181-senttinen Miki Liukkonen painoi pahimmillaan vain 53 kiloa. Kuva: Milka Alanen
181-senttinen Miki Liukkonen painoi pahimmillaan vain 53 kiloa. Kuva: Milka Alanen

Syömishäiriö ja ankara kirjoitusputki veivät kirjailija Miki Liukkosen psykiatriseen sairaalaan. Hänen mielestään taiteellisten, herkkien persoonien hätää ei haluta nähdä.

Kirjailija Miki Liukkonen, 27, on taistellut vuosia syömishäiriönsä kanssa. Pahimmillaan hän salli itselleen vain 800 kaloria päivässä ja laihtui 53 kiloiseksi.

Samaan aikaan hän kirjoitti uutta O-nimistä kirjaansa kymmenen tuntia päivässä, joi liikaa ja nukkui huonosti. Syksyllä 2015 seurasi romahdus.

– Oli aamu, tärisin ja olin pelkkä luukasa. Soitin isälle, että kaikki ei ole hyvin. Isä tuli hakemaan ja vei minut psykiatriselle poliklinikalle. Sain vahvan rauhoittavan lääkkeen ja pystyin selittämään heille koko elämäntarinani.

Sairaalassa kirjailijan elämäntapoihin puututtiin vakavasti. Eniten kuitenkin auttoivat oma kunnianhimo, halu kirjoittaa ja läheisten tuki.

Mikin mielestä hänen ahdistuneisuuttaan ei otettu lapsena ja nuorena tosissaan, koska häntä pidettiin aina taiteellisena, herkkänä poikana. Vieläkin hän törmää samaan.

– Monet asiat sivuutetaan persoonaan kuuluvana. Ei ajatella, että jos toisella on huono olo, sillä on huono olo riippumatta siitä, onko se taiteilija vai palomies.

Kaksi vuotta loppuun palamisen jälkeen hän voi paremmin, mutta tie on ollut pitkä ja taistelu syömishäiriötä vastaan jatkuu yhä.

– Mutta haluaisin voittaa tän jutun.

Miksi syömishäiriö herätti Mikissä myös häpeää? Lue Miki Liukkosen koko haastattelu Me Naisten tänään ilmestyvästä numerosta 14/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.