"En ollut tajunnut, että alkoholista oli tullut niin vahva rituaali, vapauden merkki ja palkinto", Petteri Summanen (vas.) kertoo Kodin Kuvalehdessä. Petteri nähdään pitkästä aikaa televisiossa, sillä hän näyttelee Klikkaa mua -sarjassa Minttu Mustakallion (kesk.) ja Timo Tuomisen (oik.) kanssa. Kuva Ari K. Ojala
"En ollut tajunnut, että alkoholista oli tullut niin vahva rituaali, vapauden merkki ja palkinto", Petteri Summanen (vas.) kertoo Kodin Kuvalehdessä. Petteri nähdään pitkästä aikaa televisiossa, sillä hän näyttelee Klikkaa mua -sarjassa Minttu Mustakallion (kesk.) ja Timo Tuomisen (oik.) kanssa. Kuva Ari K. Ojala

Petteri Summanen kertoo Kodin Kuvalehdessä olleensa vuoden tipattomalla. Toinenkin vuosi juomatta olisi mennyt helposti, mutta näyttelijä-ohjaaja ei halua elää kokonaan ilman nousuhumalaa.

Näyttelijä-ohjaaja Petteri Summanen, 45, kertoo uusimmassa Kodin Kuvalehdessä tipattomasta vuodestaan. Hän sai idean siihen, kun näki taulukon alkoholin suurkulutuksen rajoista.

– Mietin että ei helvetti, oma viikottainen kulutushan on aika heviä. Hätkähdin, kun tajusin, miten määrät olivat kasvaneet vähitellen, vuosien mittaan, Petteri Summanen kertoo Kodin Kuvalehdessä.

Petterin kanssa tipatonta kokeili myös hänen Kati-vaimonsa. Molemmat elivät vuoden 2013 kokonaan ilman alkoholia. Aluksi Petteri huomasi tarvitsevansa uusia rutiineja tissuttelun tilalle. Ensin hän hankki kuntosalikortin, sitten hiihtosukset. Perheillallisilla valkoviini vaihtui veteen, ja kaupassa Petteri opetteli ohittamaan uutuusoluita notkuvat hyllyt. Kesällä mökkioluen sijaan sihahti limsa.

– Ei ole sattumaa, että nelikymppiset juoksevat maratonin, eroavat avioliitostaan, vaihtavat alaa tai havahtuvat johonkin muuhun. Tässä iässä kohdataan asioita, Petteri miettii lehdessä.

Monet kysyivät Petteriltä, mitä jos hän repeää. Miehen vastaus oli: "En repeä." Eikä hän revennyt.

Tipattoman vuoden lähestyessä loppuaan Petteri ja Kati huomasivat, että heidän elämänsä on tosi kivaa, eikä alkoholin todellakaan pidä olla mukana kaikessa. Toinen vuosi juomatta olisi kuulemma mennyt helposti, mutta Petteri ei silti halunnut jatkaa tipatonta.

– Nautin alkoholista. Siemailen ja maistelen ja kilistelen mielelläni. En halua menettää kokonaan pientä nousuhumalaa hyvässä seurassa, Petteri perustelee lehdessä.

Hän kuitenkin sanoo miettivänsä jatkossa, kuinka usein tölkkiä on tarpeellista roikottaa kädessä.

– Sen olen oppinut, että alkoholi ei saa enää olla automaatio. Tissuttelu on perseestä.

Lue Petteri Summasen koko haastattelu uusimmasta Kodin Kuvalehdestä 7/2014. Voit ostaa digilehden Kodin Kuvalehden nettisivuilta.

Lue myös:

Mikko Leppilampi puoli vuotta tipattomalla: "En voi missata ainuttakaan päivää"

Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS
Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS

”Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni”, Goldberg kirjoittaa.

Eilen illalla maailma sai järkyttyä suru-uutisesta, jonka mukaan yksi viime vuosien suosituimmista DJ-lahjakkuuksista Avicii, eli Tim Bergling, on kuollut. Lähteiden mukaan Bergling löydettiin kuolleena Masqatista, Omanista. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen. Bergling oli vain 28-vuotias.

Fanit, työkaverit ja läheiset ovat olleet murheen murtamia uutisesta. Some on täyttynyt osanotoista ja muisteloista. Nyt myös Berglingin ex-tyttöystävä Emily Goldberg on muistanut edesmennyttä tähteä sosiaalisessa mediassaan. Hän aloittaa sydäntäsärkevän muistokirjoituksessaan Aviciin Enough is enough -kappaleen lyriikoilla:“Come on babe, don’t give up on us. Choose me, and I’ll show you love.”

– Nämä ovat sanoituksia kappaleesta, jonka Tim kirjoitti minulle. Toivon, että olisin voinut elää sanojen mukaan. Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni, Goldberg kirjoittaa.

Hän kertoo, että uutinen Bergligin kuolemasta on edelleen niin shokeeraava, että sitä on vaikea käsittää todeksi.

– Herättäkää minut, kun kaikki tämä on ohi, koska tämä ei voi olla totta.

Goldberg julkaisi kirjoituksen ohessa lukuisia kuvia Berglingistä.

Myös Ruotsin kuningasperhe on ilmoittanut surevansa esimerkiksi prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä. Suomalainen dj-tähti ja musiikkituottaja Darude eli Ville Virtanen esitti surunvalittelunsa Twitterissä.

Bergling oli yksi 2010-luvun menestyneimpiä edm-artisteja. Hän teki yhteistyötä maailmanluokan tähtien, kuten Madonnan, Coldplayn, Wycleaf Jeanin ja Robbie Williamsin kanssa.

Viime vuosina Bergling joutui perumaan useita keikkojaan vakavien mielenterveysongelmien vuoksi. Vuonna 2016 Bergling ilmoitti lopettavansa keikkailun, mutta jatkavansa musiikin tekemistä.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...