Kuva Karoliina Paatos
Kuva Karoliina Paatos

Kirjailija Katja Kallio ei kaipaa kotikulmiltaan Helsingin Punavuoresta minnekään. Ratikalla ajeleminen riittää hänelle vaihteluksi.

Kirjailija Katja Kallio, 44, viihtyy niin hyvin itsekseen, että häntä tekisi mieli kutsua erakoksi.  

Tavallisiin päiviinsä Katja ei kaipaa mitään häiriötekijöitä. Juuri ilmestyneen romaanin Säkenöivät hetket kirjoittaminen vei kaikkiaan neljä vuotta, ja välillä Katja oli ajatuksineen kuin unissakävelijä.

– Se on kyllä myös iso osa perusolemustani, joten ei sitä kukaan kotona hämmästele. Siellä mä saan kävellä unissani jos haluan, kertoo Katja, jonka perheeseen kuuluvat levy-yhtiöpomo Asko Kallonen ja kaksi tytärtä.

Kolmosen ratikka

Kun Katjasta tuntuu, että hän on istunut liian pitkään työpöytänsä ääressä kirjoittamassa, lähtee hän tuulettamaan päätään ratikkaan.

– Mieluiten otan kolmosen tai seiskan, koska ne kiertävät aina takaisin lähtöpisteeseen. Ykkösen linjastakin tykkään tosi paljon, silloin tällöin sitä ajetaan vielä vanhalla vaunulla, jossa on punaiset keinonahkapehmusteet!

Katja menee aina istumaan vaunun etuosaan, sillä ratikan takaosassa piilee oksennusvaara:

–  Takaosa on suojaton puoli, ja siellä joutuu liian lähelle ihmistä, kun oikein näkee, mitä sieltä sisältä tulee. Minulla on muutenkin jatkuva pelko, että joku oksentaa, ja ratikassa siitä tulee konkreettinen.

Reitti kestää noin 40 minuuttia. Se on sopiva aika istua paikallaan: vauhti on mukavan hidas ja koko ajan maisemat ja ihmiset vaihtuvat.

– Tärkeintä kuitenkin on, että saan olla koko ajan olla omissa ajatuksissani eikä minun tarvitse pelätä, että esimerkiksi jään auton alle. Kävellessä itsestään pitää huolehtia, mutta ratikassa ei tarvitse – kunhan ei siis mene takapenkille. Parhaiten ajatukseni kulkee, jos istun  paikallani enkä tee muuta.

Katja ei kaipaa kotikulmiltaan kauemmaksi. Tavallinen arki ja ratikkamatkat riittävät hänelle hyvin. 

– En kestä kaikkea sitä puuhaa ja jännitystä, mikä matkustamiseen liittyy. Ulkomailla täytyy myös olla eri tavalla valppaana, mikä on hirveän väsyttävää.

Ihastuttavia ihmisiä

Ratikassa ja kahviloissa Katja tarkkailee mielelläään ihmisiä ja kertoo ihastuvansa heihin helposti.

– Kun katson ihmisiä kaukaa, olen aika välinpitämätön heidän suhteensa. Mutta heti, kun näen heidät läheltä, rakastan heitä. Ihmiset näyttävät tosi nopeasti itsestään jonkun sellaisen välähdyksen, johon on hirveän helppo rakastua. Kuvittelen myös tosi nopeasti näkeväni, millaisia lapsia he ovat aikoinaan olleet. Sellaisena hetkenä on hirveän helppo rakastaa ihmistä ja ajatella hänestä kauniisti ja toivoa hänelle hyvää, Katja sanoo.

Mutta toisin kuin voisi luulla, Katja ei tarkkaile ihmisiä hankkiakseen kirjoihinsa materiaalia. 

– Vaikka olen heistä hirveän kiinnostunut ihmisistä, en koskaan salakuuntele heitä. Olen sitä mieltä, että ihmisten täytyy saada säilyttää mysteerinsä. Ihmiset inhoavat sitä, että heidän salaisuudet paljastetaan. Ihmisen ronkkiminen on huono ajatus, mutta ristiriitaista kyllä, sitä teen työkseni. Sitä parempi onkin, mitä sataprosenttisemmin fiktiivisiä henkilöt ovat.


Lue Me Naisten numerosta 9/2013 mitkä muut paikat ovat Katja Kallion lempikulmia Punavuoressa ja minne ulkomaille hän matkustaisi, jos olisi pakko.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.