Riikka Ala-Harja tykkää urheilla ja ulkoilla tyttärensä kanssa. ”Nyt minulla oli stipendityöhuone, mutta muuten työskentelen kotona.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Riikka Ala-Harja tykkää urheilla ja ulkoilla tyttärensä kanssa. ”Nyt minulla oli stipendityöhuone, mutta muuten työskentelen kotona.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Kirjailija Riikka Ala-Harjan ex-mies ja lapsen isä elää Ranskassa, joten tytär on pitkiä aikoja myös siellä.

Eroperheissä lasten siirtyminen kotien välillä voi olla melkoista sumplimista, mutta kirjailija Riikka Ala-Harjalla järjestelyt ovat vielä vaativammat: Riikan ja hänen ex-miehensä 12-vuotias tytär on elänyt kuusi vuotta kahden maan kodin välillä. Äidin ja tyttären koti on Helsingissä. Isän luona on toinen koti Ranskassa, Normandiassa, jossa perhe asui ennen eroa.

Selma on isän kanssa joka kuudes viikko ja koulujen loma-ajat. Kesälomasta hän on puolet luonani. Järjestelmä on toiminut hyvin. Nykyään on Skypet ja Whatsapp laulaa, joten yhteyttä voi pitää monella tapaa.

12-vuotias tytär käy ranskalais-suomalaista koulua. Ranskan-vuosina perhe vietti kolme kuukautta vuodesta Suomessa, joten maan tapoihin ei ole missään vaiheessa tarvinnut totutella.

– Tietysti kaipaus on välillä kova, kun Selma lähtee Ranskaan, mutta kuten Ebba kirjassani sanoo: ”Äiti tapaa silloin ystäviä, käy bodypumpissa ja baarissa”.

Riikalta ilmestyy kesäkuussa romaani Kahden maan Ebba, jossa käsitellään kahden maan välissä asumista lapsen näkökulmasta. Kirja on suunnattu kouluikäisille lapsille ja nuorille. Tutusta teemasta huolimatta tarina on fiktiivinen.

Kirjailija täytti loppukeväästä viisikymmentä, jolloin hän järjesti työhuoneellaan juhlat. Ikä on tuonut Riikalle itsevarmuutta.

– Se on varmaan aika yleistä, että tässä iässä uskaltaa sanoa reippaasti, mitä mieltä on asioista, enkä ala kelailla, voiko näin sanoa vai ei, kirjailija sanoi Otavan kesäjuhlissa, jossa esiteltiin kesän aikana ilmestyvät uutuuskirjat.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.