”Ystävät pitivät minut elämässä kiinni”, laulaja Alma Miettinen sanoo. Kuva: Liisa Valonen
”Ystävät pitivät minut elämässä kiinni”, laulaja Alma Miettinen sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Laulaja Alma Miettiselle menestys ei ole itsestään selvää. Hänen nuoruuteensa mahtuu paljon vastoinkäymisiä. – Traumasta huolimatta tiesin koko ajan, että olen jossain tosi hyvä.

Ihan jokainen ei naureskelisi hyväntuulisesti, jos olisi ehtinyt kuluneen viikon aikana olla kotonaan vain vartin.

Mutta Alma Miettinen, 20, ei olekaan kuin muut. Hän on kiistatta yksi Suomen tämän hetken menestyneimmistä artisteista. Viimeisen vuoden aikana Alma on solminut levytyssopimukset kolmen kansanvälisen levy-yhtiön kanssa. Nyt hän keikkailee, kirjoittaa biisejä muille, tekee albumia ja kiertää maailmaa kokoustamassa musapomojen kanssa.

– Ennen luulin tarvitsevani 10 tuntia unta yössä. Nyt selviän hyvin viidellä, Alma kertoo.

Pettymysten sarja

Ennen suosiota Alman elämä ei ollut helpoimmasta päästä. Hänen isänsä joutui 15 vuotta sitten pyörätuoliin MS-taudin takia, ja äiti sairastaa reumaa.

– Valtion sairaseläke on pieni, kun hoidettavana on kaksoset. Lapsuudessa elämä oli kaukana luksuksesta.

Ala-asteella Alma oli koulukiusattu. Vaikeassa paikassa auttoi, että elämällä oli päämäärä: musiikkiura.

– Traumasta huolimatta tiesin koko ajan, että olen jossain tosi hyvä. Se helpotti

Peruskoulun jälkeen Alma haki opiskelemaan Helsingin parhaisiin musiikkikouluihin, mutta ovet niihin eivät auenneet. Alma aloitti Kontulan lukiossa. Hän jätti sen kesken kahden viikon jälkeen.

”He pitivät minut elämässä kiinni. He kuuntelivat aina, jos halusin puhua pahasta olostani.”

­­Seuraavat puoli vuotta Alma oli hukassa. Aika kului hanttihommissa, kotona ja hengaillessa.

– Ystäväni estivät minua syrjäytymästä. He pitivät minut elämässä kiinni. He kuuntelivat aina, jos halusin puhua pahasta olostani. Oli hyvä, etten jäänyt vain himaan makaamaan.

Vuonna 2013 Alma osallistui Idolsiin. Vaikka hän oli mennyt voittamaan kilpailun, leikki loppui ennen semifinaaleja. Pettymys ei jäänyt viimeiseksi. Alma halusi Idolsin jälkeen tehdä englanninkielisen albumin, mutta kotimaiset levy-yhtiöt eivät suostuneet kustantamaan sellaista.

– Jälkikäteen olen tajunnut, että minun piti silloin elää vielä hetki. Olin niin nuori, tarvitsin lisää aikaa löytääkseni oma juttuni. Epäonnistumiset kasvattivat valtavasti. Kun niiden jälkeen onnistuin, voittajafiilis oli uskomaton.

Vastoinkäymisten karaisema

– Elämässäni on ollut paljon vastoinkäymisiä. Niitä tulee varmasti myös tulevaisuudessa. Se on ihan fine. Mutta olen päättänyt, etten anna minkään lannistaa minua enää, Alma sanoo.

Toki menestyjääkin edelleen välillä jännittää. Tv-haastattelut ovat paha paikka.

”Olen päättänyt, etten anna minkään lannistaa minua enää.”

– Olen kova möläyttämään asioita. Mietin ja häpeän sanomisiani usein jälkikäteen. Joskus pohdin pitkään, uskallanko mennä juttelemaan jollekin tyypille. Mitä jos se ei tykkääkään minusta? Olen joutunut kamppailemaan häpeän kanssa, Alma kertoo.

– Olen huomannut, että parhaiten siihen auttaa fuck it -meininki.

Minkälaista on keikkailla kaksossiskon kanssa? Mitkä asiat tuovat Almalle eniten iloa elämässä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 48/2016!

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.