Kirsi Salo ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli kuukauteen. Kuva: Liisa Valonen
Kirsi Salo ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli kuukauteen. Kuva: Liisa Valonen

– Vihdoin olen päässyt siihen tilaan, missä hiukset ei enää rasvoitu, Kirsi Salo iloitsee Facebookissa.

Hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Kirsi Salo, 50, luopui sampoosta kuukaudeksi – ja on Facebook-päivityksensä perusteella tyytyväinen tuloksiin.

– No nyt on semmoinen hiuspäivitys, että oksat pois! Näitä hiuksia ei ole pesty shampoolla yli kuukauteen! Vihdoin olen päässyt siihen tilaan, missä hiukset ei enää rasvoitu, kun niitä ei jynssätä alituisella shampoopesulla, Kirsi kirjoittaa.

”Kiiltoa jos haluaisi lisää, voisi huuhdella vielä etikkavedellä.”

Kirsi on aikaisemmin kertonut, että pyrkii välttelemään kemikaaleja. Hänen kokemuksensa mukaan pelkkä vesipesu on hiuksille riittävä, mutta suosittelee myös etikkavettä.

– Hiuksista huuhtoutuu pölyt pois ihan tavallisen suihkussakäynnin aikana, pelkällä vedellä. Kiiltoa jos haluaisi lisää, voisi nuo huuhdella vielä etikkavedellä. Tai tehdä koko helahoidon kanamunine päivineen. Tajunnanräjäyttävän tuoksun saa hiuksiin, kun kaataa vikaksi kannusta päähänsä laventelitipoilla raikastettua vettä, hän kirjoittaa.

Pitkähiuksiset tietävät, miten rasittavaa hiustenpesu voi joskus olla. Samaa sanoo Kirsikin päivityksessään.

– Kyllä helpottui elämä tämän myötä. Nähtäväksi jää tuleeko kausia, jolloin hiukset alkaisivat uudelleen rasvoittua esimerkiksi ruokavalion tai hormonitoiminnan mahdollisista muutoksista. Nyt on joka tapauksessa hyvä.

Kirsi julkaisi Facebookissa kuvan hiuksistaan, joita ei ole pesty yli sampoolla kuukauteen. ”Kuvaa ei ole käsitelty mitenkään, normi meikitön, filtteritön luomunainen. Hennaan parin kuukauden välein puhtaalla hennalla, viimeksi viikko sitten. Vaaleat raidat on harmaita, jotka eivät hennasta perusta”, hän kirjoittaa.
 

Monet ekologiset ihmiset ovat julistaneet sampootonta eli no poo -pesua jo vuosia. Tässä vinkkejä, miten sitä voi kokeilla:

NÄIN TEET: KOLME ERI VERSIOTA NO POO -PESUSTA 

1. Pelkkä vesipesu ja harjaus. Vesipesu mahdollisimman lämpimällä vedellä huuhtoo ylimääräisen rasvan pois. Nopoomethod.comin mukaan hiusten pitäisi tottua pelkkään vesipesuun muutamassa viikossa. Harjaaminen taas auttaa levittämään hiusten luonnollisia rasvoja, ja sitä pitäisi tehdä mahdollisimman paljon.

2. Pesu vedellä ja ruokasoodalla. Tämä versio on tarkoitettu heille, joiden hiuspohja rasvoittuu helposti. Hiukset pestään yhdellä ruokalusikallisella ruokasoodaa. Moni aloittaa no poohon totuttelemisen vesipesulla ja viikoittaisella ruokasoodapuhdistuksella.

3. Pesu vedellä ja ruokasoodalla, kosteutus omenaviinietikalla. Ruokasoodan käyttäminen pesuaineena kuivattaa hiusta, joten kuiva päänahka voi tarvita kosteutusta eli omenaviinietikasta tehtyä huuhdetta.

Soodan ja etikan käyttämistä pidetään usein välivaiheena pelkkään vesipesuun. Apuaineita käytetään mahdollisimman harvoin – esimerkiksi kerran viikossa – ja lopulta niistä yritetään luopua täysin.

Lue myös: Testasimme: viikkoa ilman hiustenpesua

laimennettuna?

Kirsi Salo luopui sampoosta kuukaudeksi – kertoo tuloksista Facebookissa

Omenaviinietikka on todella väkevää ainetta, kannattaisi ehkä laittaa tarkemmat ohjeet, jos joku lähtee kokeilemaan. Tai sitten osaavat googlata itse. En lähtisi sellaisenaan laittamaan iholle saati päänahkaan missään nimessä, jos ollenkaan. Mietin miten se voi kosteuttaa, koska sillä voi olla kuivattava vaikutus.
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...