Miki on saanut joskus fanikirjeitä naisilta, jotka ovat tarjoutuneet maksamaan miehen matkan luokseen. "En ole koskaan käyttänyt tarjouksia hyväkseni."
Miki on saanut joskus fanikirjeitä naisilta, jotka ovat tarjoutuneet maksamaan miehen matkan luokseen. "En ole koskaan käyttänyt tarjouksia hyväkseni."

Kirjailija Miki Liukkonen, 24, haluaa elättää itsensä teksteillään vaikka joutuukin välillä turvautumaan pika­vippeihin. Tälläkin hetkellä kitara on kanikonttorissa.

Oulussa on 25 astetta pakkasta, mutta kirjailija Miki Liukkosella on päällään ohut popliinitakki. Mutta sellaista se voi olla, jos on köyhä mutta tyylitietoinen nuori kirjailija.

– Mulla ei ole ollut varaa ostaa takkia. Enkä oikein pidä talvitakeista, ne saavat ihmisen näyttämään muodottomalta möhkäleeltä, Miki sanoo.

24-vuotias Miki julkaisi syksyllä kolmannen teoksensa Lapset auringon alla. Kirja on hänen ensimmäinen romaaninsa, kaksi ensimmäistä ovat runokokoelmia. Kaikki teokset ovat saaneet mainioita arvioita, ja Mikistä on povattu uutta Pentti Saarikoskea. Itseluottamusta mieheltä ei puutu: Miki on ärsyttänyt kirjallisuuspiirejä kutsumalla itseään parhaaksi suomalaiseksi nykyrunoilijaksi, ja syksyllä hän mainosti voittavansa romaanillaan Finlandian.

No, Finlandiaa ei vielä tullut mutta Runeberg-ehdokkuus kuitenkin. Menestys ei silti näy kirjailijan tilipussissa.

– Olisin tälläkin hetkellä ihan kusessa, jos minulla ei olisi tyttöystävää.

Apurahat ovat olennainen osa kirjailijan tuloja. Ne alkavat nyt olla lopussa, ja alkuvuosi on mennyt uusia hakemuksia rustatessa. Tärkeimpiä kirjallisuusapurahoja haetaan yleensä vuoden alussa, ja rahaa tulee – jos tulee – keväällä.

Niin sanotuissa oikeissa töissä Miki ei ole koskaan ollut. Ura alkoi jo 19-vuotiaana, kun tuore ylioppilas voitti J.H. Erkon kirjoituskilpailun ja sai saman tien kustannussopimuksen.

– Minulla on ollut tähän asti tosi hyvä tuuri. Aina kun rahat ovat olleet lopussa ja olen miettinyt työkkäriin tai sossuun menoa, jostain on aina tullut jotakin.

Kirjoittamisen ohella Miki soittaa kitaraa The Scenes -bändissä. Lukion jälkeen hän on elättänyt itsensä kirjoittamisella ja musiikilla, välillä paremmin, välillä huonommin.

– Olen joutunut ottamaan pikavippejä tai panttaamaan omaisuuttani. Yksi kitaroistani on nytkin kanikonttorissa.

Maanantai

Kupillinen teetä 2 €

"Arkeni on aika tylsää, koska en tee juuri muuta kuin kirjoitan. Teen töitä joko kotona tai kantapaikassani Café Kulmassa – tai Kulumassa niin kuin oululaiset paikkaa kutsuvat. Minulle se on työhuone. Herään yleensä kymmenen aikoihin, syön aamupalan ja lähden Kulmaan, jossa kirjoitan puolesta päivästä neljän kieppeille. Saan olla rauhassa, koska päivisin saatan olla ainoa asiakas. Paikka alkaa täyttyä vasta kun ihmiset pääsevät töistä ja haluavat kaljalle.

Minulla on ikkunan edessä oma vakiopaikkani. Kun vielä poltin tupakkaa, pystyin ulkona pistäytyessäni vartioida, ettei kukaan vie kamojani.

Tänään juon vain kupillisen teetä. Jotkut paikan työntekijöistä antavat minulle teetä tai kahvia ilmaiseksi. Olen kuitenkin vähentänyt kahvinjuontia sen jälkeen, kun viime kesänä sain vatsahaavan. Ennen kahvia saattoi mennä kuusitoista kuppia päivässä. Yhtenä päivänä sain vain järkyttävän vatsakivun ja jouduin sairaalaan.

Vatsahaava sai minut miettimään elintapojani.  Lääkäri komensi heti jättämään kahvin ja tupakan. Olin ajatellut, että vatsahaava on stressaantuneiden, ylipainoisten liikemiesten tauti. Olin kuitenkin vasta 23-vuotias, joten missä kunnossa olenkaan nelikymppisenä?

Tupakoinnin lopettaminen ei ollut minulle helppoa, sillä savuke on ollut
minulle kuin asuste. Ei taida löytyä valokuvaa, jossa en olisi rööki kädessä. Olen ollut nyt lakossa vuoden alusta. Ensimmäiset pari viikkoa revin hiuksiani ja ajattelin, etten kestä, mutta nyt tupakansavu on jo alkanut ällöttää minua."

Miki kutsuu kantapaikkaansa, oululaista Café Kulmaa, työhuoneekseen. Yleensä Miki juo kahvia, mutta nyt oli varaa siideriin, koska toimittaja tarjosi.

Tiistai

Parturi (leikkaus + hoitoaine) 49 €
Piirustustussikynä 2,90 €

"Käyn leikkauttamassa hiukseni, koska bändilläni on tällä viikolla musiikkivideon kuvaukset ja haluan näyttää hyvältä. Ostan hiuksilleni sopivaa hoitoainetta. Pidän laadukkaista kauneudenhoitotuotteista, vaikka tuntuu, että kirjailijana sitä ei saisi sanoa ääneen. Ettei voi olla hyvä kirjoittaja, jos haluaa pitää huolta ulkonäöstään. Istuin kerran Tampereella iltaa kirjailijaseurueessa ja aloin höpöttää jostakin hiustuotteesta. Eräs vanhempi kollega hermostui niin, että löi nyrkillä pöytään ja poistui paikalta. Pitäisi kai haista paskalta ja antaa parran rehottaa ollakseen syvällinen ja vakavasti otettava.

Kuvataiteilijoilla ulkonäkö ja tyyli ovat osa imagoa. Kun ostat taulun, ostat samalla taiteilijan imagon. Kirjailijoihin tämä ei päde. Minusta ihminen voi olla ajatteleva vaikka nauttisikin pinnallisista asioista. Kävi Saarikoskikin kauneushoitolassa jopa kustantajansa laskuun!

Parturissa on vähän rasittavaa käydä, koska siellä pitää jutella. Usein sanon olevani opiskelija oikiksessa tai lääkiksessä, koska jos kerron olevani kirjailija, sitten parturi vasta alkaakin kysellä."

Teksti syntyy ensin muistikirjaan, josta Miki  siirtää sen tietokoneelle. "Kun kirjan ensimmäinen versio on valmis, se jo kirjoitettu kahteen kertaan."

Keskiviikko

Kauluspaita 39,95 €
Ruokaa 17 €

"Tarvitsen musiikkivideon kuvauksiin vaalean kauluspaidan. Sopiva löytyy Dressmanilta.

Hankin harvoin uusia vaatteita, mutta kun ostan, ostan mieluiten laadukkaita. Ne vain näyttävät päällä paremmilta. En kuitenkaan katso merkkejä. Käyn ostoksilla lähinnä Stockmannilla, koska Oulussa on vähän hyviä kauppoja ja miestenosastot täynnä lähinnä ”aikuisten” miesten vaatteita. Olen niin hoikka, 180 senttiä ja 59 kiloa, että minun on vaikea löytää sopivan kokoisia vaatteita.

Olen heikkona tyylikkäisiin, kapealinjaisiin pukuihin, joita minulla on useampi kappale. Minulle ei tee tiukkaa maksaa neljäsataa euroa hyvännäköisestä puvuntakista, vaikka kyse olisi viimeisistä rahoistani. Seuraavaksi haluaisin löytää tummansinisen, liituraitaisen puvun. En nyt sanoisi itseäni dandyksi, mutta ihailen 60-luvun brittirokkareiden tyyliä. Ranskalainen laulaja-lauluntekijä Serge Gainsbourg ja muusikko Pete Doherty ovat myös hyviä esimerkkejä, renttuja mutta tyylikkäitä.

Käyn ruokakaupassa. Ostan salaattia, kurkkua, tomaattia, leipää, maitoa ja muroja. Minulla menee ruokaan vähän rahaa, koska syön lähinnä salaattia. Sitä pitää olla aina jääkaapissa. Lopetin lihan syömisen neljä vuotta sitten. Olin sivarikoulutuksessa, jossa kaikki muut olivat kasvissyöjiä. Tunsin itseni barbaariksi. En oikein osannut laittaa ruokaa, ja vielä vähemmän kasvisruokia, joten aloin tehdä salaatteja."

Moderni dandy satsaa kapealinjaisiin pukuihin.

Torstai

Kupillinen teetä 2 €

"En taaskaan osta mitään muuta kuin kupin teetä Kulmassa. Olen tottunut pärjäämään vähällä. Minulla on viha–rakkaus-suhde rahaan. Kun rahaa ei ole, himoitsen sitä älyttömän paljon – sitä pitäisi saada kymmenentuhatta tai satatuhatta – mutta sitten kun minulla on rahaa, haluan päästä siitä äkkiä eroon.

Jos laitapuolenkulkija pyytää kadulla minulta rahaa tupakkaan tai kaljaan, annan mielelläni. Kerran hämmensin juoppoa antamalla hänelle kaiken käteisen mitä minulla oli, jotain neljäkymppiä.

Välillä Oulussa asuminen kyllästyttää, ja minullekin on sanottu, että jos asuisin Helsingissä, olisin enemmän esillä ja saisin enemmän huomiota tekemisilleni. Oulussa pärjää kuitenkin paremmin pienilläkin tuloilla. Eihän minulla olisi Helsingissä varaa edes vuokraan.

Nykyään jos minua pyydetään jonnekin lukemaan runojani, tajuan jo vaatia matkakustannukset ja majoituksen. Aiemmin olin niin hölmö, että lähdin matkaan omalla kustannuksella."

Perjantai

Kupillinen kahvia Kulmassa 2 €
Ruokaa 11 €

"Käyn täydentämässä salaattivarastoa. Ostan myös greippejä, syön puolikkaan greipin joka aamu. Syön harvoin lämmintä ruokaa, vedän aamupalaa, kuten leipää tai muroja, useamman kerran päivässä. Roskaruuasta minulle tulee helposti morkkis ja saastunut olo. Yritän pysyä hoikkana, vaikka nyt paino onkin mennyt vähän alipainon puolelle. Laihduin, kun lopetin tupakoinnin. Olin kuullut, että silloin lihoo, joten söin varmuuden vuoksi vähemmän kuin tavallisesti.

En harrasta liikuntaa, bändi on minulle samanlainen henkireikä kuin muille liikkuminen. Soittaessa ei tarvitse ajatella mitään, saan vain paiskoa menemään.

Monet ovat sitä mieltä, että pitäisi keskittyä yhteen juttuun tai ei voi olla muuten hyvä. En ymmärrä, miksei muka. Olen aina ollut naurettavan kunnianhimoinen ja halunnut tulla kaikessa parhaaksi. Nuorena halusin kuvataiteilijaksi ja piirsin ja maalasin koko ajan. Kun aloin soittaa kitaraa, harjoittelin soittamista lähes maanisesti. Ja kun aloin kirjoittaa, kirjoitin heti kaksitoista tuntia päivässä. Moni ajattelee, että kevyttähän se on vähän kirjoitella, mutta he eivät tajua, että teen ihan helvetisti töitä."

Jääkaapissa pitää olla aina salaattia. Miki haluaa pysyä mahdollisimman hoikkana.

Lauantai

Kupillinen kahvia 2 €
Ruokaa 4 €

"Vaikka on viikonloppu, en mene kaljalle. Juhliminen on jäänyt viime aikoina vähiin. Rahapula on stressaavaa ja ärsyttävää mutta tuo jännitystä elämään. On tylsää, jos asiat ovat liian hyvin.

Rahattomuus on ajanut minut myös mielenkiintoisiin tilanteisiin. Kerran tutustuin vanhaan rouvaan, joka oli entinen antiikkikauppias. Kun kerroin, ettei minulla ole rahaa ruokaan, hän vei minut kotiinsa ja tarjosi keittoa. Meistä tuli ystäviä. Kun nainen kuoli, hänen veljensä antoi muistoksi kaksi 1800-luvulta olevaa posliinikoiraa, koska tiesi siskonsa halunneen jättää ne minulle.

Isältäni olen joskus joutunut vähän vippaamaan mutta vältän rahan lainaamista, sillä inhoan olla velkaa. En ole ylpeä siitä, jos tyttöystävä on joskus joutunut maksamaan koko vuokran, mutta asunnon säilyminen on tärkeintä. Luottotietoni ovat kunnossa, mutta niiden menettäminen on monesti ollut hilkulla.

Lapsuuteni oli turvallista ja tavallista, asuimme keskiluokkaisella omakotitaloalueella, eikä minulta puuttunut mitään. En tietenkään saanut kaikkea, mitä halusin, mutta jos autoin vaikka ikkunanpesussa, saatoin tienata vähän ekstraa. Ansaitsin ensimmäisen kerran omaa rahaa 19-vuotiaana, kun voitin J.H. Erkon palkinnon, 2 500 euroa. Se tuntui valtavalta summalta, sitä ennen oma raha oli tarkoittanut suurin piirtein viiden euron viikkorahaa. Ostin vahvistimen ja matkustin Prahaan, Kafkan takia."

Miki asuu tyttö­ystävänsä kanssa kaksiossa Oulun keskustassa. Ikkunan koirapatsaat ovat lahja rouvalta, johon Miki tutustui rahapulassa.

Sunnuntai

Käynti kiinalaisessa ravintolassa 12,90 €

"Bändillämme on musiikkivideon kuvaukset. Videon ohjaa managerimme, oululainen valokuvaaja Aki Roukala. Kuvausten jälkeen käymme syömässä kiinalaisessa ravintolassa. Bändimme teki hiljattain sopimuksen kansainvälisen keikkamyyjän kanssa. Sama firma myy myös Coldplayta ja Green Dayta. Maaliskuussa meillä on keikat Tallinnassa ja Isossa-Britanniassa ja toukokuussa edessä peräti kuukauden kiertue Briteissä. Pahoin kuitenkin pelkään, että näistäkään keikoista ei paljon jää käteen. On kuitenkin hauskaa päästä reissuun. Olen pitkään halunnut käydä Lontoossa.

En ole matkustellut mitenkään hirveästi. Viimeksi kävin Pariisissa ja pidin kovasti, mutta siitäkin heti joku vittuili, että et sitten yhtään kliseisempää paikkaa runoilijana keksinyt. Ugandaanko minun olisi pitänyt matkustaa?

En haaveile rikastumisesta vaan siitä, että jaksaisin inspiroitua kirjoittamisesta ainakin vielä kaksikymmentä vuotta."

Viikon menot yhteensä: 144,75 euroa

"Rahaa meni tällä viikolla tavallista enemmän parturin ja paitaostoksen takia."

Myös he ovat puhuneet taloudestaan:

Amin Asikainen uhkapelaamisestaan: "Aina on mennyt enemmän kuin tullut"

Sanna Mämmi: "Olin ennen kerskakuluttaja"

Kiinteistökuningatar Kaisa pystyy tuhlaamaan 5000 euroa tunnissa: "Säästän pesemällä tiskirätit"

Tämän verran bisnesnainen Anne Berner kuluttaa viikossa

Miki Liukkonen

■ Vuonna 1989 syntynyt kirjailija ja muusikko on kirjoittanut ylioppi­laaksi Madetojan musiikkilukiosta.

■ Syntynyt Oulus­sa, jossa asuu toimittajatyttö­ystävänsä kanssa.

■ Soittaa kitaraa The Scenes -rock-yhtyeessä.

Esikoiskokoelma Valkoisia runoja ilmestyi 2011, ja rintasyöpään kuolleelle äidille omistettu koko­el­ma Elisabet 2012. Viime syksynä julkaistu  esikoisromaani Lapset auringon alla oli Runeberg-ehdokkaana. "Runot olen nyt jättänyt ja keskityn vain proosaan."

Menot ja tulot

Viime vuonna Mikillä ei juuri ollut verotettavia tuloja, mutta apu­rahoja hänelle myönnettiin yhteensä 12 000 euron edestä. Apurahat ovat verotonta tuloa.

Miki asuu Oulun keskustassa kaksiossa, jonka vuokra on 590 euroa kuussa. Miki jakaa vuokran tyttöystävänsä kanssa.

"Kelassa ei ymmärretä apu­rahasysteemiä, ja olen joutunut maksamaan asumistukia takaisin. Onkin helpompi olla ilman tukia."

Arvokkainta mitä omistat?

Arvokkain on Gibson Custom 57’ -kitarani,  joka maksoi 6 650 euroa vuonna 2008. Symbolisesti arvokkainta mitä omistan, on naiivius.

Ensimmäinen kesätyö?

En ole ollut edes kesätöissä, mutta olin siviilipalveluksessa Oulun Taide­koululla, jossa raahasin maali­purkkeja ja sellaista. Ruumiillinen työ voi olla aika nautinnollista, mutta senkin terapeuttinen vaikutus häviää muutamassa kuukaudessa ja sitten vain vituttaa.

Mitä et ikinä ostaisi?

Aseita tai lihaa.

Mistä et tingi?

Kirjoitan piirustus­tusseilla, jotka ovat kalliimpia kuin tavalliset kynät, mutta pidän jäljestä. Siirrän tekstin koneelle muistivihostani ja samalla tulee editoitua tekstiä.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.