Kirjailija, dokumenttiohjaaja ja kolumnisti Elina Hirvonen. Hänen uusinta kirjaansa odotettiin viisi vuotta, ja pian se ilmestyy. Kuva: Vesa Oja / Sanoma-arkisto
Kirjailija, dokumenttiohjaaja ja kolumnisti Elina Hirvonen. Hänen uusinta kirjaansa odotettiin viisi vuotta, ja pian se ilmestyy. Kuva: Vesa Oja / Sanoma-arkisto

Kiltin lapsen hätää on vaikea nähdä, Elina Hirvonen ymmärtää nyt. Hän lopetti viiltelyn parikymppisenä.

Kirjailija Elina Hirvosen, 39, uusi, kauan odotettu kirja Kun aika loppuu julkaistaan keväällä. Se kertoo perhetragediasta ja sai aiheensa koulusurmista.

Kirjailija kertoo tänään ilmestyneessä Kodin Kuvalehdessä omasta vaikeasta nuoruudestaan. Lukioikäisellä Elinalla oli lapsuudenkodissaan niin vaikeaa, että hän päätyi viiltelemään itseään.

– Viiltelystä tuli oudolla tavalla hyvä olo. Kipu katkaisi ahdistuksen, Elina kertoo haastattelussa.

Lukion lopussa Elinan äiti huomasi tyttärensä pahan olon ja auttoi häntä löytämään terapeutin.

– Se auttoi paljon. Myös ystävät pitivät minusta huolta, kannattelivat. Valoa toi myös rakkaus kirjoihin ja kirjoittamiseen.

Viimeisen kerran Elina viilteli parikymppisenä. Sitten hän lopetti, mutta arpia hän kantoi vuosia.

Kahden lapsen, 4-vuotiaan tytön ja 2-vuotiaan pojan, äitinä hän ymmärtää nyt, miksei vanhempien ole helppo nähdä oman lapsensa ahdistusta.

– Kiltin lapsen hätää on vaikea huomata, hän toteaa.

Elina on naimisissa SPR:n viestintäjohtajan Ilpo Kiiskisen kanssa. Hänen esikoisteoksensa Että hän muistaisi saman oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005.

Lue lisää uudesta kirjasta: ”Kun uutisoidaan koulusurmaajista, mietin ensimmäisenä vanhempia”

Lue myös:

Vaikea masennus vei Paula Vesalan sairaalahoitoon

Masentuneen miehen puoliso: ”Joskus mietin, että kuole pois sitten”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.