Tämän kevään ylioppilas Kirsi Pyrhönen ryhtyy viimein täysipäiväiseksi huippumalliksi. – Koulu on ollut koko ajan ykkönen, sanoo lupaavan uran muotimaailmassa jo aloittanut Kirsi.

Kuva Andreas Janett

Kirsi Pyrhösen, 18, ura mallina alkoi suoraan huipulta, mutta vielä hän ei ole ehtinyt tehdä töitä täyspäiväisesti.

– Alusta asti mallitoimistot ovat tienneet, että koulu on ykkönen, työt tulevat sitten.

Toimistojen kärsivällisyys palkitaan aivan pian. Rankka abivuosi on takana ja Kirsi painaa valkolakin päähänsä Espoon Tapiolan lukiossa.

Syksystä asti Kirsi on viettänyt vähemmän aikaa töissä maailmalla ja enemmän lapsuudenkodissaan Espoossa. Viime syksynä ja tänä keväänä hän osallistui ylioppilaskirjoituksiin, joten töistä oli tingittävä. Matkapäiviä kertyi lukuvuoden aikana vain viikon verran.

Kevään kirjoitusten jälkeen hänellä on ollut aikaa myös hengähtää. Tauko on ollut tarpeen, sillä juhlien jälkeen Kirsi heittäytyy viimein täysillä malliksi.

– Koulu on rajoittanut töiden tekoa, mutta toisaalta olen itse joustanut tosi paljon opinnoissa, että voin mennä töihin. Kun katson hyviä kurssinumeroitani ja tiedän poissaolojen määrän, ihmettelen välillä, miten selvisin.

Ylioppilaaksi Kirsi valmistui E:n paperein. Hän olisi suorittanut mielellään enemmänkin kuin viisi ainetta, mutta aika ei vain riittänyt.

– Työni ei tyhmennä minua. Vaikka en jatkakaan nyt opiskelua, aion pitää oppimisen taitoa yllä lukemalla vaikkapa historiaa.

Ikeasta Milanoon

Ensimmäisen kerran Kirsiä kosiskeltiin töihin jo 13-vuotiaana. Brand-mallitoimiston johtaja Toni Korpineva bongasi tuolloin Kirsin ostoksilla Ikeassa ja meni juttelemaan pitkän ja persoonallisen tytön äidille. Aikaisemmin Kirsi ei ollut haaveillut mallin urasta.

– Luulin, että hän on joku äitini tuttava. Kun he puhuivat keskenään, menin katsomaan lautasia, Kirsi kertoo.

Huippumallin ura ei startannut välittömästi, mutta Toni piti yhteyttä Kirsin perheeseen yläkouluvuosien ajan.

Peruskoulun jälkeen Kirsi meni käymään mallitoimistossa. Pian sen jälkeen hän huomasikin jo olevansa Pariisissa tapaamassa asiakkaita ja tekemässä testikuvia.

Varsinainen läpimurto tapahtui helmikuussa 2010, kun Kirsi pääsi Lontoon muotiviikoille Christopher Kanen näytökseen. Sen ensimmäisenä ja viimeisenä mallina käveleminen toi roppakaupalla lisää arvostusta ja huomiota. Kirsi buukattiin saman tien yksinoikeudella Pradan näytökseen Milanoon, mikä tarkoitti nopeaa nostetta vielä tuntemattoman mallin uralle.

Nyt suurista catwalkeista on tullut Kirsille arkipäivää. Lisäksi hän on ollut suurten muotilehtien, kuten Voguen sivuilla sekä merkittävissä mainoskampanjoissa, esimerkiksi Celinen ja Marc Jacobsin kaltaisille luksusmerkeille. Jos koulu ei olisi estänyt, töitä olisi ollut enemmänkin.

Kesän alussa Kirsi lentää töihin New Yorkiin. Tulevaisuuteen hän suhtautuu ilman suuria paineita.

– Olen tosi onnekas, että olen saanut tällaisen once in a lifetime -tilaisuuden, joten yliopisto voi nyt odottaa.

Kirsi aikoo tehdä mallin töitä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

– Tämä on työ, jota täytyy rakastaa, että sitä jaksaa.

Hyvä kokki ja hyvä olo

Vaikka Kirsi ei vielä ole hakenutkaan jatko-opintoihin, tulevaisuudensuunnitelmat alkavat hahmottua. Hän pyrkii ehkä lukemaan kauppatieteitä – sitten joskus. Myös kokin ammatti kiinnostaisi.

Hänen mukaansa tavallisestakin kotiruuasta, kuten peruslasagnesta, on helppo varioida vähän hienompaa. Myös kaunis esillepano on tärkeää – ja tietenkin terveellisyys.

Terveellisten valintojen syy ei kuitenkaan ole laihduttaminen.

– Lähden hyvästä olosta, en siitä, mitä peilissä näkyy. En tee mitään kavereistani poikkeavaa pysyäkseni hoikkana.

Vastikään Vogue ilmoitti käyttävänsä muotikuvissaan tästä eteenpäin vain terveitä malleja. Se ei tietenkään poista sitä faktaa, että huippumallit ovat laihoja.

– Minulle ei ole koskaan sanottu, että pitäisi laihduttaa. Eikä yksikään malli ole pyörtynyt edessäni.

Pelkkä hoikkuus ei mallille riittäisikään. Kirsi on huomannut, että tällä hetkellä kaivataan erityisesti persoonaa: kasvonpiirteisiin, muuntautumiskykyyn ja luonteeseen kiinnitetään paljon huomiota.

Kirsi on solahtanut muotipiireihin luontevasti ja viihtynyt hyvin.

– Sori vaan, taisin juuri kumota kaikki malleihin liitetyt stereotypiat, sillä minun osaltani ne eivät toteudu, Kirsi hymyilee.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla