajat Märta Hamlin ja Inga Britt Larson sanovat suorastaan kaipaavansa kuningatarta, jota he omasta mielestään näkevät aivan liian harvoin.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti