Miina Supisen ja Anne Leinosen mielestä kirjailijan ei tarvitse juoda viinaa ja äksyillä.

Kirjoititte Me Naisten jatkokertomuksen yhdessä. Miten työ sujui?
Miina: Se oli helppoa ja hauskaa. Vaikka tyylimme ovat erilaiset, löysimme yhteisen kielen. Tarina on romanttinen jännäri ja alkaa komean miehen ilmestymisestä pikkukylän rautakauppaan. Kirjoitin ensi kertaa toisen kanssa.
Anne: Olen jo tehnyt Eija Lappalaisen kanssa kuusi nuortenkirjaa. Etukäteen ei voi tietää, miten yhteistyö sujuu, mutta nyt se toimi hyvin. Parasta on, että toinen voi napata kopin, jos itse jumiutuu.

Onko naiskirjailijoiden välillä keskinäistä kilpailua?
Miina: No ei. Tuemme toisiamme emmekä ajattele, että yhden menestys olisi toiselta pois.
Anne: 2000-luvun uusien naiskirjailijoiden kesken on selkeästi hyvä henki, mikä on mahtavaa. Enää kirjailija ammatinkuva ei ole vain sitä, että juodaan viinaa ja ollaan äkäisiä.

Pidätte molemmat kirjallisuusblogia. Miksi blogit ovat niin pop?
Anne: Kirjoittaminen on yksinäistä, joten blogin avulla voi tuntea olevansa muutakin kuin itsekseen puhuva pää. Joulukuussa pidän blogissani joulukalenteria ja julkaisen joka päivä kirja-arvion.
Miina: Tykkään lukea kirjailijoiden blogeja ja ajattelin, että ehkä muista olisi kiva kuulla minua. Se on väylä tutustua ihmisiin, joihin ei oikeassa maailmassa törmää.

Miinalla on kaksi lasta, Annella yksi. Miten työskentely kotona onnistuu?
Anne: Minulla on niin ihana mies, että hän järjestää aikaa kirjoittamiselle. Osaan myös keskittyä, vaikka elokuva pyörisi taustalla ja lapsi kävisi moikkailemassa.
Miina: Minun moniajoni ei ole yhtä hyvä, sillä parhaat ideani syntyvät yksin kävelyllä tai siivotessa. Onneksi olen nopea sitten, kun pääsen vauhtiin. Tärkeintä on oppia sanomaan tarjotuille töille välillä ei, sillä perhekin tarvitsee aikaa.

Äänestittekö kirkollisvaaleissa?

Miina: En kuulu kirkkoon. Koko keskustelu oli järjetön, sillä homojen ja heteroiden yhtäläisten oikeuksien pitäisi olla itsestäänselvyys. On vastenmielistä, että aihe nostetaan jopa vaaliteemaksi.
Anne: Erosin kirkosta vuosia sitten. Minua nyppi homoihin ja naisiin kohdistuva asenne. Hienoa, että niissäkin piireissä lopulta alkaa tapahtua.

Miina Supinen

  • 34-vuotias kirjailija, toimittaja ja ­kolumnisti.
  • Tuorein: toinen kirja Apatosauruksen maa.

Anne Leinonen

  • 37-vuotias kirjailija, kustannustoimit­taja ja "reaalifantastikko".
  • Tulossa: Eija Lappalaisen kanssa tehty Rautasisarukset.
  • Lue Kätkö-jatkis täällä.