Sari Järn ja Antti Mentula tutustuivat samalla työpaikalla. Yhteisiä vuosia on takana kohta kuusi. Kuvat Karoliina Paatos
Sari Järn ja Antti Mentula tutustuivat samalla työpaikalla. Yhteisiä vuosia on takana kohta kuusi. Kuvat Karoliina Paatos
"Sari on kertonut painonpudotuksestaan avoimesti töissä", Sarin työkaveri Johanna Vasara sanoo.
"Sari on kertonut painonpudotuksestaan avoimesti töissä", Sarin työkaveri Johanna Vasara sanoo.

Sari Järn päätyi laihdutusleikkaukseen, kun epäonnistuneita painonpudotuksia oli takana lukuisia. Hänen miesystävänsä ja työkaverinsa mielestä päätös on ollut hyvä.

Puolitoista vuotta sitten kirjailija ja informaatikko Sari Järnille, 49, tehtiin vatsalaukun ohitusleikkaus. Siinä mahalaukkua pienennettiin niin, että se vetää enää vain desin tai parin verran. Ruokailutottumukset menivät uusiksi: annosten on oltava pieniä, ruoka on pureskeltava huolellisesti ja syötävä hitaasti. Kiloja on lähtenyt tähän mennessä 40.

Ennen leikkausta Sari oli yrittänyt laihduttaa monta kertaa. Viimeisin painonnousu alkoi viisi ja puoli vuotta sitten – samoihin aikoihin, kun hän alkoi seurustella työpaikalla tapaamansa Antti Mentulan, 29, kanssa.

– Kun alkaa seurustella parikymmentä vuotta nuoremman, vuorotyötä tekevän miehen kanssa ja rupeaa syömään päivällistä puoliltaöin, keski-ikäiselle voi käydä huonosti, Sari kertoo.

Se ei kuitenkaan ollut ainut syy: Sarin suhde ruokaan ja omaan kehoonsa oli alkanut vääristyä jo lapsuudessa. Kun paino alkoi pyöriä kolminumeroisissa lukemissa, terveysongelmat lisääntyivät. Lyhyetkin rappuset saivat hengästymään, ja Sari sairasti flunssan toisensa perään. Enimmillään kiloja oli 120.

Leikkaukseen pääsy oli helpotus, vaikka kyseessä onkin iso toimenpide.

– En jaksanut pelleillä painoni kanssa enää yhtään.

Viehättävä missä painossa tahansa

Sarin avopuoliso Antti Mentula:

"Sarilla on vuosien kokemus siitä, miten paino voi heitellä äärilaidasta toiseen. Hän oli huomannut, että huono olo ei korjaannu ihmedieeteillä ja toi aina silloin tällöin esille toiveensa päästä leikkaukseen. Leikkauksen avulla hän halusi viheltää pelin lopullisesti poikki.

Välillä yritimme keventää myös yhdessä, syödä vähän kevyemmin ja tehdä koirien kanssa tavallista pidempiä lenkkejä. Kun yhteistä aikaa on erilaisten työvuorojen takia vähän, houkutus tehdä jotain muuta kuin syödä salaattia tai hikoilla kuntosalilla on suuri – elämässä pitää olla myös nautintoja.

Kun Sari hakeutui leikkaukseen, halusin tietää, että hän oli harkinnut asian loppuun asti ja oli varma päätöksestään. Kyseessä on kuitenkin iso toimenpide, jossa on riskinsä. Olen yrittänyt tukea häntä parhaan kykyni mukaan. Vaikka leikkaus pelotti, pidin sitä oikeasti hyvänä asiana ja pidän edelleen.

Mietin myös sitä, miten arkemme muuttuu leikkauksen jälkeen. Pohdin hölmöjäkin asioita, kuten sitä, voimmeko enää syödä viikonloppuisin pihviateriaa ja juoda sen kanssa punaviiniä. Se ei kuitenkaan ollut suurin huoli, ja osoittautui myöhemmin turhaksi. Leikkauksenkin jälkeen olemme voineet käydä ravintolassa ja syödä pihviä. Tietenkin Sari syö nykyään paljon pienempiä annoksia. Olemme myös suunnitelleet jonkin yhteisen liikuntaharrastuksen aloittamista.

Muutos on kuitenkin ollut paljon pelättyä pienempi, ja siinä on ollut enimmäkseen positiivisia puolia. Sari voi nyt paljon paremmin. Vaikka emme ikäeroamme sen kummemmin ajattelekaan, leikkaus saattaa tuoda lisää elinvuosia. Ehkä elämästä on nyt enemmän aikaa nauttia.

Ulkonäköään Sari ei ole koskaan valitellut, enkä minäkään ollut ennen leikkausta edes ajatellut hänen painoaan. Olemme seurustelleet viisi ja puoli vuotta, ja jokaisena päivänä olen pitänyt Saria viehättävänä, haluttavana ja seksikkäänä. Sekä ennen leikkausta että sen jälkeen.

Suhteemme voi yhtä hyvin kuin ennen leikkaustakin. Tietysti se vaikuttaa suhteeseen piristävällä tavalla, että Sari on nyt pienempi ja vetreämmässä kunnossa.”

Ei mikään salaisuus

Sarin työkaveri Johanna Vasara:

”Sari on kertonut laihdutusleikkauksestaan avoimesti kaikille työpaikalla. Kuinka 40 kilon laihtumista voisi edes salata? On viisautta kertoa, sillä jos joku alkaisi yhtäkkiä laihtua tuolla tavalla, huolestuisin ensimmäiseksi siitä, että hän on vakavasti sairas.

En koskaan ajatellut, että Sari olisi millään tavalla lihava tai että hän ei viihtyisi kehossaan. Sari on joskus maininnut siitä, että hän syö öisin. Se on tuntunut minusta hassulta. Ruualla on nyt erilainen merkitys.

Leikkaus on ehdottomasti ollut terveyden takia tehty ratkaisu. Päätös oli valmis siinä vaiheessa, kun Sari kertoi, että hänet on asetettu leikkausjonoon. Sitten alkoi odottelu. Keskustelu liikkui arkisten asioiden, painonpudotuksen ja veriarvojen ympärillä.

Kun Sari palasi sairauslomalta takaisin töihin, oli hänestä kadonnut jo jonkin verran. Syöminen leikkauksen jälkeen ei ollut ihan yksinkertaista. Sarilla oli yksityiskohtainen ruokalista, jota hän noudatti pilkuntarkasti, vaikka se oli hänelle hieman vaikeaa. Sari on selvinnyt siitä kuitenkin hyvin, omalla huumorillaan.

Sen olen huomannut, että vaikka kumpikaan meistä ei mielellään puhu vaatteista, kieltämättä puhumme niistä nykyään aika usein.

Kun ihmistä on nähnyt melkein joka päivä, painon putoamiseen ei kiinnitä erityistä huomiota. Mutta kieltämättä, kun Sari näyttää ennen leikkausta itsestään otettua valokuvaa, tapahtuneeseen muutokseen todella havahtuu. Silti sama nainen hän on.”

Kun Sari Järn oli lapsi, kukaan ei katsonut, mitä hän söi. Aikuisena elämä myllersi niin, että laihduttaminen tuntui turhamaisuudelta. Lopulta ylipaino vei Sarin lihavuusleikkaukseen. Lue Sarin haastattelu Me Naisten numerosta 5/2014.

Lue myös:

Nuori, nainen ja yli 100 kiloa: "Ongelmani ei ole lihavuus, vaan muiden asenteet"

Lihavuus on kaunokirjallisuuden seuraava trendiaihe

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.